OPINIONS

Παναθηναϊκός: Πληρώνει τα λάθη της εφηβείας

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΞΑΝΘΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΞΑΝΘΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας γράφει για τον Παναθηναϊκό που μεγαλώνει ποδοσφαιρικά και έχει να αντιμετωπίσει τις παθογένειες της εξέλιξής του.

Η ωρίμανση είναι μία περίεργη φάση στη ζωή. Πόσο μάλλον στο ποδόσφαιρο. Η μετάβαση από την ανεμελιά, την έλλειψη ευθυνών και υποχρεώσεων, την απουσία πίεσης και τη συμμετοχή για τη χαρά του αθλήματος, στις απαιτήσεις του πρωταθλητισμού, στον ανταγωνισμό, στην ανάγκη για τη νίκη, είναι σύνθετη.

Πρόκειται για μία περίπλοκη διαδικασία, στην οποία οι περισσότεροι νεαροί αποτυγχάνουν. Λίγοι έχουν το "μέταλλο" που χρειάζεται, ώστε να ξεχωρίσουν και να διακριθούν, ειδικά φορώντας μία "βαριά" φανέλα. Έχει ειπωθεί και γραφτεί πολλάκις ότι ο Παναθηναϊκός διανύει μία εκπαιδευτική σεζόν. Όλοι το γνωρίζουν και το έχουν εμπεδώσει. Υπό αυτό το πρίσμα, τα λάθη του Χατζηγιοβάνη και του Μαυρομάτη στις καθυστερήσεις του ματς στο ΟΑΚΑ με την Ξάνθη, έχουν την ανάλογη αντιμετώπιση. Οι δύο ποδοσφαιριστές μαθαίνουν, είχαν λανθασμένες αντιδράσεις που κόστισαν στον Παναθηναϊκό και το ζητούμενο είναι να διδαχτούν από τα σφάλματα τους. Διότι για τις δυνατότητες τους δεν εκφράζονται αμφιβολίες.

Ο Χατζηγιοβάνης έφυγε στην αντεπίθεση στο 93' κινούμενος από δεξιά, ο αντίπαλος του τον τράβηξε παρατεταμένα από τη φανέλα, ο διαιτητής περίμενε με τη σφυρίχτρα έτοιμη για να υποδείξει την παράβαση, αλλά αντί ο νεαρός εξτρέμ να διακόψει την προσπάθεια του και να εκμαιεύσει το φάουλ, συνέχισε την προσπάθεια του. Αντί να κερδίσει μία παράβαση που θα "πάγωνε" το ρυθμό και θα κέρδιζε χρόνο, ο Χατζηγιοβάνης πήγε να επιτεθεί, έχασε τη μπάλα και οι παίκτες της Ξάνθης άρχισαν την επίθεση του τελευταίου δίλεπτου που κατέληξε στην ισοφάριση.

Ένας έμπειρος ποδοσφαιριστής θα διαχειριζόταν διαφορετικά τη φάση. Θα έπεφτε από το μαρκάρισμα, θα έπαιρνε το καθαρό φάουλ και θα "κλείδωνε" την κατοχή της μπάλας. Ο Χατζηγιοβάνης παρασύρθηκε από την ορμή, τον ενθουσιασμό και την αδρεναλίνη και προσπάθησε για το 3-1. Αν το πετύχαινε, θα ήταν ήρωας. Ωστόσο, δεν τα κατάφερε και το παιχνίδι εξελίχτηκε άσχημα για τον Παναθηναϊκό... Λογικά, σε παρόμοιες περιστάσεις στο μέλλον, ο Χατζηγιοβάνης θα δράσει με άλλο τρόπο. Είναι έξυπνος, έχει αντίληψη και προσαρμόζεται. Αναμφίβολα, ο νεαρός εξτρέμ θα δει πολλές φορές τη φάση στο ριπλέι, θα "πήξει" το μυαλό του και θα μάθει το μάθημα του. Θα ωριμάσει ποδοσφαιρικά και θα αποκτήσει την εμπειρία που δημιουργείται μόνο από τα λάθη στην ώρα των παιχνιδιών.

Κάτι ανάλογο ισχύει για τον Φάνη Μαυρομάτη. Ο 21χρονος στόπερ υπέπεσε σε ένα πέναλτι στις καθυστερήσεις που θα μπορούσε να είχε αποφύγει. Παρόμοιο παράπτωμα είχε πραγματοποιήσει στο διπλό του Παναθηναϊκού στη Λάρισα. Σε αρκετά παιχνίδια, ο Μαυρομάτης έκανε κατάχρηση της ντρίμπλας έξω από την περιοχή, όπως στο αθηναϊκό ντέρμπι με την ΑΕΚ. Όμως, παρατηρώντας τον Μαυρομάτη, διαπιστώνεις ότι πρόκειται για έναν κεντρικό αμυντικό με προσόντα και δυνατότητες. Ο φετινός Παναθηναϊκός έχει τη δυνατότητα να του επιτρέψει τα λάθη, παρά τις πρόσκαιρες απώλειες βαθμών. Υπό κανονικές συνθήκες, ο Μαυρομάτης ίσως να "καιγόταν". Φέτος, ο ποδοσφαιριστής έχει το περιθώριο να μαθητεύσει σε πραγματικούς ρυθμούς και αυτό συμβαίνει.

Ο Παναθηναϊκός στοχεύει στην είσοδο στην πεντάδα και στην κατάκτηση του Κυπέλλου. Ταυτόχρονα, εκπαιδεύει τους μικρούς του, έχοντας αποφασίσει να διαχειριστεί το κόστος. Πως θα καταλήξει αυτό το πείραμα, κανένας δεν μπορεί να το προβλέψει. Εξαρχής, ήταν δεδομένο ότι θα παρουσιαστούν φαινόμενα τύπου Ξάνθης. Το ερώτημα είναι πόσες φορές θα επαναληφθούν, αλλά αυτό θα φανεί στο ταμείο...

Υ.Γ.: Οι υποδείξεις του Ευαγγέλου δεν προκάλεσαν καμία έκπληξη. Όχι επειδή είχε τη διάθεση να αδικήσει τον Παναθηναϊκό. Απλώς ο Αθηναίος ρέφερι δεν υπολογίζει καθόλου τον "γίγαντα" της πρωτεύουσας. Τον θεωρεί ανυπόληπτο στα κέντρα αποφάσεων και έχει δίκιο. Αντίθετα, ο ιδιοκτήτης της Ξάνθης, Χρήστος Πανόπουλος, είναι ο πιο παλιός Έλληνας παράγοντας και έχει την επιρροή του... Οπότε, η επιλογή για τον Ευαγγέλου ήταν ξεκάθαρη και δεν λήφθηκε με καμία δυσκολία.

Υ.Γ.2: Η κατάληξη στις καθυστερήσεις δεν αναιρεί ότι η αντίδραση του Παναθηναϊκού ήταν υποδειγματική. Ανέτρεψε το εις βάρος του 0-1 με ορθολογικό ποδόσφαιρο, είχε ευκαιρίες για τρίτο γκολ και άξιζε τη νίκη, που θα έθετε την Ξάνθη νοκ-άουτ για την πεντάδα. Τελικά, δεν τα κατάφερε, αλλά αν συνεχίσει έτσι, τότε δεν θα χάσει την πεντάδα. Ο Παναθηναϊκός δείχνει ότι η έκβαση του πρωταθλήματος, στο μέτρο που τον αφορά, εξαρτάται από την απόδοση του και μόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Παναθηναϊκός - Ξάνθη 2-2: Ατυχία και απειρία στοίχισαν στο τριφύλλι που έχασε το τρίποντο στο 97'
Παναθηναϊκός - Ξάνθη: Έβαλε τα κλάματα ο Χατζηγιοβάνης

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ