OPINIONS

Παναθηναϊκός: Η βελτίωση δεν μπορεί να περιμένει

Παναθηναϊκός: Η βελτίωση δεν μπορεί να περιμένει

Ο Μπάμπης Τσιμπίδας επισημαίνει ότι ο Γιώργος Δώνης έχει πέσει στο ταυτόχρονο ντεφορμάρισμα των μεσοεπιθετικών του και στέκεται στον φετινό αποδιοπομπαίο τράγο του Παναθηναϊκού.

Όταν μία ομάδα δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, είναι προφανές ότι ο προπονητής φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη. Εκτός ορισμένων εξαιρετικών περιπτώσεων, αυτό είναι ένα αξίωμα στο ποδόσφαιρο.

Μοιραία, ο Γιώργος Δώνης είναι ο υπεύθυνος για τα αρνητικά αποτελέσματα του Παναθηναϊκού, όπως δικαίως άκουγε τα εγκωμιαστικά σχόλια για το θέαμα μέχρι τα Χριστούγεννα.

Άλλωστε, για να είμαστε ειλικρινείς, ο Γιώργος Δώνης ουδέποτε κρύφτηκε. Πρώτος να ζήτησε να κριθεί με τα στάνταρ του κανονικού Παναθηναϊκού και δεν επικαλέστηκε ως δικαιολογία τις ιδιαιτερότητες της φετινής σεζόν. Η επιλογή του "τραίνου" να εκτεθεί άφοβα αποδεικνύει την εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του και τη σιγουριά του ότι η δουλειά του θα δικαιωθεί.

Για να επανέρθουμε στο προκείμενο, το "διπλό" του Παναθηναϊκού στο Αγρίνιο αποτέλεσε την εξαίρεση στον… κανόνα των μέτριων εμφανίσεων στη διάρκεια του 2019. Στη Λιβαδειά ο Παναθηναϊκός παρουσίασε τα συμπτώματα της Λαμίας και των δύο εντός έδρας αγώνων με την Ξάνθη και τη Λάρισα. Η αστάθεια του Τριφυλλιού αποτυπώθηκε πια και στη βαθμολογία, αφού απώλεσε την πέμπτη θέση και τον προσπέρασε ο Άρης για ένα βαθμό.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΛΥΣΕΙΣ

Μία πρόχειρη ανάγνωση της κατάστασης δείχνει ότι ο Γιώργος Δώνης δεν έχει βρει το "γιατρικό" που θα φέρει τη βελτίωση του Παναθηναϊκού. Όμως, μία βαθύτερη ανάλυση θα δείξει ότι τα αίτια είναι πιο σύνθετα. Για παράδειγμα, όλοι οι μεσοεπιθετικοί αυτή τη χρονική περίοδο δεν βοηθούν, είτε πρόκειται για τους βασικούς, είτε για τους αναπληρωματικούς.

Ο Μακέντα είναι ντεφορμέ, έχει σκοράρει μόνο με πέναλτι και δεν έχει καλά τελειώματα. Ο Μπουζούκης δεν έχει δυνάμεις, κουράζεται γρήγορα και χάνει εύκολα τη μπάλα. Ο Χατζηγιοβάνης έχει αντοχές, αλλά αναλώνεται σε επιπόλαιες ενέργειες και συχνά λειτουργεί ατομιστικά. Ο Μουνιέ δεν πείθει ότι θα δώσει λύσεις, ο Άλτμαν το παλεύει αλλά του λείπει ο ρυθμός, ο Καμπετσής δεν θυμίζει τον παίκτη των πρώτων αγωνιστικών, ο Βέργος σπαταλάει τις ευκαιρίες. Ο μόνος που ανεβαίνει είναι ο Εμμανουηλίδης, αλλά ένας 18χρονος δεν αρκεί για το Παναθηναϊκό.

Σαν να μην έφτανε αυτό στον Δώνη, έχουν «σιγήσει» οι χαφ και οι αμυντικοί. Παίκτες από τους οποίους ο Παναθηναϊκός βρήκε γκολ, αυτό τον καιρό δεν εμφανίζονται στο προσκήνιο. Επίσης, κανένας καινούργιος πρωταγωνιστής δεν έχει ξεπεταχτεί, όταν πριν μερικούς μήνες ο συναγωνισμός για το ποιος θα κάνει την έκπληξη ήταν τεράστιος…

Πόσα περιθώρια παρεμβάσεων έχει ο Γιώργος Δώνης, όταν εναλλάσσει τους μεσοεπιθετικούς του και παίρνει ελάχιστα πράγματα; Ελάχιστα, είναι η απάντηση. Ποιο αντίδοτο να βρει, όταν οι υπόλοιποι δεν έχουν συνεισφορά; Άγνωστο… Ο Δώνης και οι συνεργάτες το έχουν ψάξει πολύ αυτές τις μέρες, έχουν καταφύγει σε κάθε συνδυασμό επιλογών, αλλά η παραγωγική εξίσωση δεν βγαίνει. Ο Παναθηναϊκός με τον πλουραλισμό του πρώτου γύρου, έχει εξελιχθεί σε έναν δύσκαμπτο οργανισμό.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΒΡΕΙ ΑΜΕΣΑ

Πόσο θα διαρκέσει η αγωνιστική κρίση του Παναθηναϊκού είναι άγνωστο. Αλλά σίγουρα δεν πρόκειται να λυθεί εάν δεν βελτιωθεί η αγωνιστική κατάσταση αρκετών παικτών. Η απώλεια της ψυχραιμίας, οι επιπολαιότητες, τα λάθη και ο εκνευρισμός οφείλονται ξεκάθαρα στην έλλειψη δυνάμεων. Ένας ποδοσφαιριστής που νιώθει δυνατός, έχει αυτοπεποίθηση, ηρεμία, δυναμισμό και μειώνει τις αδράνειες και τα σφάλματα. Αντίθετα, ένας παίκτης που αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί, εξελίσσεται σε αδύναμο κρίκο.

Από εδώ και πέρα, ο Παναθηναϊκός θα έχει ένα παιχνίδι τη βδομάδα, αφού δυστυχώς αποκλείστηκε από το Κύπελλο και δεν έχει ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Αυτό σημαίνει ότι ο Γιώργος Δώνης θα έχει περισσότερο χρόνο να δουλέψει με τους παίκτες του και να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Ωστόσο, ο προπονητής του Τριφυλλιού επιβάλλεται να παρέμβει δραστικά το συντομότερο, γιατί ήδη η ομάδα έπεσε από την πεντάδα…

Υ.Γ.: Το δέντρο είναι εάν μία μεμονωμένη απόφαση του διαιτητή είναι σωστή ή λάθος. Το δάσος είναι ότι κάθε αμφισβητούμενη φάση σε ένα παιχνίδι του Παναθηναϊκού, σφυρίζεται εναντίον του.

Υ.Γ. 1: Θα ήταν ουτοπία να πιστέψει κάποιος ότι η εξέδρα θα σταματήσει να αναζητά αποδιοπομπαίους τράγους. Παλαιότερα είχαν άλλοι αυτό τον ρόλο, φέτος τον έχει ο Χρήστος Δώνης, ο οποίος πληρώνει τον οικογενειακό δεσμό του με τον προπονητή, Γιώργο Δώνη. Ο ισχυρισμός ότι ο πατήρ Δώνης χρησιμοποιεί τον υιό λόγω… βύσματος, είναι άδικος και για τους δύο. Ο Χρήστος Δώνης παίζει γιατί είναι το μόνο "οχτάρι" του ρόστερ, δεν θα μετατραπεί σε Ινιέστα και σίγουρα δεν θα μεταμορφωθεί ο Παναθηναϊκός αν μείνει στον πάγκο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ