ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ

Θρίαμβος άνευ προηγουμένου για την ελληνική κολύμβηση

Ο Απόστολος Χρήστου και ο Ευάγγελος Μακρυγιάννης με το χρυσό και αργυρό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό
Ο Απόστολος Χρήστου και ο Ευάγγελος Μακρυγιάννης με το χρυσό και αργυρό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό 2024 DARKO BANDIC/AP IMAGES

Ένας άνευ προηγουμένου θρίαμβος συνέβη στο Βελιγράδι, όπου η ελληνική κολύμβηση κατέκτησε 17 μετάλλια, και σε δύο αγωνίσματα της τελευταίας ημέρας έκανε το “1-2” στο βάθρο.

H εντυπωσιακή παρουσία των Ελλήνων κολυμβητών στο Βελιγράδι ολοκληρώθηκε με back to back θρίαμβο στα ολυμπιακά αγωνίσματα των 100μ. ύπτιου στυλ και των 50μ. ελεύθερου, αντίστοιχα.

Οι Έλληνες κολυμβητές έκαναν το “1-2” στο βάθρο και στους δύο τελικούς του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Στα 100 μ. ύπτιο το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Απόστολος Χρήστου και το αργυρό ο Ευάγγελος Μακρυγιάννης, ενώ στα 50μ. ελεύθερο πρώτευσε ο Κριστιάν Γκολομέεβ και δεύτερος ήταν ο Στέργιος Μάριος Μπίλας. Τον διπλό θρίαμβο συμπλήρωσε το αργυρό μετάλλιο του Δημήτρη Μάρκου στα 400μ. ελεύθερο, που συνοδεύτηκε από πανελλήνιο ρεκόρ.

Αυτό ήταν το 17ο μετάλλιο για τη χώρα μας που κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον πίνακα των μεταλλίων με μια άνευ προηγουμένου συγκομιδή 5 χρυσών, 8 αργυρών και 4 χάλκινων πίσω από την παραδοσιακή δύναμη της Ουγγαρίας που είχε δέκα περισσότερα (10 χρυσά, 9 αργυρά, 8 χάλκινα).

Η αμέσως καλύτερη ελληνική παρουσία στη διοργάνωση συνέβη και πάλι σε Ολυμπιακή χρονιά. Ήταν το 2012 στο Ντέμπρετσεν, όπου η Ελλάδα κατέκτησε συνολικά 6 μετάλλια.

Παράλληλα, μέσω του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του Βελιγραδίου τρεις ακόμα Έλληνες αθλητές εξασφάλισαν την παρουσία τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού που αρχίζουν στις 26 Ιουλίου.

Πρόκειται για τη Νόρα Δράκου στα 50μ ελεύθερο, τη Γεωργία Δαμασιώτη στα 100μ πεταλούδα και τον Απόστολο Παπαστάμο στα 400μ. μεικτή.

Με λίγα λόγια η ελληνική Ολυμπιακή αποστολή θα μυρίζει... χλώριο, καθώς ο κύριος όγκος των Ελλήνων αθλητών που κατάφεραν να προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού προέρχεται από τα αθλήματα της κολυμβητικής ομοσπονδίας, δηλαδή την κολύμβηση, τη μαραθώνια κολύμβηση, την καλλιτεχνική κολύμβηση και την υδατοσφαίριση.

Δέκα κολυμβητές συν τρεις εκπροσωπήσεις στα ομαδικά αγωνίσματα της κολύμβησης, ο Άλκης Κυνηγάκης στα 10 χλμ. της μαραθώνιας κολύμβησης, το δίδυμο Ευαγγελία Πλατανιώτη, Σοφία Μαλκογεώργου στο ντουέτο της καλλιτεχνικής κολύμβησης και οι Εθνικές ομάδες πόλο ανδρών θα αγωνιστούν στην κορυφαία των διοργανώσεων καθιστώντας τον υγρό στίβο ως τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής Ολυμπιακής ομάδας.

Βέβαια, ο ανταγωνισμός στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν συγκρίνεται με αυτόν ενός Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος κολύμβησης, καθώς στο Παρίσι θα αγωνιστούν επίσης οι αθλητές της υπερδύναμης των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βραζιλίας, της Ιαπωνίας, της Κίνας, της Αυστραλίας και της Ν. Αφρικής. Ο βαθμός δυσκολίας θα αυξηθεί δραματικά, ωστόσο οι Έλληνες αθλητές έδειξαν ότι είναι αξιόμαχοι και έτοιμοι να διεκδικήσουν προκρίσεις στους τελικούς, γιατί όχι και κάποιο μετάλλιο. Βέβαια, ειδικότερα στη λαοφιλή κολύμβηση, η πρόκριση σ' έναν τελικό είναι από μόνη της σπουδαία επιτυχία, δεδομένου ότι η συμμετοχή στα αγωνίσματα είναι μεγάλη και οι αγώνες κρίνονται στη χεριά.

Ακόμα πιο σοβαρές πιθανότητες για ένα μετάλλιο έχουν και οι δύο Εθνικές ομάδες υδατοσφαίρισης. Τόσο, οι άνδρες του Θοδωρή Βλάχου όσο και οι γυναίκες της Αλεξίας Καμμένου μπορούν να φτάσουν ακόμα και ως τον τελικό. Οι αποστάσεις που χωρίζουν τις ομάδες είναι μικρές πλέον και όλα είναι πιθανά, καθώς ναι μεν τα παραδοσιακά φαβορί αποτελούν αξιόμαχα σύνολα, αλλά δεν έχουν καπαρωμένα μετάλλια όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

TAGS ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ