ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ

Ο Τσιτσιπάς είναι πιο κοντά από ποτέ στην κατάκτηση του Roland Garros

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Ρολάντ Γκαρός
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Ρολάντ Γκαρός 2022 AP PHOTO/MICHEL EULER

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έκανε το back-to-back στο Μόντε Κάρλο και τους ειδήμονες του αθλήματος να αναρωτιούνται αν θα μπορέσει κάποιος να τον νικήσει -αυτή τη σεζόν- στις χωμάτινες επιφάνειες.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έσφιξε πολλές φορές τα δόντια του. Άντεξε τον πόνο σε πλείστους αγώνες, μέχρι που πήρε την σκληρή απόφαση να μπει στο χειρουργείο. Ήθελε ν' απαλλαγεί -επιτέλους- από τις ενοχλήσεις που του έκαναν τη ζωή δύσκολη στα courts. Τον Νοέμβριο του 2021, υπεβλήθη σε επέμβαση στον δεξιό αγκώνα και ο γιατρός του τον ενημέρωσε ότι θα επανέλθει στους αγώνες στην clay season, δηλαδή τώρα. O σχεδιασμός του γιατρού έπεσε στο κενό.

Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας στη “χωμάτινη περίοδο” και ένα μήνα πριν από το Roland Garros, έκανε το back to back στο 1000άρι τουρνουά του Μόντε Κάρλο. Στα γήπεδα τένις είχε επιστρέψει τον Ιανουάριο, όταν με προπονήσεις δύο εβδομάδων στα πόδια του αγωνίστηκε στο Australian Open, έφτασε ως τα ημιτελικά και έπειτα χαρακτήρισε ως '“θαύμα” την ταχεία επαναφορά του.

Μετά τον τελικό στο Μόντε Κάρλο, υπήρξαν αναλυτές και ειδήμονες του αθλήματος που αναρωτήθηκαν ποιος θα καταφέρει να κερδίσει τον Στέφανο αυτή τη χρονιά στις χωμάτινες επιφάνειες. Σωστό το ερώτημα. Η δική μου σκέψη ήταν περισσότερο εναργής και δεν κατάφερα ν' απεγκλωβιστώ από αυτή.

“Ο Στέφανος θα κατακτήσει το Roland Garros, φέτος”. Αυτή η πρόταση, αναβοσβήνει σαν επιγραφή με neon στο μυαλό μου από το πρώτο σετ του τελικού και μετά. Εξυπακούεται ότι το σκέπτομαι, πιο έντονα και περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Οι ψίθυροι και οι σκέψεις για τον Στέφανο είναι απόρροια της αγωνιστικής παρουσίας του στο χώμα, που είναι η καλή επιφάνειά του. Ναι, είναι πιο κοντά από κάθε άλλη φορά.

Ο τίτλος που κατέκτησε απέναντι στον Νταβίντοβιτς Φοκίνα είναι ένας λόγος για να το υποψιαστείς, αλλά η ουσία βρίσκεται στην ωριμότητα που προστίθεται διαρκώς στο -απαλλαγμένο από πόνο- παιχνίδι του. Κυριάρχησε στη δεξιά πλευρά μετά τα groundstrokes (χτύπημα έπειτα από μία αναπήδηση της μπάλας στο γήπεδο), ειδικά με το forehand του, έχοντας αρκετά λιγότερα λάθη από τον αντίπαλό του.

Λιγότερα λάθη έκανε παίζοντας και στην αριστερή πλευρά του γηπέδου, όμως εκεί εμφανίστηκε πιο ισχυρός ο Ισπανός. O Έλληνας τενίστας ήταν καλύτερος στο forehand και στις επιστροφές έχοντας 25 έναντι 18 του Νταβίντοβιτς Φοκίνα και χωρίς λάθη στο backhand.

Μετά τη νίκη του έγινε ο έκτος τενίστας που κατάφερε να πετύχει το back to back στο Μόντε Κάρλο και ο όγδοος εν ενεργεία παίχτης που έχει περισσότερους από έναν τίτλους σε Masters 1000. Επίσης, είναι ο πρώτος τενίστας εκτός του Big4 (Φέντερερ, Ναδάλ, Τζόκοβιτς, Μάρεϊ) που διατήρησε στην κατοχή του ένα τίτλο Masters 1000 από το 2003 και μετά και ο πρώτος εκτός του Big3 (Φέντερερ, Ναδάλ, Τζόκοβιτς) μετά το 2011. Τότε, το 2011, ο Άντι Μάρει είχε κατακτήσει για δεύτερη διαδοχική χρονιά τον τίτλο στη Σαγκάη.

Επίσης, ο Στέφανος Τσιτσιπάς και ο Ράφα Ναδάλ είναι οι μοναδικοί εν ενεργεία τενίστες που έχουν έχουν κατακτήσει δύο σερί τίτλους στο τουρνουά του Μόντε Κάρλο. Ο Ισπανός στα τέλη Μαρτίου ανακοίνωσε ότι έχει υποστεί κάταγμα στα πλευρά, το οποίο του προκαλούσε δυσφορία στην αναπνοή. Τόνισε ότι θα μείνει εκτός προπονήσεων για έξι εβδομάδες, δηλαδή αναμένεται να επιστρέψει στις αρχές Μαΐου.

Ο Ράφα είχε αρχίσει δυναμικά τη σεζόν με την κατάκτηση του Αυστραλιανού Όπεν και ο γιατρός του, Άνχελ Ρουίθ Κοτόρο τόνισε ότι το ασυνήθιστο -για τενίστα- κάταγμα που υπέστη προκλήθηκε λόγω υπερκόπωσης. Πιθανότατα θα συμμετάσχει στο Roland Garros, στο οποίο έχει κατακτήσει 13 τρόπαια και φέτος αρχίζει στις 22 Μαΐου.

Ο δε Νόβακ Τζόκοβιτς επέστρεψε στους αγώνες στο Μόντε Κάρλο και αποκλείστηκε στο πρώτο παιχνίδι του από τον φιναλίστ Φοκίνα. Ο Σέρβος είναι σπουδαίος και γνωρίζει τον τρόπο ν' αναγεννηθεί από τις στάχτες του. Το επόμενο διάστημα θα φανεί πόσο πίσω τον κράτησε η απουσία τους από τους αγώνες και η περιπέτειά του στο Australian Open.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς αυτή τη στιγμή είναι ο πιο φορμαρισμένος τενίστας στο χώμα και πιθανότατα θα συνεχίσει στο ίδιο και καλύτερο τέμπο μέχρι και το major του Παρισιού. Θέλει να τελειώσει τη χρονιά στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης και δεδομένου ότι το χώμα είναι η καλή επιφάνειά του, τώρα πρέπει να σπείρει για θερίσει τον καρπό που θέλει στο τέλος της σεζόν. Το είπε απολύτως ξεκάθαρα και ο ίδιος μετά τον τελικό στο Μόντε Κάρλο. “Πρέπει να κερδίσω όσους περισσότερους βαθμούς μπορώ στο χώμα. Έτσι, θα χαλαρώσω και θα έχω αυτοπεποίθηση για το υπόλοιπο της σεζόν. Αν μπορέσω να το κάνω αυτό, θα καταφέρω να είμαι στο Top 2 του κόσμου”.

TAGS ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ ROLAND GARROS MONTE-CARLO MASTERS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ