ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ

Ντουπλάντις: Η αλήθεια για το φωτογραφικό καρέ που ξεπερνάει τη φαντασία

Armand Duplantis, of Sweden, celebrates after setting a world record in the men's pole vault final at the World Athletics Championships on Sunday, July 24, 2022, in Eugene, Ore. (AP Photo/Charlie Riedel)
Armand Duplantis, of Sweden, celebrates after setting a world record in the men's pole vault final at the World Athletics Championships on Sunday, July 24, 2022, in Eugene, Ore. (AP Photo/Charlie Riedel) AP

Ο Αρμάντ Ντουπλάντις πέτυχε ένα ακόμη σπουδαίο παγκόσμιο ρεκόρ στο Γιουτζίν με 6,21μ. και έδειξε ότι είναι ικανός να πετύχει διαστημικές επιδόσεις στο επί κοντώ. Το κορμί του μετρήθηκε στα 6 μέτρα και 36 εκατοστά πάνω από τη γη.

Ο Αρμάντ Ντουπλάντις συνεχίζει να κεφαλαιοποιεί τις ασύλληπτες δυνατότητές του και το ταλέντο του σε χρυσά μετάλλια και παγκόσμια ρεκόρ. Ο Σουηδός επικοντιστής κατέκτησε το μοναδικό χρυσό μετάλλιο που του έλειπε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Γιουτζίν και συνδύασε τη νίκη του με ένα μεγάλο παγκόσμιο ρεκόρ.

Πέρασε πάνω από τα 6,21 μ., βελτιώνοντας το προηγούμενο ρεκόρ του, το οποίο είχε πετύχει φέτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου του Βελιγραδίου.

Στα 22 του χρόνια ο μεγαλωμένος στις ΗΠΑ “Μόντο” έχει κατακτήσει τα πάντα! Χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στα παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα κλειστού και ανοιχτού στίβου.

Στο Γιουτζίν, ο Σουηδός εξασφάλισε το χρυσό μετάλλιο αφήνοντας δεύτερο τον Αμερικανό, Κρίστοφερ Νίλσεν (5,94μ.) και τρίτο τον Φιλιππινέζο, Έρνεστ Τζον Ομπιένα (5,94μ.) που προπονείται με τον Βιτάλι Πετρόφ και έπειτα ζήτησε να ανέβει η μπάρα σε ύψη παγκοσμίου ρεκόρ. Συνέχισε σαν μοναχικός καβαλάρης τον αγώνα, πάνω στο κίτρινο κοντάρι του.

Πέτυχε το πέμπτο παγκόσμιο ρεκόρ του από τον Φεβρουάριο του 2020 κι έπειτα.

Tα παγκόσμια ρεκόρ του Ντουπλάντις

2020

  • 6,17μ. στο Τόρουν
  • 6,18μ. στη Γλασκώβη

2022

  • 6,19μ. Βελιγράδι
  • 6,20μ. Βελιγράδι
  • 6,21μ. Γιουτζίν

Τη στιγμή του ρεκόρ μόνο μια μερίδα της κερκίδας κατάλαβε τι συνέβη, καθώς το τεράστιο άλμα του συνέπεσε χρονικά με τον τερματισμό στα 4Χ400μ. των γυναικών και το στάδιο παραληρούσε για τη νίκη των Αμερικανίδων και όχι για τον αθλητή που οι ΗΠΑ έχασαν μέσα από τα χέρια τους, δεδομένου ότι γεννήθηκε στο Λαφαγιέτ και έχει και την αμερικανική υπηκοότητα. Εκεί, μεγάλωσε και έμαθε το επί κοντώ ο 22χρονος.

Οι αριθμοί που ζαλίζουν

Το αξιοσημείωτο στο νέο παγκόσμιο ρεκόρ του Αρμάντ Ντουπλάντις είναι οι αποστάσεις που κράτησε το σώμα του από την μπάρα, όταν πέρασε τα 6,21μ.. Φάνηκε ότι έκανε το τέλειο άλμα.

Δια γυμνού οφθαλμού κάποιος μπορεί να διακρίνει ότι το άλμα του ήταν πεντακάθαρο και ότι ο αθλητής πέρασε αρκετά πιο ψηλά πάνω από τον πήχη. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας οι... στο περίπου αποστάσεις έγιναν αριθμοί ακριβείας.

Ντουπλάντις: Η αλήθεια για το φωτογραφικό καρέ που ξεπερνάει τη φαντασία

Η μεγαλύτερη απόσταση του κορμιού του Μόντο από την μπάρα ήταν 14,9 εκατοστά πάνω από αυτή, δηλαδή το σώμα του έφτασε σχεδόν στα 6 μέτρα και 36 εκατοστά πάνω από το έδαφος!

Ταυτόχρονα, στο ίδιο καρέ της κορύφωσης του άλματος η μικρότερη απόσταση του σώματός του από την μπάρα ήταν 8,02 εκ..

Αυτό το καρέ που έδωσαν οι διοργανωτές του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος του Γιουτζίν ξεπερνά το κλισέ ''μία εικόνα ισούται με 1000 λέξεις''.

Τα ανθρώπινα όρια

Στην πραγματικότητα επιβεβαιώθηκε ο Σεργκέι Μπούμπκα που είχε πει ότι οι επιδόσεις στο επί κοντώ βρίσκονται ακόμα αρκετά μακριά από τις ανθρώπινες δυνατότητές.

Οι δυνατότητες του Σουηδού είναι διαστημικές και μπορεί να οδηγήσει το επί κοντώ σε δυσθεώρητα ύψη, αν βρεθεί σε καλή κατάσταση και οι συνθήκες του αγώνα είναι ιδανικές.

Βέβαια, τα δεδομένα και οι απαιτήσεις ενός άλματος, όπως και η τακτική για να επιτευχθεί μια επίδοση αλλάζουν όσο ανεβαίνει η μπάρα. Όπως αλλάζουν και τα κοντάρια που χρησιμοποιούν οι υψηλού επιπέδου επικοντιστές, ανάλογα με το ύψος που επιχειρούν.

Η τακτική του Μπούμπκα

Σε κάθε περίπτωση, έχει γίνει ήδη αντιληπτό ότι ο Αρμάντ Ντουπλάντις θα ακολουθήσει την τακτική του Σεργκέι Μπούμπκα και θα ανεβάζει πόντο – πόντο τον πήχη.

Αυτή η τακτική έχει θετικά και αρνητικά. Ο αθλητής σπάει τα παγκόσμια ρεκόρ σε κομμάτια, αντί να φτάσει απ' ευθείας στο ύψος που μπορεί.

Έτσι καταγράφει περισσότερες επιδόσεις επιπέδου παγκοσμίου ρεκόρ, γεγονός που εξυπηρετεί τον ίδιο σε οικονομικό επίπεδο, τους χορηγούς του σε εμπορικό, αλλά και το άθλημα, καθώς διατηρεί σε εγρήγορση το κοινό του.

Ωστόσο, το πολύ αρνητικό της εν λόγω τακτικής είναι ότι ενδέχεται να μη μάθουμε ποτέ πού μπορεί να φτάσει ένας τέτοιος αθλητής.

Αυτή η αίσθηση έχει μείνει για τον Σεργκέι Μπούμπκα, ο οποίος είχε επίσης πεντακάθαρα άλματα στα παγκόσμια ρεκόρ και συχνά περνούσε αρκετά πάνω από τον πήχη.

Όταν ο Ουκρανός αποσύρθηκε από το στίβο, διατηρήθηκε το ερώτημα “πού μπορούσε να φτάσει ο Μπούμπκα;”. Κανείς δεν έμαθε, επειδή είχε επιλέξει να ανεβάζει πόντο – πόντο την μπάρα.

Μπορεί τα 6.30

Το γόητρο του Σουηδού όμως προστατεύεται αρκετά. Έχει ως σύμμαχο τη βοήθεια της τεχνολογίας, όπως έγινε σήμερα που φάνηκε ότι άφησε το “αποτύπωμά” του στα 6,36 μέτρα πάνω από τη γη. Όμως, η απόσταση κλειδί του κορμιού του από την μπάρα είναι τα 8,02 εκατοστά, η μικρή.

Αυτή προσεγγίζει πιο σωστά το σημείο του σώματος που είναι πιθανό να έρθει σε επαφή με τον πήχη και να τον ρίξει. Με τη βοήθεια της μπορούμε να καταλάβουμε ότι ο Ντουπλάντις είναι ένας αθλητής που θα μπορούσε να πλησιάσει επιδόσεις κοντά στα 6 μέτρα και 30 εκατοστά με άριστα εκτελεσμένα άλματα.

TAGS ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΤΙΒΟΥ ΑΡΜΑΝΤ ΝΤΟΥΠΛΑΝΤΙΣ ΟΡΕΓΚΟΝ 2022
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ