ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Μια ατόφια ελληνική πρόκριση για τον Ολυμπιακό

Η Νικόλ Ελευθεριάδου
Η Νικόλ Ελευθεριάδου EUROKINISSI SPORTS

Η Μαρία Καούκη θυμάται τις ευρωπαϊκές μάχες του Ολυμπιακού με τη Σαμπαντέλ, αλλά και τη χρονιά που οι "ερυθρόλευκες" κατέκτησαν το τρόπαιο του Champions League με αμιγώς ελληνική ομάδα.

Το 2021 ο Ολυμπιακός με αμιγώς ελληνική σύνθεση προκρίθηκε στον τελικό του Champions League της υδατοσφαίρισης των γυναικών και κατέκτησε το τρόπαιο απέναντι στην ουγγρική Ντουναουιβάρος, μέσα στη Βουδαπέστη

Ακριβώς, την ίδια διαδρομή με την ίδια στόχευση και παρόμοια σύνθεση ακολουθεί και φέτος στη Βαρκελώνη, όπου την Κυριακή (21/4) θα διεκδικήσει τον τίτλο απέναντι στη Σαμπαντέλ.

Το 2021 αντιμετώπισε την ουγγρική UVSE και τώρα την ισπανική Ματαρό.

Οι Πειραιώτισσες αρχικά χάλασαν το ανόθευτο ισπανικό πάρτι που ονειρεύονταν για τον τελικό οι διοργανωτές του Final Four, δεδομένου ότι οι τρεις από τις τέσσερις ομάδες της τελικής φάσης είναι από την ιβηρική χερσόνησο και πλέον θα επιδιώξουν να επιτύχουν ό,τι και το 2021.

Δεν είναι κάτι πρωτοφανές, αλλά έχει διαφορετικό ειδικό βάρος

Δεν είναι λοιπόν κάτι πρωτοφανές από την ομάδα του Πειραιά, αλλά φέτος αυτή η συνθήκη έχει διαφορετικό ειδικό βάρος δεδομένου ότι διανύουμε Ολυμπιακή χρονιά και αυτή τη φορά η Εθνική ομάδα έχει εξασφαλίσει την παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Συνεπώς, η εμφατική νίκη των "ερυθρόλευκων" επί της Ματαρό και η πρόκρισή τους στον τελικό της διοργάνωσης, σε ένα μεγάλο βαθμό αντικατοπτρίζεται και πάνω στη "γαλανόλευκη". Όσοι δεν παρακολουθούν με συνέπεια τους αγώνες της Εθνικής ομάδας ίσως να μην αντιλήφθηκαν ότι πολλές φορές είδαμε να αγωνίζεται στο νερό η επτάδα της Εθνικής ομάδας, φορώντας όμως κόκκινο μαγιό αντί για μπλε.

Στα πολύ θετικά της παρουσίας του Ολυμπιακού στον ημιτελικό της διοργάνωσης ήταν ότι ο κόουτς Δημήτρης Κραβαρίτης πρόσθεσε νέα και ενδιαφέροντα στοιχεία στο παιχνίδι του -ιδιαίτερα στην άμυνα της ομάδας- και το κυριότερο ήταν ότι ανταποκρίθηκαν σε αυτά οι αθλήτριές του,οι οποίες νίκησαν κατά κράτος τις αντίπαλές τους.

Ιδιαίτερα στο δεύτερο μισό της αναμέτρησης οι Ισπανίδες προτίμησαν να ρίξουν στο νερό μάλλον το ολόγραμμά τους. Σε αυτό το διάστημα δέχθηκαν τα 11 από τα 16 γκολ του Ολυμπιακού και δεν έβαλαν εμπόδια στον επιθετικό οίστρο της Νικόλ Ελευθεριάδου (επτά γκολ).

Η πρώτη νίκη ήταν ιστορική

Βέβαια, η Σαμπαντέλ σε καμία περίπτωση δεν θυμίζει τη Ματαρό. Μάλιστα, έχει ένα κοινό στοιχείο με τον Ολυμπιακό. Στο ρόστερ της βρίσκονται πολλές παίχτριες της Εθνικής Ισπανίας και αναμένεται να παρακολουθήσουμε ένα δυνατό ματς, από αυτά που συνηθίζουν να προσφέρουν οι δύο όμαδες. Μόνο στον τελικό του 2022 ο Ολυμπιακός. δεν άφησε κανένα περιθώριο στην αντίπαλό του και τη διέλυσε με 11-7 στον Πειραιά

Αυτή θα είναι η πέμπτη φορά που θα αναμετρηθούν σε Final Four του Champions League. Στις προηγούμενες τέσσερις οι Πειραιώτισσες είχαν τρεις νίκες και μόλις μία ήττα, την οποία υπέστησαν στον τελικό του 2019, στην έδρα της Σαμπαντέλ. Σ' εκείνο τον αγώνα ο Ολυμπιακός έχασε 11-13.

Η πρώτη νίκη του Ολυμπιακού επί της ισπανικής ομάδας σε φάιναλ φορ του Champions League ήταν ιστορική. Το 2015 οι "ερυθρόλευκες" επικράτησαν 10-9 της αντιπάλου τους στον Πειραιά, στέφθηκαν πρωταθλήτριες Ευρώπης και πέτυχαν το πρώτο τρεμπλ της ιστορίας τους, δεκατρία χρόνια μετά το τριπλ κραουν της ομάδας πόλο των ανδρών του Ολυμπιακού (2002).

Ο Ολυμπιακός με τη Σαμπαντέλ αναμετρήθηκαν και στον ημιτελικό του 2017, στον οποίο επικράτησε η ομάδα του Πειραιά με 11-9. Τη σεζόν 2020-2021 που η ομάδα του Πειραιά είχε μόνο Ελληνίδες αθλήτριες στη σύνθεσή της απέκλεισε τον ισπανικό σύλλογο στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Οι Ισπανίδες και οι "ερυθρόλευκες" είναι οι δυο κορυφαίες ομάδες της τελευταίας δεκαετίας στην ευρωπαϊκή υδατοσφαίριση και τα ραντεβού τους στην τελική φάση των διοργανώσεων δικαίως αντιμετωπίζονται ως το μεγάλο ευρωπαϊκό ντέρμπι στις γυναίκες.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ