ROLAND GARROS

Οι υπερβάσεις της Μαρίας Σάκκαρη

Η Μαρία Σάκκαρη
Η Μαρία Σάκκαρη © 2021 MICHEL EULER/ASSOCIATED PRESS

Η τεράστια επιτυχία της Μαρίας Σάκκαρη στο Roland Garros μπορεί να γίνει η απαρχή, για ν' αλλάξει το αθλητικό γίγνεσθαι της Ελλάδας. Γράφει η Μαρία Καούκη

O αθλητής που φεύγει ηττημένος από το γήπεδο -ειδικά έπειτα από ένα μεγάλο και θεαματικό αγώνα-, κλείνει τα αυτιά του στα λόγια παρηγοριάς, κι ας έχουν μεγάλη δόση αλήθειας. Η επίσημη ιστοσελίδα του Roland Garros έγραψε: “Η Σάκκαρη φεύγει από το Παρίσι με ψηλά το κεφάλι”. Και είναι αλήθεια. Πρέπει να αγαπάς μόνο τις νίκες και όχι τον αθλητισμό -αλλά ούτε και τον υψηλού επιπέδου πρωταθλητισμό- αν εστιάσεις στο γεγονός ότι δεν προκρίθηκε στον τελικό και όχι στις τρεις υπερβάσεις που έκανε στο παριζιάνικο τουρνουά.

Η Μαρία έγινε η πρώτη Ελληνίδα που προκρίθηκε στις “16” της διοργάνωσης και ως εκ τούτου η πρώτη ελληνική παρουσία στα προημιτελικά και στα ημιτελικά των γυναικών, στην ιστορία της open era. Επίσης, είναι η πρώτη Ελληνίδα που αγωνίστηκε στα ημιτελικά του Roland Garros, έπειτα από 96 χρόνια. Το 1925 η γεννημένη στη Μασσαλία, Ελένη Κοντοσταύλου είχε αποκλειστεί από τη θρυλική, Σουζάν Λεγκλέν.

Η επιτυχία της Σάκκαρη δεν έχει προηγούμενο στην Ελλάδα

Η Μαρία ηττήθηκε στις λεπτομέρειες απ' την Μπάρμπορα Κρεϊτσίκοβα στον μεγαλύτερο σε διάρκεια ημιτελικό γυναικών (3 ώρες και 18 λεπτά) στην ιστορία της διοργάνωσης. Μετά τον αγώνα παραδέχθηκε ότι αγχώθηκε όταν σκέφτηκε, ότι είναι μια ανάσα μακριά από τον τελικό. Ως λάθος πρωτάρας, το χαρακτήρισε. “Είναι ανθρώπινα συναισθήματα, αλλά νομίζω έμαθα από αυτό. Η ήττα πονάει, επειδή ήμουν τόσο κοντά, έναν πόντο μακριά (από τον τελικό)”.

Η επιτυχία της Σάκκαρη δεν έχει προηγούμενο στην Ελλάδα και ο αντίκτυπός της ήταν τεράστιος, παγκοσμίως. Είναι αδιανόητα δύσκολο να βρεθείς στις τέσσερις κορυφαίες τενίστριες του πλανήτη που διεκδικούν ένα major τίτλο στην ίδια διοργάνωση. Αυτό φαίνεται και μελετώντας τους αριθμούς.

Το τένις θεωρείται ένα από τα δημοφιλέστερα ατομικά σπορ. Τον Οκτώβριο του 2019 η διεθνής ομοσπονδία (ΙTF) ανακοίνωσε την πρώτη της παγκόσμια μέτρηση βασισμένη σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από 195 χώρες. Η δημοσίευση αναλύει δεδομένα από το 2017 και αναφέρει ότι περίπου 87.000.000 άνθρωποι ασχολούνται με το τένις, σε όλο τον κόσμο. Δηλαδή, το 1,17% του παγκόσμιου πληθυσμού. Από αυτόν τον αριθμό υπολογίζεται ότι το 53% είναι άνδρες και το 47% γυναίκες. Μόνο στη Ν. Αμερική είναι περισσότερες οι γυναίκες που μπαίνουν στα courts, από τους άνδρες.

Η Tennis Industry Association -πέρυσι- ανέφερε ότι 17.840.000 άνθρωποι παίζουν τένις στις ΗΠΑ και από αυτούς σχεδόν οι μισοί (9.670.000) δίνουν περισσότερους από 10 αγώνες το χρόνο. Ο αριθμός πέφτει κατακόρυφα αν μικρύνουμε το βεληνεκές στους επαγγελματίες παίχτες που έχουν κατορθώσει να βαθμολογηθούν. Σύμφωνα, με την έρευνα της ITF, αυτοί είναι συνολικά 3.873 (2.348 άνδρες και 1.525 γυναίκες). Η τεράστια απόκλιση στα μεγέθη αποδεικνύει το μεγάλο βαθμό δυσκολίας του τένις που σχετίζεται και με την οικονομική ευχέρεια των αθλητών, οι οποίοι πρέπει να είναι με μια βαλίτσα στο χέρι, αν θέλουν να ξεχωρίσουν.

Στην κατηγορία των juniors είναι βαθμολογημένα 6.382 παιδιά (3.187 αγόρια και 3.195 κορίτσια). Η ίδια μελέτη αναφέρει ότι υπάρχουν 489.000 courts στον κόσμο και το 16% αυτών βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ το 10% στην Κίνα. Η Ελλάδα είναι εξαφανισμένη από αυτές τις μετρήσεις, αλλά θα μπορούσε κάποια στιγμή να δηλώσει παρούσα στις εν λόγω λίστες και βέβαια αν τα καταφέρει θα το χρωστάει στον Στέφανο Τσιτσιπά και τη Μαρία Σάκκαρη.

Μπορεί να αλλάξει το αθλητικό γίγνεσθαι της Ελλάδας

Ειδικά, η Μαρία είναι πολύ πιθανό να προσελκύσει πολλά μικρά κορίτσια στο τένις και στον αθλητισμό κατ' επέκταση. Πιθανότατα, θα το προτιμούσαν πιο εύκολα και οι γονείς ως επιλογή για τις κόρες τους απ' ό,τι για παράδειγμα το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ, έπειτα από επιτυχίες των δύο δημοφιλέστερων ομαδικών σπορ, δεδομένου ότι τα στερεότυπα περί “σκληρών” και “αντρικών” αθλημάτων δεν έχουν ξεπεραστεί. Η FIFA και η UEFA δίνουν μεγάλο αγώνα και πολλά χρήματα για την προώθηση του ποδοσφαίρου των γυναικών. Είθισται, τα μικρά κορίτσια να οδηγούνται στο βόλεϊ, στην Ελλάδα.

Επιπλέον, δεν έχει επιτευχθεί η ισότητα των δύο φύλων στον αθλητισμό, γεγονός που φαίνεται ειδικά στους μισθούς των αθλητριών συγκριτικά με αυτούς των ανδρών. Ωστόσο, το τένις και πολύ περισσότερο τα Grand Slam δεν κάνουν διακρίσεις. Άνδρες και γυναίκες αγωνίζονται στα ίδια γήπεδα, τις ίδιες μέρες, με τις ίδιες αποδοχές στα major τουρνουά.

Το τένις εμφανίζει ατού και απέναντι στα ατομικά σπορ. Η εξοικείωση του θεατή με το άθλημα είναι μεγαλύτερη, λόγω των πολλών τηλεοπτικών αγώνων. Είναι ένα εμπορικό σπορ. Γι' αυτό η Μαρία Σάκκαρη είναι πολύ πιθανό ν' αλλάξει το αθλητικό γίγνεσθαι της Ελλάδας με την εισροή κοριτσιών στο τένις. Η αντίστοιχη δουλειά του Τσιτσιπά στα courts είναι πιο δύσκολη. Στο μυαλό των μικρών αγοριών το τένις θα συγκρίνεται συχνά με το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Σε μια άλλη χώρα, με διαφορετική αθλητική παιδεία και κουλτούρα, ίσως να ήταν διαφορετικές αυτές οι συγκρίσεις.

Από τα παιδιά που βρίσκονται πίσω από τον Στέφανο και τη Μαρία, ξεχωρίζει η Μιχαέλα Λάκη, η οποία επίσης συμμετείχε στο γαλλικό όπεν στην κατηγορία των juniors, για πρώτη φορά. Η 16χρονη αθλήτρια δεν προέρχεται από τενιστική οικογένεια, όπως o Τσιτσιπάς και η Σάκκαρη και αυτός είναι ένας λόγος επιπλέον, για να πάρει το ρόλο της Σταχτοπούτας στο ελληνικό παραμύθι που εξυφαίνεται στα γήπεδα τένις. Επίσης, οι γονείς της είναι μισθωτοί και κάπου εδώ, ανοίγει η συζήτηση -χωρίς τέλος- για την έμπρακτη υποστήριξη των ταλέντων στο άθλημα.

TAGS ROLAND GARROS ΜΑΡΙΑ ΣΑΚΚΑΡΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ