ΑΕΚ

Οι τρομοκράτες του Αλμέιδα σόκαραν την Ευρώπη και απογειώνουν την ΑΕΚ

Ο Έκι Πόνσε και ο Νίκλας Ελίασον
Ο Έκι Πόνσε και ο Νίκλας Ελίασον GLYN KIRK/AFP

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης είχε χαρακτηρίσει κάποια στιγμή τους ποδοσφαιριστές του Ματίας Αλμέιδα τρομοκράτες. Το αποτέλεσμα στο Μπράιτον, όντως, θύμισε χτύπημα διότι ήταν αναπάντεχο και καλοσχεδιασμένο πρώτα στο μυαλό και την ψυχή των παικτών. Γράφει ο Μάνος Ναβροζίδης.

Είναι κάτι ματς σαν κι αυτό στο Μπράιτον που αδυνατεί να πρυτανεύσει η ποδοσφαιρική λογική. Πολλοί θεώρησαν ότι η ΑΕΚ ήταν χαμένη από χέρι από το επόμενο δευτερόλεπτο της κλήρωσης, αλλά μ' έναν τρόπο που μπορεί να εξηγηθεί μονάχα... ποδοσφαιρικά, κατάφερε όχι απλά να πάρει ένα καλό αποτέλεσμα απέναντι σε μία εξαιρετική ομάδα, αλλά να την νικήσει και να σοκάρει ολόκληρη την Ευρώπη.

Αυτός ο τρόπος είναι ο τρόπος του Ματίας Αλμέιδα. Ο Κώδικας του Σαμουράι. Η στατιστική, το φαβορί και το αουτσάιντερ πήγαν περίπατο. Υπήρξε ποδοσφαιρικό πλάνο, πάντα υπάρχει, αλλά η μετουσίωση του σε πράξη ήρθε μέσα από το ψυχικό σθένος και το πείσμα για τη νίκη.

Ο Αλμέιδα το είπε πριν από το παιχνίδι ότι η ομάδα του θα κερδίσει και κέρδισε την ίδια ώρα που περισσότερος κόσμος μετρούσε πόσα γκολ θα δεχθεί και το ιδανικότερο σενάριο ήταν η Μπράιτον του πολυδιαφημισμένου Ντε Τζέρμπι να πατήσει φρένο. Μνημειώδης αμφισβήτηση που προέκυψε, βέβαια, βάσει των συνθηκών που είχαν διαμορφωθεί πριν από την ευρωπαϊκή πρεμιέρα.

Μόνο επίθεση για τη νίκη

Ο Μουκουντί με τον Βίντα off, ο Μήτογλου στην εξίσωση με τον εξαιρετικό Σιμάνσκι στο πλευρό του που όμως δεν είναι κεντρικός αμυντικός. Επιστροφή Γκατσίνοβιτς, Γκαρσία και ό,τι γίνει. Κι έγινε. Η Μπράιτον καθαρή φάση μέχρι ενός σημείου στον αγώνα δεν μπορούσε να βγάλει κι όταν η ΑΕΚ άνοιγε μπροστά είχε πείσει αυτούς που παρακολουθούσαν το παιχνίδι ότι μπορεί να απειλήσει. Έκανε "μπαμ", δηλαδή, πως ο Αλμέιδα είχε μπολιάσει στο μυαλό των παικτών τη νίκη. Δεν υπήρξε φόβος, δεν υπήρξε καμία σκοπιμότητα να φαγωθεί χρόνος. Μόνο επίθεση για τη νίκη.

Όταν η ΑΕΚ φτάνει να τελειώσει το παιχνίδι στην Αγγλία με τον Σιντιμπέ και το Άμραμπατ στην ίδια πλευρά να τρέχουν ασταμάτητα καταλαβαίνει κανείς ότι κάποιος, κάτι γύρισε στο μυαλό αυτών των ανθρώπων και τους έπεισε ότι μπορούν.

Ο δε Γάλλος, τι να πεις; Αυτός κι αν αμφισβητήθηκε. Είπαμε, όλοι μας, και δεν μπορεί να το αρνηθεί κανένας αυτό ότι ο παίκτης δεν μπορεί. Είναι πίσω σε σχέση με τους άλλους, κάνει λάθη, δεν είναι συγκεντρωμένος κτλ κτλ. Ματσάρα έκανε. Το γκολ του εξαιρετικό, ωστόσο εκεί που στεκόμαστε είναι στη συνολική του εμφάνιση στο Μπράιτον. Ο Σιντιμπέ συγκλόνισε.

Ο Αλμέιδα δεν είναι ηττοπαθής

Δεν θα σταθούμε στους ποδοσφαιριστές ξεχωριστά. Αν ήταν όλοι του 6 για παράδειγμα έπαιξαν στο 8. Μεγάλο αποτέλεσμα, άριστα σε όλους. Σε αυτόν που πρέπει να σταθούμε είναι ο Ματίας Αλμέιδα. Ο Αργεντινός έχει τις ιδέες του και με αυτές θα ζήσει ή θα πεθάνει. Φράση που έχει ειπωθεί χίλιες φορές, αλλά πέρα για πέρα αληθινή.

Είναι τύχη για την ΑΕΚ που βρήκε κι έφερε τον συγκεκριμένο άνθρωπο στην Ελλάδα. Ο Αλμέιδα κουβαλάει βασικά προσόντα, δεν είναι ηττοπαθής, δεν είναι μιζέρος, δεν επιτρέπει στις συνθήκες να τον πάρουν μαζί στην κάτω βόλτα. Αυτό δεν το έχει ως επαγγελματίας προπονητής. Είναι στον άνθρωπο Αλμέιδα και μπορεί να το μεταδώσει. Αυτό είναι το μυστικό. Μεταδίδει τα πιστεύω του δεν τα λέει για να τα πει...

Δείτε την εκπομπή του SPORT24 για τις μεγάλες νίκες των ελληνικών ομάδων:

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ