ΑΕΚ

Ένα το "τσικ" στην άμυνα, δύο το καμουφλάζ που πρέπει να κάνει ο Πόνσε

Ο Έκι Πόνσε
Ο Έκι Πόνσε EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ τα παίζει όλα για όλα μέσα στο σπίτι της. Προκρίνεται και δίνει την ευκαιρία για αποσυμπίεση και λίφτινγκ επιπέδου Champions League στην άμυνα. Πλήγμα με Γκαρσία κι ας λένε. Γράφει ο Μάνος Ναβροζίδης.

Ηττήθηκε η ΑΕΚ στην Αμβέρσα με 1-0, όμως η εικόνα του αγώνα ήταν τέτοια που η κουρασμένη ομάδα του Αλμέιδα θα παίξει ως το φαβορί στη ρεβάνς στην OPAP Arena. Αυτή είναι η παγίδα. Η Ένωση δεν ήταν σε καλή βραδιά στο Βέλγιο, όχι επειδή δεν τα έβαζε, κυρίως επειδή η άμυνά της δεν έβγαζε σιγουριά.

Είναι ακόμα ένα ματς που οι κιτρινόμαυροι δέχονται γκολ με κάθετο ποδόσφαιρο. Λείπει αυτό το «τσικ» στα μετόπισθεν που εάν η ΑΕΚ προκριθεί θα είναι ένας λόγος έξτρα για να κάνει την αμυντική ζώνη επιπέδου Champions League. Όχι πως δεν διαθέτει καλούς ποδοσφαιριστές, αλλά σε οριζόμενες συνθήκες αγώνα χρειάζεται κάτι διαφορετικό στο δίδυμο Μουκουντί - Βίντα. Ίσως αν όχι άμεσα να κάνει κι ένα τσεκάρισμα στα μπακ.

Η εικόνα του Σιντιμπέ για παράδειγμα. Προσπαθούσε, ωστόσο υπήρξαν φάσεις που φαινόταν ότι ήταν πίσω. Επίσης, κάποιες στιγμές του αγώνα έχανε και ορισμένα κοντρόλ της μπάλας, στην υποδοχή από πάσα, θέτοντας την υπό διεκδίκηση και την ομάδα του ευάλωτη στην κόντρα την ώρα που το δίδυμο της άμυνας βρισκόταν ψηλά και έχει προβλήματα όταν η μπάλα παίζεται στην πλάτη.

Σε κάτι τέτοια ματς είναι που "μιλάνε" οι έδρες

Τώρα πιο πολύ από κάθε άλλη φορά, μέχρι στιγμής, η ΑΕΚ χρειάζεται το γήπεδό της για να πετύχει να προκριθεί στους ομίλους του Champions League και να γράψει ιστορία, καθώς θα συνδυάσει την επιστροφή της στην Νέα Φιλαδέλφεια με το όνομά της να είναι στα μπαλάκια της κλήρωσης της επόμενης εβδομάδας μετά από αρκετά χρόνια.

Το ματς είναι πονηρό, ο αντίπαλος έξυπνος, αλλά αυτή τη φορά θα υπάρξει και χρόνος για περισσότερο διάβασμα και ξεκούρασης φυσικά των σημαντικών ποδοσφαιριστών οι οποίοι έχουν το εκτόπισμα να προσφέρουν μεγάλες βραδιές και συγκινήσεις. Είναι ο συνδυασμός παικτών και έδρας που πρέπει να βγει για περάσει η ΑΕΚ ξανά με ανατροπή.

Ο παικταράς Γιάνσεν είναι το μεγάλο ζήτημα

Όπως και με τη Ντινάμο, έτσι και με την Άντβερμπ η ΑΕΚ τίθεται αντιμέτωπη με ένα καλό σέντερ φορ. Ο Πέτκοβιτς ήταν από πλευράς Κροατών και φυσικά ο Γιάνσεν για τους Βέλγους.

Κι Ολλανδός είναι καλύτερος από τον ακούραστο κυνηγό της Ζάγκρεμπ. Ανώτερη τεχνική κατάρτιση, περισσότερο γρήγορος και ικανός να μεταφέρει το παιχνίδι της δύναμης στα γρήγορα πόδια και να δημιουργήσει προβλήματα.

Μεγάλη απώλεια ο Γκαρσία κι ας λένε διαφορά

Εκτός από το 1-0 η ΑΕΚ έχει να αντιμετωπίσει και το θέμα που προέκυψε με τον Γκαρσία. Ναι, δεν έχει πάει καλά στα δυο ευρωπαϊκά, αλλά όπως και να το κάνουμε αυτός είναι το σημείο αναφοράς της ομάδας.

Παίζει ρόλο και η ψυχολογία σε τέτοιες περιπτώσεις. Ο αντίπαλος όσο καλά και να έχει κάνει το μάθημά του στην προετοιμασία, τον Λιβάι θα τον δει και θα φοβηθεί. Γιατί γνωρίζει ευθύς εξ αρχής ποσό απρόβλεπτος είναι και τους χώρους που μπορεί να δημιουργήσει με το ξεπέταγμά του.

Ο Πόνσε είναι ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής, το ξέρουμε. Χρειάζεται όμως χρόνο για να καταλάβει και να δέσει στον τρόπο με τον οποίο παίζει η ΑΕΚ που δεν είναι εύκολος. Ίσα ίσα είναι πολυεπίπεδος και δύσκολος ο συγκεκριμένος ρόλος.

Εάν ο Γκαρσία δεν είναι έτοιμος, τότε ο Αργεντινός θα έχει μια εβδομάδα μπροστά του… φροντιστήριο και τεστ με τις Σέρρες για να συγχρονιστεί το κατά δυνάμην με τη επιθετική στρατηγική του Αλμέιδα και το ξεδίπλωμα των συμπαικτών του όταν η ομάδα πάει για το γκολ.

Σαφώς, το αποτέλεσμα αδικεί την ΑΕΚ τόσο όσο αδικείσαι αυτή τον εαυτό της όταν στο 10 vs 11 δεν μπόρεσε να βρει τον τρόπο να φτάσει στο γκολ. Στο πρόγραμμα είναι αυτά. Ο προπονητής είναι καλός και εργάτης, το σύνολο δυνατό και η Νέα Φιλαδέλφεια μια έδρα με άστρο και ικανή να φέρει το αποτέλεσμα της πρόκρισης.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ