OPINIONS

Δώστε του και έναν Ζεράλντες στην άμυνα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ / ΦΙΛΙΚΟ / ΑΕΚ - ΒΟΛΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ / ΦΙΛΙΚΟ / ΑΕΚ - ΒΟΛΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ επιθετικά αλλάζει, βελτιώνεται και περιμένει "φουλαρισμένους" Λιβάγια, Ολιβέιρα, Βέρντε για ν' ανεβάσει το επίπεδό της. Ο Καρντόσο δικαιώνεται για τον Ζεράλντες, αλλά χρειάζεται μία έξτρα δύναμη για να υπηρετηθεί το πλάνο της άμυνά του.

Η στιγμή που η ΑΕΚ θα μπει στη διαδικασία να αποδείξει ότι μπορεί να είναι ανταγωνιστική σε όλες τις διοργανώσεις που θα συμμετάσχει εφέτος κοντοζυγώνει. Σε λιγότερο από ένα μήνα η ομάδα του Καρντόσο παίζει ευρωπαϊκό ματς και ο Πορτογάλος φαίνεται ότι έχει δρόμο μπροστά του για να πετύχει να φτάσει την Ένωση να παίζει κάτι απ' αυτό που θέλει να της περάσει από την φιλοσοφία του όσον αφορά το "ταξίδι" της μπάλας, χωρίς αναταραχές, από την άμυνα στην επίθεση με πάσες.

Από τη μεσαία γραμμή και πάνω φαίνεται η βελτίωση και μάλιστα με βαρβάτες ελλείψεις, όπως στο φιλικό με τον Βόλο που ο Λιβάγια ήταν εκτός και οι Βέρντε - Ολιβέιρα θεατές του παιχνιδιού. Στο κομμάτι της δημιουργίας και της κατοχής οι "κιτρινόμαυροι" έχουν έναν άλφα... μουσικό ρυθμό όπως λέει και ο Καρντόσο.

Αυτοματισμοί, όμως, δεν γίνονται μόνο στην επίθεση και στην περίπτωση του Μιγκέλ Καρντόσο και του πλάνου του πρέπει να σταθούμε στο τι συμβαίνει με την άμυνα. Στα πρώτα πέντε φιλικά, λοιπόν, παρατηρούμε ότι οι "κιτρινόμαυροι" πίσω ψάχνονται και αγχώνονται να κάνουν αποφασιστικά αυτό που θέλει ο Πορτογάλος. Προτού μπούμε στα της άμυνας να αναφερθούμε σ' ένα πρόσωπο.

ΖΕΡΑΛΝΤΕΣ, ΕΝΑΣ "ΑΡΑΟΥΧΟΠΟΝΣΕ" ΣΤΑ ΧΑΦ

Η επιμονή του Μιγκέλ Καρντόσο ν' αποκτήσει η ΑΕΚ τον Τσίκο Ζεράλντες χωρίς καμία εγγύηση ότι αυτός ο ποδοσφαιριστής θα υπάρχει στη μεσαία γραμμή της ομάδας τη νέα σεζόν δικαιώνει μέχρι στιγμής τον Πορτογάλο. Ο παίκτης της Σπόρτινγκ Λισαβόνας είναι "μηχανάκι", η μονάδα που θέλει να έχει κάθε μοντέρνα ομάδα στο κέντρο για να ενώνει τις γραμμές. Τρεχαντήρι με τεχνική που βλέπει γήπεδο, πατάει περιοχή και σκοράρει. Τι άλλο να ζητήσεις;

Δεν ξέρω πως θα τους χωρέσει όλους αυτούς ο Καρντόσο, αλλά όπως γράψαμε παραπάνω η ήδη βελτιωμένη ΑΕΚ επιθετικά, μπορεί να εξελιχθεί σε εξαιρετικά επικίνδυνη ομάδα με τον Ζεράλντες, τον Λιβάγια, τον Μάνταλο και τους πολλά υποσχόμενους Βέρντε - Ολιβέιρα στον αγωνιστικό χώρο.

Και ο Πορτογάλος φορ δεν είναι ο μέγας γκολτζής, αλλά διαθέτει στο παιχνίδι του ένα μεγάλο "όπλο". Ξέρει ν' ανοίγει χώρους και να πασάρει σωστά. Η ΑΕΚ με αυτούς που διαθέτει φαίνεται πως θα δημιουργεί πολλές ευκαιρίες στα ματς της και αν τις κάνει γκολ, τότε θα μιλάμε για ένα "τρικ" ικανό να καλύπτει τα κενά της άμυνας μέχρι ένα σημείο.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΜΕΝΑ

Οι τερματοφύλακες δυσκολεύονται, ενώ χωρίς τον Τσιγκρίνσκι να ηγείται στα μετόπισθεν η άμυνα δεν μπορεί να μεταφέρει περισσότερο εύκολα τη μπάλα με τέτοιο τρόπο ώστε εκείνη να πάει με λιγότερο ρίσκο στον χαφ που κάνει παιχνίδι προς τους πλάγιους για να επιτεθεί η ομάδα. Με τον Βόλο δεν υπήρχε στο γήπεδο ούτε ο Ουκρανός, ο Βράνιες αισθάνθηκε ενοχλήσεις, ο Οικονόμου έγινε αλλαγή και φτάσαμε να βλέπουμε την ΑΕΚ με δίδυμο Σβάρνα - Λόπες.

Ο Έλντερ διαθέτει καλή μεταβίβαση, αλλά δεν γίνεται να του αλλάξεις θέση από τη μία ημέρα στην άλλη. Έκανε "μπαμ" στις κινήσεις του ότι τραβιόταν προς τ' αριστερά και ήταν σαν τον έριξαν να κολυμπήσει χωρίς σωσίβιο σε ωκεανό. Όλα αυτά μπορεί να δικαιολογήσει κανείς λέγοντας πως βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο, ωστόσο πείραμα στο πείραμα και η Ένωση αμυντικά επαναλαμβάνω δεν δείχνει αυτά που παράγει η επίθεση.

Ο ΜΠΑΛΑΤΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ

Καταλήγουμε -για μία ακόμα φορά- πως είναι επιβεβλημένη η απόκτηση ενός στόπερ υψηλού επιπέδου στο στιλ του "Τσίγκρι". Ο... μπαλάτος αμυντικός για να μιλάμε και στην ποδοσφαιρική γλώσσα της αλάνας είναι απαραίτητος για να βγει η στρατηγική του Καρντόσο όσο γίνεται πιο αναίμακτα. Μην στεκόμαστε, λοιπόν, στο τι πρόκειται να συμβεί όταν θα βρουν αγωνιστικό ρυθμό ο Βέρντε και ο Ολιβέιρα. Ας σταθούμε καλύτερα στο τι μπορεί να συμβεί όταν δεν υπάρχει σιγουριά στα μετόπισθεν.

Άλλο Βόλος και άλλο ο ανταγωνιστής που θα σε πάει μέχρι τέλους για να σου φάει τη θέση στην Ευρώπη, ανόμοια πράγματα, άλλες εντελώς καταστάσεις στα επίσημα.

ΚΑΚΟΣ ΒΑΘΜΟΣ ΣΤΑ ΣΤΗΜΕΝΑ

Παράλληλα, δεν γίνεται να μην κάνουμε μία αναφορά στις στημένες φάσεις. Η ΑΕΚ σ' ένα ακόμη παιχνίδι κέρδισε αρκετά κόρνερ κι όχι γκολ, ούτε φάση επικίνδυνη δεν κατάφερε να βγάλει. Σαφώς, εδώ θα βρεθεί πάλι κάποιος να πει ότι όταν θα είναι "ok" o Ολιβέιρα, όταν θα χτυπάει τα στημένα ο Βέρντε και όταν ο Τσιγκρίνσκι, ο Βράνιες και ο Οικονόμου θα είναι 100%, θα επικρατεί νέα τάξη πραγμάτων στον αέρα των αντιπάλων της ΑΕΚ. Όταν έρθει αυτό το "όταν", τότε θα το σχολιάσουμε.

Με τα όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής η Ένωση παίρνει κακό βαθμό σε αυτόν τομέα παραγωγής επικίνδυνων φάσεων στο κουτί. Είναι κρίμα δηλαδή για μία ομάδα που επιχειρεί να κυριαρχεί και να δημιουργεί από τα πλάγια να μην εκμεταλλεύεται τις γωνίες του γηπέδου. Ένα καλό δουλεμένο σύνολο στις στημένες φάσεις μπορεί να κάνει ανεπανάληπτες "κηδείες" και χωρίς να παίζει το σούπερ εντυπωσιακό ποδόσφαιρο. Ορισμένες φορές το αποτέλεσμα αρκεί για να είναι ένας οργανισμός ευτυχισμένος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ