ΑΕΚ

Το ποδόσφαιρο αποκατέστησε την αδικία με τον Αθανασιάδη

Ο Αθανασιάδης
Ο Αθανασιάδης INTIME

Ο Λάμπρος Μπαλάφας γράφει για τον Γιώργο Αθανασιάδη που μπήκε από το... παράθυρο στην 11αδα της ΑΕΚ κόντρα στον Ολυμπιακό και έγινε ο ήρωας της "Ένωσης" σε μία βραδιά που την το χρωστούσε το ποδόσφαιρο, αλλά και την πολυτέλεια του Αλμέιδα να φέρνει από τον πάγκο παίκτες όπως ο Ελίασον, ο Μάνταλος και ο Τσούμπερ.

Η "ασπρόμαυρη" έχει τους δικούς της κανόνες, δεν ξέρεις ποτέ τι θα σου δώσει στο τέλος. Η ΑΕΚ βρήκε απέναντί της έναν τακτικά καλύτερο αντίπαλο, ένα σύνολο που δημιούργησε φάσεις για να πάρει τη νίκη και σχετικά εύκολα, ωστόσο οι ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες δεν δίνουν βαθμούς, παρά μόνο μια ηθική ικανοποίηση για την προσπάθεια, αυτή έμεινε στον Ολυμπιακό και προφανώς δεν του αρκεί.

Στον πρωταθλητισμό μετράει το αποτέλεσμα και μόνο, η ομάδα του Αλμέιδα βρήκε τον τρόπο, στη μέτρια μέρα της, να πάρει την σημαντικότερη -μέχρι την επόμενη- νίκη της σεζόν και να κάνει ένα ακόμη σταθερό βήμα προς το… repeat. H περσινή κατάκτηση του πρωταθλήματος είναι το μεγάλο της πλεονέκτημα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Έχουν εκπαιδευτεί πλέον οι ποδοσφαιριστές της Ένωσης στο παιχνίδι της αναμονής, διαθέτουν την απαιτούμενη ηρεμία να ψάχνουν τη στιγμή που θα κάνει την διαφορά. Μόνο σε αυτό αποδείχθηκε καλύτερη η ΑΕΚ, αλλά της αρκούσε για να πανηγυρίσει στο φινάλε του χθεσινού ντέρμπι.

Ο ήρωας που μπήκε από το… παράθυρο

Οι φίλοι του Ολυμπιακού μπορούν να τα έχουν με την τύχη τους, με τις κακές επιλογές στα τελειώματα, όλα κατανοητά. Βρήκαν όμως απέναντι, έναν τερματοφύλακα που το ίδιο το ποδόσφαιρο, του χρωστούσε μια τέτοια βραδιά. Ο Γιώργος Αθανασιάδης μπήκε στην ενδεκάδα από το… παράθυρο, έπαιξε λόγω του τραυματισμού του Στάνκοβιτς.

Ομολογώ, περίμενα στις δηλώσεις του, να βγάλει μια πικρία για τον τρόπο που τον αντιμετώπισαν, οι δημοσιογράφοι, ο κόσμος. Με διέψευσε και τον θαύμασα, δεν μίλησε καθόλου για την υπέρμετρα σκληρή κριτική, για την στοχοποίηση, αντίκρισα έναν ψύχραιμο επαγγελματία, ο οποίος αναφέρθηκε στις καλές και κακές στιγμές που όλοι μπορούμε να έχουμε στις δουλειές μας. Μεγαλείο ψυχής. Απλό και δύσκολο παράλληλα.

Πώς αυτά τα τόσο αληθινά λόγια να μπολιαστούν σε ένα τόσο σκληρό περιβάλλον; Η ήττα απαγορεύεται, η νίκη είναι το ζητούμενο ακόμη κι αν θυσιαστούν καριέρες.

Ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ κατάφερε να επιστρέψει από την… κόλαση. Αυτό μας το έκανε σαφές, το καταλάβαμε καλά, όλοι. Ο γιος του τον κράτησε, θα τα είχε παρατήσει, έφτασε στα όρια, στις κόκκινες γραμμές. Όσο το σκέφτομαι τόσο πιο σίγουρος είμαι για το πόσο έντονα δοκιμάστηκε…

Η ευτυχία των ποιοτικών λύσεων στον πάγκο

Σκεφτόμουν στη διάρκεια του ματς την διακοπή που είχε προηγηθεί. Η ΑΕΚ έχασε το ρυθμό που είχε πριν τα ματς των Εθνικών ομάδων, ούτε ένταση μπόρεσε να βγάλει. Οι σωτήριες επεμβάσεις του Αθανασιάδη την κράτησαν μέσα στο ματς. Κι αφού οι κίνδυνοι απορροφήθηκαν, τα υπόλοιπα τα έκαναν ο Αλμέιδα και οι παίκτες που έφερε από τον πάγκο ο Αργεντινός.

Είναι ευτυχία για τον προπονητή να μπορεί να ρίξει στη μάχη, Μάνταλο, Ελίασον, Πόνσε, Τσούμπερ, Λιούμπισιτς. Οι δύο πρώτοι συνδυάστηκαν στη φάση που προκάλεσε… έκρηξη στην OPAP Arena, η ποδοσφαιρική ποιότητα που κουβαλάνε, τους επέτρεψε να διαβάσουν το ρήγμα στην αντίπαλη άμυνα και να πετύχουν ένα τόσο καίριο χτύπημα στον Ολυμπιακό.

Το φαβορί και οι υπόλοιποι

Δεν ξέρω αν στο τέλος των playoffs η ΑΕΚ θα κόψει πρώτη το νήμα, αλλά αυτή τη στιγμή είναι πρώτο φαβορί. Βρίσκεται στην κορυφή, έχει ελάχιστα αγωνιστικά προβλήματα, με εξαίρεση τον τραυματία Στάνκοβιτς, όλοι οι υπόλοιποι παίκτες είναι διαθέσιμοι (αυτό δεν έχει ξανασυμβεί την τρέχουσα σεζόν) και παράλληλα δεν έχει άλλες υποχρεώσεις να την αποπροσανατολίσουν.

Ο άμεσος ανταγωνιστής της, ο ΠΑΟΚ, έχει να διαχειριστεί και την μεγάλη πρόκληση του Conference League, θα καταναλώσει ενέργεια, ίσως έχει και απώλειες. Ο Παναθηναϊκός είναι σε λίγο καλύτερη θέση από τον Ολυμπιακό, θα παίξει τα… ρέστα του την Τετάρτη εντός έδρας, αν δεν κερδίσει την ΑΕΚ δεν βλέπω τον τρόπο που θα ανατρέψει τα δεδομένα.

Ο Μεντιλίμπαρ σχεδίασε σχεδόν τέλεια το ματς, η ομάδα του πιστοποίησε την συνεχόμενη πρόοδο. Ο Ισπανός έχει ξαναζήσει αντίστοιχο… έργο, αποδέχεται τα παιχνίδια της μπάλας, έδωσε συγχαρητήρια στην ΑΕΚ και συνεχίζει την δύσκολη δουλειά που έχει αναλάβει.

Το πρωτάθλημα για τους "ερυθρόλευκους" τελείωσε, όσο κι αν δημόσια δεν μπορεί να ειπωθεί κάτι τέτοιο, η προοπτική του Conference League μπορεί να αλλάξει τη σεζόν, μέχρι και να την εκτοξεύσει…

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ