STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Κρίνει πολλά το ντέρμπι ΑΕΚ - Ολυμπιακός κι ας είναι Σεπτέμβρης

Μπιέλ και Σιμάνσκι μάχονται στο ΑΕΚ - Ολυμπιακός
Μπιέλ και Σιμάνσκι μάχονται στο ΑΕΚ - Ολυμπιακός EUROKINISSI SPORTS

Ο Λάμπρος Μπαλάφας γράφει για το ντέρμπι ΑΕΚ - Ολυμπιακός (17/09, 21:30, COSMOTE SPORT 1 HD, LIVE SPORT24), μία... μετωπική, το αποτέλεσμα της οποίας θα επηρεάσει την επόμενη μέρα, ακόμη κι αν είναι νωρίς.

Είχαν ενδιαφέρον οι 3 πρώτες αγωνιστικές της Stoiximan Super League, βγήκαν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα, υπήρξαν απρόσμενες απώλειες για ΑΕΚ (κυρίως) και ΠΑΟΚ, ήρθε η διακοπή των προκριματικών να ρίξει τους τόνους και να δημιουργήσει μπόλικα ερωτηματικά για την επανεκκίνηση που έχουμε μπροστά μας.

Δεν ξέρω αν σας έχει δημιουργηθεί η ίδια περιέργεια, προσωπικά περιμένω την Κυριακή μέρες τώρα. Και φυσικά αναφέρομαι στο ντέρμπι, ΑΕΚ – Ολυμπιακός (17/09, 21:30, COSMOTE SPORT 1 HD, LIVE SPORT24), αυτό είναι το ματς που θα στείλει σημαντικά μηνύματα για τη συνέχεια.

Τι κι αν είναι νωρίς; Ας το παραδεχτούμε, δεν μιλάμε απλά για το πρώτο μεγάλο παιχνίδι μιας σεζόν, μιλάμε για μια... μετωπική, το αποτέλεσμα της οποίας θα επηρεάσει την επόμενη μέρα. Και το ξέρουν καλά αυτό στα δύο στρατόπεδα, γι' αυτό και θα κάνουν τα πάντα για να φύγουν νικητές από το γήπεδο. Ας επιχειρήσουμε να μπούμε στο μυαλό των Αλμέιδα και Μαρτίνεθ, αυτοί σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος, αυτοί είναι οι εμπνευστές των όσων θα καταθέσουν οι ποδοσφαιριστές στο γήπεδο.

Ο μετρ της ψυχολογίας Αλμέιδα

Ο Αργεντινός, όπως και όλος ο οργανισμός της ΑΕΚ, πίστεψε πολύ στην παρουσία της ομάδας στους ομίλους του Champions League, ήταν ένα ταρακούνημα ο αποκλεισμός, φάνηκε στο αμέσως επόμενο ματς, στο Βόλο. Η Αντβέρπ είχε προλάβει να δημιουργήσει ερωτηματικά, ο Τσούμπερ, ο Βίντα, ο Πινέδα ήθελαν τον χρόνο τους να ξεχάσουν και κυρίως να ξαπαπιστέψουν στους εαυτούς τους.

Είναι ύπουλο συναίσθημα η αμφιβολία, θέλει προσεκτική διαχείριση και ο Αλμέιδα το ξέρει πρώτος απ' όλους, το έχει ζήσει ως παίκτης. Ξέρει να προετοιμάζει ψυχολογικά τους ποδοσφαιριστές του, βγαίνει αυτό στο γήπεδο, το καταλαβαίνεις από το πρώτο σφύριγμα των αγώνων, έναν χρόνο τώρα το κάνει τέλεια. Η ΑΕΚ χρειαζόταν την διακοπή για να ηρεμήσει, να ξεχάσει, να αναθεωρήσει, να βάλει σε μια σειρά τις σκέψεις της και να επιστρέψει με την ίδια νοοτροπία που την έκανε πρωταθλήτρια.

Πληθώρα επιλογών για Μαρτίνεθ

Αυτές οι ανάσες θα φανούν χρήσιμες και στον Ολυμπιακό. Κι ας ξεκίνησε με το απόλυτο 3 στα 3 κι ας μπήκε με φόρα στους ομίλους του Europa League. Η όλη διαδικασία έκρυβε πολλούς κινδύνους, ουσιαστικά ο Μαρτίνεθ χρησιμοποιούσε τα ματς σε Ελλάδα και Ευρώπη, σαν προέκταση των προπονήσεων, δοκιμές έκανε, δεν είχε άλλη επιλογή.

Και γι' αυτό πήρε μαζικά το χειροκρότημα μέχρι τώρα, γιατί του βγήκαν όλα. Και τα αποτελέσματα και το μοντάρισμα. Πλέον υπάρχουν τόσες επιλογές, που ο Ισπανός δεν ξέρει ποιον να... πρωτοβάλει. Θυμίζω, έχουμε δει ελάχιστα Ορτέγκα και καθόλου Ποντένσε, Σολμπάκεν, Γιόβετιτς, Ρίτσαρντς, Μπιανκόν.

Δεν τους είχε όλους αυτούς ο Μαρτίνεθ στου Ρέντη τις προηγούμενες μέρες, αλλά μπορεί να υπολογίζει στις υπηρεσίες τους άμεσα. Ο Ισπανός θα αποφασίσει ποιοι θα παίξουν και πόσο, αλλά αυτοί οι προβληματισμοί συνοδεύουν τους υψηλούς στόχους. Και τον φετινό στόχο του Ολυμπιακού τον κατονόμασε ο προπονητής του την Τετάρτη στην προπόνηση.

Η... διαβολοβδομάδα της ΑΕΚ και η ομιλία τίτλου του Μαρτίνεθ

Το ρεπορτάζ της ΑΕΚ είχε πολλές αναφορές στο βαρύ πρόγραμμα που έρχεται. Ολυμπιακός την Κυριακή, Μπράιτον την Πέμπτη, Παναθηναϊκός την Δευτέρα, είναι υψηλές οι απαιτήσεις αναμφισβήτητα. Δικαίως ξεκίνησε αυτή η κουβέντα, γιατί η Ένωση του Αλμέιδα θα δοκιμαστεί σε κάτι που πέρυσι δεν υπήρχε.

Δεν είναι μια απλή σειρά τριών αγώνων, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη συνέχεια της χρονιάς κι ας είμαστε στα μέσα Σεπτέμβρη. Διαφωνείτε; Το καλό σενάριο: Η ΑΕΚ νικάει τον Ολυμπιακό, παίρνει θετικό αποτέλεσμα στην Αγγλία και κάνει διπλό στη Λεωφόρο. “Παράσταση τίτλου”, “δεν τους βλέπει” είναι οι πιο λάιτ τίτλοι που θα διαβάσουμε. Το κακό σενάριο: Ήττες από Ολυμπιακό, Μπράιτον και Παναθηναϊκό. “Φωτοβολίδα ήταν και σβήνει”, “δεν αντέχει στα ύψη” μερικά από τα σχόλια που θα... στολίσουν το σερί των αποτυχιών.

Αυτή θα είναι η αντιμετώπιση στη μία και στην άλλη περίπτωση. Ακόμη και η ισοπαλία με τον Ολυμπιακό, κακό αποτέλεσμα θα θεωρηθεί για την ΑΕΚ, μιας και οι ερυθρόλευκοι θα διατηρηθούν στο +2 και θα κρατήσουν το αήττητο για το πρωτάθλημα στο συγκεκριμένο γήπεδο. Στον Ολυμπιακό το πρόγραμμα είναι πιο βατό, μετά την OPAP Arena ακολουθούν Φράιμπουργκ και Κηφισιά στο Καραϊσκάκης.

Μια νίκη επί της ΑΕΚ θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη αξία στην ομιλία του Μαρτίνεθ στου Ρέντη περί κατάκτησης του πρωταθλήματος. Ο Ισπανός προπονητής δεν κρύφτηκε, μίλησε ρεαλιστικά, έθεσε όλους προ των ευθυνών τους. Αν η ομάδα του επικρατήσει την Κυριακή, θα γεμίσει αυτοπεποίθηση.

Μην το ξεχνάμε, είναι η μόνη ελληνική ομάδα που έχει φύγει νικήτρια από το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, θέλει να το κάνει για 2η φορά. Αν χάσει θα δει απο νωρίς την περσινή πρωταθλήτρια να οδηγεί ξανά την κούρσα. Δεν είναι λεπτομέρειες, είναι οι σκέψεις που πηγάζουν από τις ίδιες τις ομάδες. Γι' αυτό έχει σημάνει... συναγερμός σε Πειραιά και Νέα Φιλαδέλφεια.

Το ιατρικό δελτίο της ΑΕΚ και η λογική του Μαρτίνεθ

Τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τακτική προσέγγιση του ντέρμπι, διαφορετικοί οι προβληματισμοί για τους δύο προπονητές. Αν οι Λιβάι Γκαρσία και Γκατσίνοβιτς μείνουν οριστικά εκτός, μαζί με τον τιμωρημένο Μάνταλο, ο Αλμέιδα έχει περιορισμένες επιλογές στην επίθεση, Πόνσε και Τσούμπερ φαντάζουν το επικρατέστερο δίδυμο, Ελίασον και Πινέδα συγκεντρώνουν τις πιθανότητες για τα άκρα, ο Γιόνσον με έναν εκ των Σιμάνσκι και Γαλανόπουλο λογικά θα γεμίσουν τον άξονα, στην άμυνα τα πράγματα είναι συγκεκριμένα.

Στον Ολυμπιακό απουσίες με τραυματισμούς ή τιμωρίες δεν υπάρχουν, αλλά τα ερωτηματικά έχουν να κάνουν με τον βαθμό ετοιμότητας των νέων προσώπων και το πόσο διατεθειμένος είναι ο Μαρτίνεθ να αλλάξει πράγματα σε σχέση με την ομάδα που έφερε τα θετικά αποτελέσματα. Αφήνεις στον πάγκο έναν ετοιμοπόλεμο Ποντένσε, ο οποίος έχει και την εμπειρία τέτοιων αναμετρήσεων; Επιλέγεις Κίνι αριστερά στην άμυνα που είναι μήνες στην ομάδα, ή πας σε μια πιο επιθετική κίνηση με Ορτέγκα;

Συνήθως στα μεγάλα ματς οι προπονητές πάνε σε δοκιμασμένες λύσεις, σε πράγματα που έχουν δουλέψει, τα έχουν δει να αποδίδουν σε κανονικές συνθήκες αγώνα. Στο ντέρμπι που έχουμε μπροστά μας, οι λογικές μπορούν να ανατραπούν, ας είμαστε έτοιμοι για όλα, το αναπάντεχο έχει τη δική του μαγεία, αρέσει.

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ