CONFERENCE LEAGUE

Η προοπτική του Conference League "μαγεύει" Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ

Μονομαχία του Κώστα Φορτούνη με τον Ζοάν Σάστρε
Μονομαχία του Κώστα Φορτούνη με τον Ζοάν Σάστρε PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ο Λάμπρος Μπαλάφας κάνει τον ευρωπαϊκό απολογισμό των ελληνικών ομάδων και στέκεται στις προκρίσεις Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ, αλλά και τα αίτια αποκλεισμού ΑΕΚ και Παναθηναϊκού.

Την φανταζόμασταν λίγο διαφορετική την αυλαία των ομίλων του Europa League, ίσως και να αξίζαμε το κάτι παραπάνω ως ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά τα αποτελέσματα στον αθλητισμό είναι αμείλικτα, δεν είναι εκλογές, εκεί όπου όλοι βρίσκουν έναν τρόπο να μιλήσουν για κέρδη.

Τα μάτριξ σε Λεωφόρο και Άμστερνταμ άναψαν κόκκινο στην ευρωπαϊκή συνέχεια Παναθηναϊκού και ΑΕΚ, τη στιγμή που στο Καραϊσκάκης, ο Ολυμπιακός την έκανε τη δουλειά και πέραν της νέας πρόκλησης μέσω Europa Conference League, κέρδισε πολλά περισσότερα ενόψει συνέχειας.

Οι ερυθρόλευκοι έχουν περάσει δύσκολα το τελευταίο διάστημα, σε πολλά επίπεδα, η αναμέτρηση με την Μπάτσκα Τόπολα φαινόταν και αποδείχθηκε ως ιδανική ευκαιρία για να μπει όλος ο οργανισμός σε κατάσταση restart.

Ο νέος Ολυμπιακός και οι παλιές κακές συνήθειες

Ο Καρβαλιάλ είχε ελάχιστο χρόνο να δουλέψει με τους παίκτες του και έπρεπε να παρουσιάσει μια ομάδα διαφορετική και κυρίως αποτελεσματική.

Τα πέτυχε και τα δύο, χωρίς να αλλάξει πρόσωπα, αλλά βάζοντας... πινελιές σε τακτικό επίπεδο. Ο Πορτογάλος ανέβασε την ομάδα του πιο ψηλά, μας έδειξε έναν πιο aggressive Ολυμπιακό, ένα σύνολο με περισσότερα τρεξίματα, πιο στιβαρό και με ξεκάθαρη διάθεση να ανακτά ταχύτατα κάθε χαμένη κατοχή.

Κινήθηκε έξυπνα ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού, δεν πήρε ρίσκα, απλά διαφοροποίησε τους ρόλους κυρίως από τη μέση και μπροστά, σε σχέση με όσα είχαμε συνηθίσει και αυτό είναι το πρώτο μεγάλο κέρδος. Φυσικά είδε και αρνητικά, τα δύο γκολ που δέχτηκε η ομάδα του τα λες και ανεπίτρεπτα γι' αυτό το επίπεδο. Και άντε το πρώτο, είναι ατομικό λάθος του Ορτέγκα μπορεί να συμβεί, το δεύτερο;

Από δική του κερδισμένη στατική φάση και με παίκτη παραπάνω, βγάζει κόντρα-επίθεση ο αντίπαλος και σε απόσταση 60 μέτρων δεν βρίσκεται ένας παίκτης να κάνει αυτό που λέμε επαγγελματικό φάουλ. Είναι στοιχεία πάνω στα οποία αρχίζεις τη δουλειά για την επόμενη μέρα, ο Καρβαλιάλ το γνωρίζει καλύτερα απ' όλους και έχει σηκώσει... μανίκια.

Ο δρόμος των νοκ-άουτ μπορεί να είναι μεγάλος

Ο Ολυμπιακός οφείλει να δει πιο σοβαρά από ποτέ την ευρωπαϊκή συνέχεια, βρίσκεται σε μια διοργάνωση που είναι από μόνη της ευκαιρία, δεν το λέμε εμείς, το έχει δείξει η μικρή ιστορία της.

Θα μπορέσουμε να πούμε και δυο κουβέντες παραπάνω μετά την κλήρωση της Δευτέρας, όταν θα γίνει γνωστός και ο αντίπαλος στα playoffs, δεν νομίζω πάντως να προκαλεί κανέναν φόβο η λίστα με τους υποψήφιους.

Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου υπάρχει χρόνος για να παρουσιαστεί αλλαγμένος και πανέτοιμος, φυσικά χρειάζεται στοχευμένες κινήσεις ενίσχυσης, αλλά όταν μπαίνει στα ταμεία ζεστό χρήμα από προκρίσεις όλα γίνονται πιο εύκολα.

Πιο εύκολα, έρχονται και οι καλοί παίκτες όταν υπάρχει και το ευρωπαϊκό κίνητρο, γι' αυτό η νίκη-πρόκριση επί της άσημης Μπάτσκα Τοπόλα δεν θα πανηγυριστεί πολύ, αλλά θα εκτιμηθεί δεόντως, αν με το καλό έρθει μια συνέχεια στους 16, στους 8, γιατί όχι και παραπέρα...

Αν είχε δύο Ιωαννίδηδες θα κάναμε άλλη κουβέντα

Ίδια ακριβώς προοπτική είχε και ο Παναθηναϊκός, αλλά την πέταξε στα σκουπίδια, έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να επιστρέψει στα ευρωπαϊκά νοκ-άουτ μετά από 14 χρόνια.

Ο σταθερά καλύτερος παίκτης της ομάδας, Φώτης Ιωαννίδης, μίλησε για την ευκολία που δέχτηκε γκολ η ομάδα του, στάθηκε ελάχιστα στη λέξη προσπάθεια, το αποτέλεσμα μετράει παραδέχθηκε, τα είπε όλα μέσα σε δύο γραμμές. Έβλεπες στο πρόσωπό του την απογοήτευση, γιατί έκανε και πάλι τα πάντα στον αγωνιστικό χώρο.

Σκόραρε, έτρεξε, μάρκαρε, πίεσε, πήγε σε τόσες κούρσες κόντρα σε δύο και τρεις αντιπάλους, αλλά δεν βρήκε συμπαράσταση. Όταν έβγαινε μακριά από την περιοχή για να ξεκινήσει αυτός την δημιουργία, μέσα στο “κουτί” επικρατούσε... σιωπή, ουδείς εκεί για να εκμεταλλευτεί έστω μία από τις πολλές και καλές ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν, ο Σπόραρ μπήκε αλλαγή στο 88΄.

Όταν χάνεις 4 ματς σερί δεν υπάρχει ευρωπαϊκή συνέχεια

Είναι θεμιτό, απολύτως κατανοητό, να θέτει ως πρώτο στόχο το πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός, αλλά από την άλλη ο κόσμος περίμενε να δει την ομάδα να συνεχίζει στην Ευρώπη, Φεβρουάριο κι ακόμη παραπέρα. Είχε γλυκαθεί με τους 4 βαθμούς στις 2 πρώτες αγωνιστικές, ακολούθησε ανομβρία, 4 ήττες, καθίζηση.

Η Μακάμπι δεν ήταν καλύτερη σε καμία περίπτωση, παθητικό ρόλο είχε σχεδόν σε όλο το ματς, έπαιξε όμως έξυπνα, άντεξε στην πίεση, εκμεταλλεύτηκε τις στιγμές της.

Οι Ισραηλινοί πέτυχαν κάτι που μοιάζει με άθλο, έπαιξαν στο σπίτι τους μόνο το πρώτο ματς με τους πράσινους, μετά άρχισε η ταλαιπωρία, η... ξενιτιά, η διακοπή του πρωταθλήματος για 45 μέρες, συνθήκες σχεδόν απαγορευτικές για προκρίσεις και όνειρα. Αυτοί όμως τα κατάφεραν, αυτοί παίρνουν όλο το χειροκρότημα.

Δεν αποκλείστηκε στο Άμστερνταμ η ΑΕΚ

Με το αν και το ίσως φεύγει από την Ευρώπη η ΑΕΚ, η πρόκριση στα δικά μου μάτια δεν χάθηκε στο Άμστερνταμ, αλλά στην OPAP Arena. Δεν κέρδισε κανέναν στην καυτή έδρα της, πήγε να κάνει “all in” στη φωλιά του Άγιαξ.

Όσα προβλήματα και να έχει αυτή η ομάδα κολοσσός, δύσκολα θα άφηνε να της ξεφύγει μια τέτοια ευκαιρία. Ναι, τα σημαντικά λάθη του Αθανασιάδη μείωσαν πολύ τις ελπίδες της Ένωσης, αλλά δεν ήταν το πρώτο ματς που συνέβη κάτι τέτοιο.

Ο Αλμέιδα παρέταξε την ομάδα του με ξεκάθαρο πλάνο νίκης, δεν του βγήκε, ίσως και να ήταν ακριβώς αυτό που ήθελαν οι Ολλανδοί, η μπάλα πάνω-κάτω, το αγαπημένο τους παιχνίδι, το διδάσκουν αυτό.

Αντιλαμβάνομαι την ψυχολογία του μέσου φίλου της Ένωσης, γυρίζει πίσω τις σκέψεις του, στο εντός έδρας ματς με τον Αίαντα, εκεί όπου χάθηκαν ανεπανάληπτες ευκαιρίες.

Και με την Μπράιτον ανάλογη κατάσταση ζήσαμε, τα γκολ δίνουν προκρίσεις, αυτά είναι που γεννούν πρωταγωνιστές, αυτά έλειψαν από την ΑΕΚ. Τίποτα δεν γυρίζει πίσω, επιστροφή στο πρωτάθλημα και αυτοσκοπός η διατήρηση των κεκτημένων.

Ευρώπη ξανά τον Μάρτιο για τον ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ το γιόρτασε με τον κόσμο του, δεν τον άγχωσε ποτέ η Ελσίνκι κι ας προηγήθηκε. Το γύρισε ξανά, με αξιοθαύμαστη ηρεμία, με έναν πολύ πειστικό τρόπο, δεν είναι απλό αυτό, για Ευρώπη μιλάμε.

Και μην ακούω για αντιπάλους χαμηλής δυναμικής, έχουμε γνωρίσει, ως ελληνικό ποδόσφαιρο μεγάλα χουνέρια από πολύ χειρότερες ομάδες.

Δικαίως φουσκώνει σαν παγώνι ο Λουτσέσκου, έκανε και το ρεκόρ συγκομιδής, πέρασε πρώτος, δεν μπαίνει καν στην κληρωτίδα της Δευτέρας, θα περιμένει αντίπαλο μετά τα playoffs, θα αγωνιστεί για τους “16” του Conference League στις 7 Μαρτίου, μέχρι τότε θα ρίξει όλο το βάρος στην Stoiximan Super League με διάθεση να τα φέρει τούμπα κι εκεί.

Δείτε την Game Night:

TAGS CONFERENCE LEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ