STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Η επιλογή του Καρβαλιάλ που οδήγησε σε συνολική απορρύθμιση και η σκακιέρα του Τερίμ

Ο Κάρλος Καρβαλιάλ και ο Φατίχ Τερίμ
Ο Κάρλος Καρβαλιάλ και ο Φατίχ Τερίμ EUROKINISSI SPORTS

Το λάθος του Κάρλος Καρβαλιάλ που έφερε την απορρύθμιση του Ολυμπιακού, η σκακιέρα του Φατίχ Τερίμ κι αυτοί που έκαναν τη διαφορά για τον Παναθηναϊκό. Γράφει ο Λάμπρος Μπαλάφας.

Όταν ένα ντέρμπι έχει νικητή, οδηγεί σε εύκολα συμπεράσματα, κυρίως όταν αυτά βασίζονται στο αποτέλεσμα. Στην προκειμένη περίπτωση, ο Παναθηναϊκός πανηγυρίζει για το 2-0 σε βάρος του “αιώνιου” αντιπάλου του, διότι ήταν αυτός που είχε ουσία, ήταν αυτός που σκόραρε, ήταν αυτός που εκμεταλλεύτηκε τις στιγμές του.

Κόντρα στο ρεύμα, θα συμφωνήσω (μερικώς) με τον Κάρλος Καρβαλιάλ και αναφέρομαι στην ανάλυση που έκανε περί ευκαιριών. Όντως οι “ερυθρόλευκοι” πάτησαν περισσότερες φορές με καλές προϋποθέσεις την αντίπαλη περιοχή, αλλά αυτό δεν αρκεί, αν δεν μετουσιώνεις σε γκολ κάποιες από αυτές.

Και ο Πορτογάλος προπονητής έβαλε το... χεράκι του για να αφαιρέσει στοιχεία από την ομάδα του, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν δώσει άλλη έκβαση στην αναμέτρηση.

Μία λάθος επιλογή οδήγησε σε συνολική απορρύθμιση

Τη στιγμή που έγιναν γνωστές οι ενδεκάδες, η συντριπτική πλειοψηφία ειδικών και μη, αναρωτήθηκε για την επιλογή Ρίτσαρντς στο αρχικό σχήμα. Προφανώς και στο μυαλό του ο προπονητής του Ολυμπιακού, είχε την όντως καλή εμφάνιση του παίκτη του στο αντίστοιχο ματς των δύο ομάδων στη Λεωφόρο για το Κύπελλο, εκεί όπου πραγματικά ο Άγγλος ήταν επιδραστικός, αγωνιζόμενος στην ίδια θέση που χρησιμοποιήθηκε και χθες.

Μόνο που από τότε -λόγω τραυματισμού- δεν είχε λεπτό συμμετοχής, κοινώς ήταν εκτός αγωνιστικού ρυθμού. Δεν βοήθησε σε καμία περίπτωση επιθετικά την ομάδα του, ανασταλτικά έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης στο γκολ, χάνει την μονομαχία από τον Κώτσιρα, δημιουργείται ανισορροπία στην πλευρά του, από την οποία προκύπτει το 1-0 από τον Μπερνάρ.

Η δεύτερη απορία για την ερυθρόλευκη ενδεκάδα, αφορούσε στην απουσία του Φορτούνη.

Έχουμε γράψει αμέτρητες φορές για την επιρροή του συγκεκριμένου ποδοσφαιριστή στον Ολυμπιακό, το δείχνουν άλλωστε και οι αριθμοί. Χωρίς τον ηγέτη τους οι “ερυθρόλευκοι” έδειχναν προβλέψιμοι, έφθαναν πολύ εύκολα έξω από την πράσινη περιοχή, αλλά εκεί αδυνατούσαν να παράξουν τη μεγάλη φάση. Έλλειπε η έμπνευση, το απρόβλεπτο.

Η βαθμολογική απόσταση καλύπτεται, η χημεία είναι το πρόβλημα...

Οι Πειραιώτες πέταξαν στα... σκουπίδια ένα ολόκληρο ημίχρονο στο επιθετικό σκέλος, ενώ είχαν να διαχειριστούν και το σε βάρος τους 1-0 από το γκολ του Μπερνάρ. Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα που κάνει διαρκώς προσθήκες στις τελευταίες μεταγραφικές περιόδους, η χημεία δεν μπορεί να βρεθεί με μαγικό τρόπο, το δέσιμο που λέμε, αγνοείται και φυσικά η ψυχολογία της ομάδας είναι εύθραυστη.

Όταν δέχεται ένα σοκ και καλείται να γυρίσει μια κατάσταση, δυσκολεύεται διπλά, πελαγώνει και τις περισσότερες φορές δεν τα καταφέρνει.

Ο Καρβαλιάλ με το τέλος του ματς εξέφρασε την πίστη του στην ομάδα και στην ανατροπή των δεδομένων, φυσικά και δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά, μόνο που η απόσταση από την κορυφή τούτη την ώρα είναι μεγάλη. Και δεν είναι μόνο η βαθμολογία αποτρεπτική συνθήκη, είναι και η χημεία, οι αντίπαλοί του είναι σύνολα που δουλεύουν καιρό μαζί, έχουν τεράστιο αβαντάζ, κάνει... μπαμ από μακριά.

Δεν βάφονται όλα μαύρα για τον Ολυμπιακό. Tα πρώτα δείγματα του Κάρμο είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά, βγάζει σιγουριά στο παιχνίδι του, είναι εξαιρετικός στις μονομαχίες και στις τοποθετήσεις του. Θα τον δούμε και στη συνέχεια για σιγουριά, αλλά η πρώτη εντύπωση... έγραψε.

Ξεκίνησα με τον Ολυμπιακό και όχι με τον νικητή Παναθηναϊκό, διότι σε αυτές τις περιπτώσεις τα δύσκολα συνοδεύουν τον ηττημένο. Οι πράσινοι κοιμήθηκαν πολύ πιο ήρεμοι το βράδυ, έκαναν αυτό που έπρεπε στο ντέρμπι.

Έβαλαν τεράστια πίεση στον μεγάλο τους αντίπαλο, κέρδισαν εκτός από τους 3 βαθμούς και το δικαίωμα να πιστέψουν ακόμη πιο έντονα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο Μπερνάρ το φώναξε προς τον Τερίμ τη στιγμή της αλλαγής του, αυτή η ψυχολογία του ενός, γρήγορα εξαπλώνεται σε όλα τα αποδυτήρια.

Ο παραπάνω παίκτης Μπακασέτας και ο Ρουμπέν από τα... παλιά

Η μεταγραφή του Μπακασέτα αποδεικνύεται σοφή κίνηση, ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας, χωρίς να φανεί έντονα, ήταν ο καταλύτης της χθεσινής νίκης, ήταν ο πραπάνω παίκτης του Παναθηναϊκού στην δεξιά πτέρυγα, ήταν αυτός που έμπαινε ανάμεσα σε Ορτέγα και Ρίτσαρντς στο πρώτο μέρος, ανάμεσα σε Κίνι και Φορτούνη στην επανάληψη. Είπαμε οι μικρές λεπτομέρειες κάνουν τις μεγάλες διαφορές στα ντέρμπι.

Αυτός που φάνηκε περισσότερο ήταν ο Ρουμπέν, ο αγαπημένος παίκτης του Γιοβάνοβιτς. Ήρεμος, ουσιαστικός, πρόσφερε σιγουριά στα μετόπισθεν ανάμεσα στους δύο στόπερ, παράλληλα έβγαζε σωστά και σίγουρα τη μπάλα μπροστά. Ο Τερίμ άφησε στην άκρη τα πειράματα και κέρδισε μια σημαντικότατη παρτίδα...

Το τριφύλλι αντέδρασε σωστά στην ήττα της Τούμπας, ανέτρεψε την κατάσταση στο Κύπελλο και προκρίθηκε στον ημιτελικό, πέταξε στα... σχοινιά και τον Ολυμπιακό, κέρδισε χρόνο για να ηρεμήσει, να εκμεταλλευτεί το καλό πρόγραμμα που ακολουθεί και να αναρριχηθεί βαθμολογικά.

Αντιλαμβάνομαι τον ενθουσιασμό και των φίλων της ομάδας, όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνουν τα ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός, αυτές οι οι νίκες ανοίγουν την όρεξη για τη συνέχεια. Μόνο που για τη συνέχεια θα χρειαστούν περισσότερα πράγματα απ' όσα είδαμε κόντρα στους “ερυθρόλευκους”, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ αυτή την εποχή δείχνουν πιο έτοιμοι.

Βέβαια έχουν την μεταξύ τους κόντρα την προσεχή αγωνιστική και από εκεί θα προκύψει ευκαιρία για το κλείσιμο της ψαλίδας.

Δείτε τη Game Night για το μεγάλο ντέρμπι της Λεωφόρου

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ