STOIXIMAN SUPER LEAGUE

Αυτό το πρωτάθλημα τούς αναγκάζει όλους να γίνουν καλύτεροι

Αυτό το πρωτάθλημα τούς αναγκάζει όλους να γίνουν καλύτεροι
24MEDIA CREATIVE TEAM - KONSTANTINOS BADOUNAS

Ο Λάμπρος Μπαλάφας γράφει για τα όσα μάς άφησε η σεζόν που έκλεισε, η οποία ανέβασε τον πήχη του ανταγωνισμού και αναγκάζει τους πάντες να γίνουν καλύτεροι.

Το ρεπορτάζ κάθε χρόνο τέτοιον καιρό αποκτάει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το κοινό. Ο φίλαθλος έχει προσδοκίες για την αγαπημένη του ομάδα, προσμονή για κάτι καλύτερο, κάτι φρέσκο, ακόμα και διαφορετικό, ανάγκη είναι κι αυτό.

Η πληροφορία στις μέρες μας ταξιδεύει με ασύλληπτες ταχύτητες, η ισορροπία ανάμεσα στο αληθινό και το fake απαιτεί εκπαίδευση, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.

Τα όσα συμβαίνουν Ιούνη μήνα στις ομάδες δίνουν τη δυνατότητα και για τα πρώτα, έστω πρόχειρα συμπεράσματα. Η κουβέντα εστιάζεται σε αυτούς που έχουν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, πιέζονται περισσότερο, αλλά αυτή είναι η μοίρα των πρωταγωνιστών.

Τα όσα άφησε η σεζόν που έκλεισε, φωτεινός σηματοδότης για την επόμενη. Ας παραδεχθούμε κάτι. Ανέβηκε ο πήχης του ανταγωνισμού, αναγκάζει τους πάντες να γίνουν καλύτεροι.

Η ανάγκη της κίτρινης επιβεβαίωσης...

Η ΑΕΚ έκοψε το νήμα πρώτη, γιατί είχε αυτό που δεν είχαν οι άλλοι. Συνέπεια. Έκανε τα λιγότερα λάθη, τα περισσότερα σωστά και στο φινάλε σήκωσε την Κούπα. Τούτου δοθέντος, μπορούμε να μιλήσουμε για σημαντικές αλλαγές;

Ο Ματίας Αλμέιδα πέραν του νταμπλ, κέρδισε την εμπιστοσύνη να ηγηθεί της επόμενης μέρας. Από τη διοίκηση του Δημήτρη Μελισσανίδη μέχρι τον τελευταίο οπαδό, όλοι έχουν να δείχνουν με καμάρι τον Αργεντινό.

Οι παρατηρητές από την πλευρά μας ξέρουμε καλά πλέον τον τρόπο δουλειάς του, οι ανάγκες του ρόστερ ωστόσο μεγαλώνουν, μεγαλώνει η χρονιά από μόνη της λόγω ευρωπαϊκών υποχρεώσεων.

Ο allegro τρόπος προσέγγισης θα παραμείνει σαν γενική εικόνα, αλλά δεν μπορεί να είναι ίδια η αντιμετώπιση εντός και εκτός συνόρων, έστω κι αν δηλώνει δημόσια "στη ζωή μου από τα 15 μου παίρνω ρίσκα".

Το πρώτο στοίχημα, αυτό του Champions League δίνει την ευκαιρία οικονομικής εκτόξευσης. Ναι, έχει ανηφόρα, αλλά και τεράστια κέρδη για τους παίκτες, για το κλαμπ, για όλους.

Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας θα επηρεάσει αυτήν που θα ακολουθήσει για το πρωτάθλημα. Εκεί, στα τέλη Αυγούστου θα γίνει το πρώτο ταμείο, αλλά ακόμα κι αν η ΑΕΚ πραγματοποιήσει σπουδαία χρονιά στην Ευρώπη, ο Μάιος θα κρίνει τη χρονιά.

Αν το φινάλε του πρωταθλήματος φέρει την Ένωση ξανά στην κορυφή, θα εδραιωθεί ως η νέα δύναμη και στο μυαλό των αντιπάλων.

Αν δει κάποιον να την προσπερνά θα επιστρέψει η αμφιβολία. Ο Αλμέιδα, το σημείο αναφοράς της νέας ΑΕΚ, στηρίζεται σε πλάνο και αυτό ζητάει "πινελιές" βελτίωσης.

Οι λεπτομέρειες ήταν αυτές που τον έκαναν να πανηγυρίσει πριν μερικές εβδομάδες, αναμένει μεγαλύτερη πίεση στη συνέχεια από αυτούς που θέλουν να τον κερδίσουν...

Η "δοκιμασμένη" ενίσχυση προερχόμενη από τους... απέναντι

Ο Παναθηναϊκός πάλεψε λυσσαλέα για να στεφθεί πρωταθλητής ξανά μετά το 2010. Δεν τα κατάφερε κι αυτό σκόρπισε απογοήτευση. Όχι τόσο για το ίδιο το αποτέλεσμα, όσο για τον τρόπο.

Οδηγούσε την κούρσα από την αρχή, τα χάλασε πραγματικά την ύστατη στιγμή. Το είχαν πιστέψει όλοι και αυτό πάντα πονάει περισσότερο.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δημιούργησε την ομάδα που του άρεσε, τη γούσταρε πρώτα απ' όλα ο ίδιος, ήταν σύνολο, έβγαζε υγεία. Είχε αγωνιστές να διαχειριστεί, ήταν επιλογές του.

Αυτοί οι αγωνιστές έκαναν τη δουλειά, αλλά δεν την ολοκλήρωσαν όπως ήθελαν όλοι στην ομάδα. Η διοίκηση "διάβασε" το κενό κι έσπευσε να το καλύψει άμεσα.

Ο Γιάννης Παπαδημητρίου ανέλαβε κομβικό ρόλο στους πράσινους και το παρελθόν του αναδεικνύει την ορθότητα της κίνησης.

Γνώστης της διεθνούς και εγχώριας αγοράς, αυτός έφερε τον Λουτσέσκου στην Ελλάδα και την Ξάνθη, έβγαλε τόσους παίκτες στην ακριτική ομάδα για να συνεχίσει στην ΑΕΚ με τον Αλμέιδα και τους πρωταθλητές Άμραμπατ, Τσούμπερ, Ρότα.

Ακόμα κι ο παρεξηγημένος Μισελέν τα έβγαλε τα λεφτά του μέσω της Μπορντό... Μέτρησαν πολύ στον Παναθηναϊκό τα όσα κατάφερε ο Παπαδημητρίου στην ΑΕΚ.

Την ώθησε αθόρυβα, αλλά ουσιαστικά να ανέβει τα σκαλιά της επιτυχίας. Κι ελπίζουν να κάνει το ίδιο στην ομάδα τους. Άνθρωπος χαμηλών τόνων, δεν πρόκειται να μπει σε άλλα χωράφια, θα δώσει αυτό το κάτι παραπάνω που απαιτεί η κατάκτηση του πρωταθλήματος...

Η ερυθρόλευκη μπαγκέτα σε έναν βαθύ γνώστη του ποδοσφαίρου

Ο Ολυμπιακός προέρχεται από μια χρονιά που θέλει να ξεχάσει. Απέτυχε να πάρει κάποιον τίτλο, έμεινε τρίτος. Του είχε συμβεί το ίδιο το 2018, κέρδισε μία θέση την αμέσως επόμενη σεζόν, πήρε τρεις σερί πρωταθλήματα στη συνέχεια.

Η αποτυχία ήταν μεγαλύτερη το 2010, όταν είχε τερματίσει πέμπτος, αλλά τότε έδωσε ακόμα πιο ηχηρή απάντηση με επτά σερί πρωταθλήματα!

Γενικά έχει τον τρόπο να... επιστρέφει και σκοπεύει να το κάνει ξανά. Στις δύο παραπάνω αποτυχημένες σεζόν ο Βαγγέλης Μαρινάκης απάντησε με Βαλβέρδε (το καλοκαίρι του 2010) και Πέδρο Μαρτίνς (το 2019).

Η απόφαση για αλλαγές ήταν δεδομένη. Η δυναμική της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού "φώναζε" για αντίδραση. Κι ήρθε άμεσα. Ο Αντόνιο Κορδόν ανέλαβε το χτίσιμο μιας ομάδας που θα πείθει, θα κερδίζει ξανά τίτλους, θα αποτελεί ευρωπαϊκή δύναμη.

Το βιογραφικό του δεν αφήνει περιθώριο αμφισβήτησης. Έπιασε γρήγορα δουλειά, αυτός επιλέγει τον νέο προπονητή, αυτός καλείται να δείξει έργο αντίστοιχο με αυτό σε Βιγιαρεάλ και Μπέτις.

Ξέρει την αγορά όσο λίγοι, το ερυθρόλευκο ρόστερ απαιτεί κινήσεις εύστοχες, παίκτες που θα δώσουν όλα όσα έλειψαν, παίκτες που θα μετράνε στο μεταγραφικό παζάρι.

Ο Μοντεστό άφησε σημαντικό κενό, η μέθοδος Κορδόν έχει προδιαγραφές για να δώσει πολλαπλά κέρδη στο Λιμάνι. Σημαντική παράμετρος η λέξη υπομονή.

Ο Ολυμπιακός δεν φημίζεται για την υπομονή του, όμως στην παρούσα φάση θα χρειαστεί. Ίσως να χρειαστεί και μια επιλογή, αλλά εδώ η ιστορία έχει δείξει τον δρόμο.

Αν πρέπει να θυσιαστεί κάτι για τα... μάτια του πρωταθλήματος, αυτή τη "ψύχωση", την οποία ποτέ δεν κατάλαβε ο Σρέτσκο Κάτανετς, νομίζω ότι άπαντες θα συμφωνήσουν και θα στηρίξουν...

Εμπιστοσύνη σε αυτόν που έφερε Κούπες και πωλήσεις

Ο ΠΑΟΚ της εποχής Ιβάν Σαββίδη έχει γίνει ομάδα που διεκδικεί κάθε χρόνο τίτλο. Ο Λουτσέσκου εκμεταλλεύθηκε την... άπλα που έδωσε η διοίκηση, έβαλε μαεστρία, γνώση, δουλειά και τα αποτελέσματα γνωστά.

Ουδείς πλέον περνάει στο... ντούκου έναν χαμένο τελικό από έναν αντίπαλο που παίζει με παίκτη λιγότερο σχεδόν σε όλο το ματς. Αυτό είναι το σημαντικότερο κέρδος της επιρροής Λουτσέσκου.

Κι αν κάποιοι που στερούνται λογικής και ψυχραιμίας φαντάστηκαν την επόμενη μέρα του συλλόγου, χωρίς την καθοδήγηση του Ρουμάνου τεχνικού συνήλθαν γρήγορα, το μυαλό κρύωσε και συντάχθηκαν με την επιλογή της διοίκησης να παραμείνει πιστή στο δόγμα Λουτσέσκου.

Πέραν του προφανούς κέρδους, ενός πρωταθλήματος και τεσσάρων Κυπέλλων, ο ΠΑΟΚ εισχώρησε βαθιά στην ποδοσφαιρική αγορά με σημαντικές πωλήσεις.

Αυτό όσο εξελίσσεται, θα εκτιμάται περισσότερο, θα διασφαλίζει οικονομική ευμάρεια, χωρίς την απαραίτητη... θυσία της διοίκησης.

Ο φιναλίστ του Κυπέλλου ποντάρει αρκετά στα δικά του προιόντα και για τη νέα χρονιά. Μην αποκλείετε να πάρουν ευκαιρίες κι άλλοι, να προστεθούν στη λίστα με τους Κωνσταντέλια, Κουλιεράκη, Τζίμα και τους λίγο πιο παλιούς, Λύρατζη και Τσαούση.

Έχουν ήδη γράψει χιλιόμετρα, συνεπώς δεν έχουν κάτι να φοβηθούν, θα παραθέσουν ακόμα μεγαλύτερη ορμή. Το κλειδί είναι οι επιλογές από το εξωτερικό, αυτοί θα κληθούν να κάνουν και διαφορά, αυτό συμβαίνει πάντα στις ομάδες που κυνηγούν υψηλούς στόχους.

Ο Κοτάρσκι, ο Μπράντον Τόμας, και ο MVP σύμφωνα με τους συμπαίκτες του, Νάρεϊ, δείχνουν τον δρόμο για να ακολουθήσει ο ΠΑΟΚ ως πρωταγωνιστής και το νέο πρωτάθλημα.

Από άνθρωπος ειδικών αποστολών, τιμονιέρης με την αξία του

Το φινάλε των playoffs έφερε τον Άρη να πλαισιώνει την πεντάδα των παραδοσιακών ομάδων του ελληνικού πρωταθλήματος.

Ταλαιπωρήθηκαν νωρίς οι κίτρινοι με το "πείραμα" Χερμάν Μπούργος, ούτε ο Άλαν Πάρντιου έφερε στην άκρη του πάγκου την κανονικότητα που όλοι περίμεναν, τα... κάστανα από τη φωτιά έβγαλε ο στρατιώτης Απόστολος Τερζής.

Αποδείχθηκε ο πιο... κανονικός προπονητής. Ήξερε καλά το υλικό που είχε στα χέρια του, το αξιοποίησε στο έπακρο, πήρε αποτελέσματα, κέρδισε την εμπιστοσύνη όλων μέσα στην ομάδα, αλλά και γύρω από αυτήν.

Ο Άρης παίκτες με ποιότητα είχε, κάποιον να τους καθοδηγεί σωστά έψαχνε και τελικά ήταν εντός του οργανισμού.

Ο Τερζής ανάγκασε με τη δουλειά του τον Θόδωρο Καρυπίδη να του δώσει τα "κλειδιά" της ομάδας. Αν βοηθήσει με τις κατάλληλες προσθήκες ο τεχνικός διευθυντής, Ρόμπερτ Παλικούτσα, μόνο σε καλύτερες μέρες μπορεί να ελπίζει ο Άρης.

Φέτος έκανε ζημιές κι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη πρωταθλητή, με τις στοχευμένες κινήσεις μπορεί να αποτελέσει τον "μνηστήρα" που ουδείς, τούτη την ώρα, υπολογίζει για κάτι παραπάνω από την επανάληψη, την 5η θέση.

Ο ανταγωνιστικός Άρης έδωσε σημαντική ώθηση στο πρωτάθλημα που πέρασε και χωρίς να το φωνάζει, στοχεύει ψηλότερα στο επόμενο. Τον ωθούν οι συνθήκες, το ίδιο το πρωτάθλημα, όπως και τους προηγούμενους...

TAGS STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΡΗΣ ΑΡΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ