ΕΛΛΑΔΑ

Αφού δεν φτάσαμε στα αστέρια, ας πάμε μέχρι εκεί που φτάνει το χέρι μας

Αφού δεν φτάσαμε στα αστέρια, ας πάμε μέχρι εκεί που φτάνει το χέρι μας
INTIME SPORTS

Ο Λάμπρος Μπαλάφας αναλύει την κλήρωση ΑΕΚ, Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ σε Europa και Conference League βάζοντας τους στόχους που θα πρέπει να έχουν.

Οι αντιδράσεις των ανθρώπων των ομάδων μας μετά την κλήρωση των ομίλων Europa και Conference League, ήταν ουσιαστικά μια συνέχεια των όσων τους άφησε η εβδομάδα που έφυγε.

Ένα ξάφνιασμα, μια αμφιβολία στην ΑΕΚ, ένα ερωτηματικό για την χαμένη ευκαιρία αλλά και μια φλόγα για κάτι καλύτερο στον Παναθηναϊκό, μια πίστη, έως και βεβαιότητα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ για κάτι ακόμη μεγαλύτερο που έρχεται.

Ξεκίνησαν από διαφορετικά σημεία οι 4 εκπρόσωποι. ΑΕΚ και Παναθηναϊκός ήταν πιο έτοιμοι, έβλεπαν στην άκρη του τούνελ τα… αστέρια, αναγνωρίζοντας τη δυσκολία της διαδρομής.

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ είχαν να διαβούν μια διαδικασία με μπόλικο… πρέπει. Και στους ομίλους να βρεθούν και να χτίσουν αρκετά νέα πράγματα, ειδικά οι ερυθρόλευκοι, οι οποίοι παρουσιάζουν κάτι εντελώς διαφορετικό σε σχέση με πέρυσι.

Όλα όσα ακούσαμε σήμερα στις δηλώσεις μετά την κλήρωση, αποτελούν μια προέκταση της ψυχοσύνθεσης που δημιούργησαν στις ομάδες τα πλέι οφ των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Τώρα όμως όλοι καλούνται να συνεχίσουν χωρίς να ρίχνουν ματιές πίσω. Ας δούμε τις παραμέτρους ξεχωριστά.

Ποια ΑΕΚ θα δούμε;

Στο άκουσμα των αντιπάλων της ΑΕΚ πάγωσαν όλοι. Άγιαξ, Μαρσέιγ, Μπράιτον θα μπορούσαν εύκολα να κουνάνε… σεντόνι, οι δύο πρώτες ειδικά έχουν μεγάλη ιστορία στο Champions League.

Οι Άγγλοι του Ντε Τσέρμπι από την άλλη, παίζουν ένα εκπληκτικό ποδόσφαιρο, σύγχρονο, αποτελεσματικό, έχουν κερδίσει τον θαυμασμό όλων στο «νησί», θέλουν -και μπορούν- να το κάνουν και εκτός αυτού. Αν η ΑΕΚ μείνει στη θεωρία, δεν έχει λόγους να εμφανιστεί στα ματς, είναι χαμένη από χέρι.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Αλμέιδα όμως έχει φτιάξει μια ομάδα που του μοιάζει, ένα σύνολο που μάχεται και μπορεί να παίξει σε υψηλή ένταση. Ο Αργεντινός απλά πρέπει να… γυρίσει το μυαλό όλου του κλαμπ. Να ξεχάσουν όλοι το φινάλε των προκριματικών, να κρατήσουν την αρχή τους.

Αν εμφανιστεί η ΑΕΚ που είδαμε με την Ντινάμο Ζάγκρεμπ, μπορούμε να κάνουμε κουβέντα για… ζημιές στην OPAP Arena και μάχες στο όριο μακριά από αυτήν. Αν δούμε την ΑΕΚ της Αντβέρπ πιθανότατα η 4η θέση θα σφραγίσει την προσπάθεια των 6 αγωνιστικών. Τόσο απλό αλλά και τόσο σύνθετο, η απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο από τους πρωταθλητές Ελλάδας.

Μένει Ευρώπη υπό προϋποθέσεις

Στον Παναθηναϊκό έσκασαν κάποια κρυφά χαμόγελα για την κλήρωση, πλην Βιγιαρεάλ, Ρεν και Μακάμπι Χάιφα δεν τρομάζουν. Θα συμφωνήσουμε εκ πρώτης, όμως οι πράσινοι στα προκριματικά, κατατρόπωσαν την... τρομακτική Μαρσέιγ, αλλά αποκλείστηκαν από την στα... μέτρα τους Μπράγκα.

Έτσι το είχαν στο μυαλό τους οι περισσότεροι, το ξέρουμε. Έχει γίνει πολύ πιο δύσκολη η διαδικασία επιτυχιών εκτός συνόρων. Με τον τρόπο που έχουν σχεδιαστεί οι διοργανώσεις, ευνοούν αυτούς που επενδύουν τεράστια ποσά.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Κι επειδή στην Ελλάδα τεράστια ποσά είναι δύσκολο να πέσουν, ας επενδύσουμε στους Γιοβάνοβιτς, σε αυτούς που ξέρουν να εξελίσσουν ένα γκρουπ, παίρνοντας το καλύτερο από τις μονάδες που το απαρτίζουν. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να παίξει Ευρώπη και μετά τον Δεκέμβριο.

Ναι, η Ρεν είδε τον Ντοκού να καταλήγει με 60 εκατομμύρια στη Σίτι, αλλά μιλάμε για μια ομάδα που παίζει σε ταχύτητες Γαλλικού πρωταθλήματος. Αν την τρέξεις θα σε σκοτώσει, αν την φέρεις στο ρυθμό σου, μπορείς να ελπίζεις. Η Μακάμπι Χάιφα δείχνει λιγότερο αποτελεσματική κι ας είναι σχεδόν ίδια ομάδα με πέρυσι, έχει αλλάξει προπονητή…

Η συγκομιδή βαθμών στο ΟΑΚΑ θα κρίνει και την πρόκριση, η Βιγιαρεάλ είναι μια κλάση πάνω απ’ όλους κι ας μην έχει ξεκινήσει καλά στη Liga.

Ο χρόνος θα δείξει που το πάει

Ο Ολυμπιακός έχει να αντιμετωπίσει την κάτοχο του Conference League, Γουέστ Χαμ, την Φράιμπουργκ την οποία βρίσκει ξανά στο δρόμο του και την άσημη Μπάτσκα Τόπολα.

Δεν ξέρω πως θα φανεί σε αρκετούς, ακόμη κι αν μπορεί να θεωρηθεί πρόκληση η προσπέραση της γερμανικής ομάδας, εγώ θα σφράγιζα την 3η θέση, στόχος κάτι παραπάνω από εφικτός και θα περίμενα τα νοκ άουτ του Conference για να ψάξω την μεγάλη πορεία.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Οι ερυθρόλευκοι βρίσκονται σε διαδικασία ανασύνταξης, ο Μαρτίνεθ μέχρι στιγμής παίρνει άριστα, οι νέοι παίκτες αφήνουν πολλές υποσχέσεις, αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να μας παρουσιάσει αυτό που ακριβώς έχει στο μυαλό του, «να σιγοψηθεί το φαγητό» όπως ο ίδιος λέει, για προσαρμογή μίλησε και ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Αν εναρμονιστεί και ο κόσμος της ομάδας σε αυτό το τέμπο, μπορεί η χρονιά να εξελιχθεί έως και εντυπωσιακά καλά. Στον Ολυμπιακό θα κάνουν τα πάντα για να πάρουν τα σκήπτρα εντός Ελλάδας κι αυτό θα παίξει τον ρόλο του στην αντιμετώπιση της Ευρώπης.

Με οδηγό το 2022

Την ευρωπαϊκή στόχευση του ΠΑΟΚ την έκανε κατανοητή μέσα σε λίγες λέξεις, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου και επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας του συλλόγου, Κυριάκος Κυριάκος: "Είναι οδηγός η προπέρσινη σεζόν», η χρονιά θυμίζω όπου ο δικέφαλος του βορρά έφθασε στα προημιτελικά της διοργάνωσης για να αποκλειστεί από την Μαρσέιγ.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η Άιντραχτ φαντάζει και είναι τεράστιο μέγεθος, αλλά Ελσίνκι και Αμπερντίν, δεν μπορούν παρά να θεωρηθούν ομάδες που τις… έχει ο ΠΑΟΚ. Είναι νωπές οι μνήμες των αναμετρήσεων με την Χαρτς, της μοιάζει πολύ η Αμπερντίν, η Ελσίνκι δεν έχει να επιδείξει κάτι άξιο αναφοράς στην Ευρώπη.

Σοβαρή αντιμετώπιση όλων των αγώνων και μίνιμουμ η 2η θέση. Τα νοκ άουτ είναι μια εντελώς διαφορετική συζήτηση. Άλλωστε τον Φεβρουάριο και ο ΠΑΟΚ θα είναι πολύ πιο συμπαγής, έχει κάνει κι αυτός αλλαγές, παράλληλα συνεχίζει να δίνει χώρο σε παιδιά της Ακαδημίας του και αυτό απαιτεί χρόνο και εμπιστοσύνη.

TAGS ΕΛΛΑΔΑ EUROPA LEAGUE CONFERENCE LEAGUE ΑΕΚ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΟΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ