OPINIONS

Πρώτη και (ακόμα) καλύτερη

SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Κώστας Τσίλης εξηγεί τους λόγους που η ΑΕΚ όχι μόνο παίζει σαν πρωταθλήτρια, αλλά είναι και καλύτερη από πέρυσι, ενώ γράφει και για το ντεμπούτο αλά… Αραούχο του Πόνσε.

Κέρδισε η ΑΕΚ με 2-0 τον ΠΑΣ και η αίσθηση που άφησε είναι πως θα έπρεπε να φτάσει το σκορ πολύ πιο ψηλά. Την ίδια αίσθηση άφησε η ΑΕΚ και στο ματς της προηγούμενης Τετάρτης με αντίπαλο την Βίντι και μάλιστα στη Βουδαπέστη και όχι στο ΟΑΚΑ.

Μια ομάδα λοιπόν, η οποία σε δυο συνεχόμενα σημαντικά παιχνίδια, μέσα σε διάστημα λίγων ημερών όχι μόνο κερδίζει και παίρνει αυτό που θέλει, αλλά αφήνει και την εντύπωση πως θα έπρεπε να έχει πετύχει και πολύ περισσότερα γκολ, κάτι πολύ καλά κάνει μέσα στο γήπεδο. Και ας μην τα βάζει όλα τα γκολ.

Ακόμα μεγαλύτερη σημασία, έχει το γεγονός πως η περυσινή ΑΕΚ, σχεδόν ποτέ δεν έδινε αυτή την αίσθηση. Ακόμα και στα καλά της παιχνίδια. Η ΑΕΚ πέρυσι κέρδιζε αυτά που έπρεπε να κερδίσει, κάνοντας τις περισσότερες φορές απλώς και μόνο την δουλειά της. Διόλου κακό δεν είναι αυτό, ειδικά όταν δίνει πρωτάθλημα. Όμως η φετινή ΑΕΚ φάνηκε ήδη από το πρώτο ματς, πως το έχει πάει ένα βήμα πιο μπροστά. Ένα βήμα παραπάνω. Η ΑΕΚ δείχνει πως δεν θα είναι μόνο αποτελεσματική. Αλλά θα παίζει και χορταστικό ποδόσφαιρο.

Αυτό έκανε απέναντι στον ΠΑΣ. Έβαλε δυο γκολ, θα μπορούσε να είχε βάλει περισσότερα, αλλά το ακόμα πιο σημαντικό, ήταν πως έπαιξε και μπάλα. Μπάλα που την έβαλε κάτω και πολλές φορές την έκρυψε. Όπως στην φάση του δεύτερου γκολ. Κάτι που προφανώς είναι αποτέλεσμα δουλειάς που έχει γίνει από τον Ουζουνίδη. Δεν είναι ζήτημα προσώπων, αλλά ζήτημα ομάδας αυτή η αγωνιστική εικόνα. Γι αυτό και ο Μαρίνος δεν δίστασε να κάνει πέντε αλλαγές σε σχέση με το ματς της περασμένης Τρίτης με την Βίντι. Κάτι που σημαίνει πως ήταν σίγουρος για την εικόνα που θα μπορούσαν να βγάλουν στο γήπεδο οι παίκτες του. Όπως και έγινε.

Οι παίκτες της ΑΕΚ είχαν σίγουρα το μυαλό τους στην ρεβάνς με την Βίντι και στην προοπτική της πρόκρισης στους ομίλους τουChampionsLeague. Δεν τους φάνηκε καθόλου. Είναι σχεδόν νόμος, πως οι πρεμιέρες έχουν παγίδες. Για παράδειγμα, την τελευταία φορά που είχε μπει η ΑΕΚ ως πρωταθλήτρια στο πρωτάθλημα, είχε φέρει ισοπαλία εντός έδρας με τον Αθηναϊκό. Χωρίς γκολ. Τώρα έβαλε δυο και θα μπορούσε να βάλει αλλα τρια τουλάχιστον. Ήταν στον πάγκο και ο Μάνταλος και ο Σιμόες και στην κερκίδα και ο Οικονόμου και ο Τσιγκρίνσκι και ο Μπογέ. Καμία απουσία δεν φάνηκε. Η ΑΕΚ όχι τα ξεπέρασε όλα αυτά και κέρδισε. Αυτό το έκανε και πέρυσι και γι αυτό έφτασε να πάρει και το πρωτάθλημα. Αλλά έπαιξε και χορταστικό ποδόσφαιρο.

Ο ΣΕΡΧΙΟ ΕΓΙΝΕ ΕΚΙ ΚΑΙ Ο ΑΛΕΦ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΚΟΜΠ

Βεβαίως όλο αυτό που έγινε, είναι θέμα ολόκληρης της ομάδας και της δουλειάς που γίνεται στα Σπάτα. Αλλά έχουν σημασία και τα πρόσωπα. Ειδικά αυτά που έχουν αλλάξει σε σχέση με πέρυσι. Διότι κανείς δεν περίμενε αυτό το ματς με τον ΠΑΣ για να διαπιστώσει πως ο Μπακάκης είναι τούρμπο και το καλύτερο δεξί μπακ στην Ελλάδα. Ούτε περίμενε το ματς αυτό για να διαπιστώσει το τεράστιο ταλέντο του Γαλανόπουλου. Ούτε φυσικά αυτό το παιχνίδι, για να φανεί πόσο ηγέτης μπορεί να είναι ο Λιβάγια.

Ωστόσο είχε σημασία η εικόνα που έδειχναν οι παίκτες που ήρθαν να καλύψουν σημαντικά κενά που έμειναν από παίκτες κλειδιά που έφυγαν. Για παράδειγμα ο Πόνσε, ήρθε για να μπει στα παπούτσια του Αραούχο. Και καταρχήν να βάλει τα γκολ του συμπατριώτη του και κατά δεύτερον να βγάλει τις συνεργασίες που είχε ο Σέρχιο με τον Λιβάγια. Έδειξε πως μπορεί να κάνει και τα δυο. Έβαλε γκολ από το πρώτο ματς και το έβαλε με ασίστ από τον Λιβάγια. Ενώ τα κοντρόλ του και τα σουτ του, έφερναν πολύ σε Αραούχο.

Επίσης ο Άλεφ έδειξε για τα καλά πως δεν είναι ένα χαφ σαν τον Γιόχανσον. Είναι μια ακόμα πιο εξελιγμένη εκδοχή χαφ. Διότι αυτά που μπορεί να κάνει ο Βραζιλιάνος με την μπάλα στα πόδια του, δεν τα είχε ο Σουηδός. Ούτε καν τα κλεψίματα του Άλεφ δεν τα είχε ο Σουηδός. Και όταν ο Βραζιλιάνος θα μπει ακόμα περισσότερο σε τακτικά καλούπια, θα κάνει στο γήπεδο πολύ περισσότερες δουλειές απ’ ότι ο Γιόχανσον.

Βεβαίως για να βάζουμε και τα πράγματα σε μια σωστή βάση, η ΑΕΚ δεν σκότωσε κανένα θηρίο. Ούτε πήρε κανένα ντέρμπι. Και έχει πολλή δουλειά και πολύ μεγάλη ανηφόρα μπροστά της. Αλλά το γεγονός πως μπήκε ως πρωταθλήτρια και στο νέο πρωτάθλημα και μάλιστα έκανε και καλύτερα πράγματα σε σχέση με πέρυσι σε αντίστοιχα ματς, έχει την σημασία του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ