OPINIONS

Τα τρία αχτύπητα μυστικά του ΠΑΟΚ!

Τα τρία αχτύπητα μυστικά του ΠΑΟΚ!

Ο Κώστας Πετρωτός γράφει για όσα διαθέτει ο ΠΑΟΚ και μπορούν να του χαρίσουν το νταμπλ και εξηγεί γιατί τα πνευμόνια του Τσίμιροτ θα λείψουν περισσότερο από τα πόδια του και πρέπει να αντικατασταθούν.

Πάει σχεδόν μισός χρόνος από την περίοδο που τα μάτια κάθε οπαδού του ΠΑΟΚ πονούσαν με όσα έβλεπαν στα φιλικά προετοιμασία στην Ολλανδία. Η ομάδα του έμπαζε στην κυριολεξία από παντού, "κακοποιημένη" με τις αλλαγές που είχε επιχειρήσει να φέρει στο αγωνιστικό στυλ της ο Αλεκσάνταρ Στανόγεβιτς.

Από τότε ο ΠΑΟΚ έχει δώσει σχεδόν 30 επίσημα ματς και το αγωνιστικό προφίλ του έχει αλλάξει άρδην. Καλό ποδόσφαιρο με την έννοια του θεάματος και της παραγωγής φάσεων να έχει αρχίσει να παίζει τις τελευταίες εβδομάδες, όμως, από τα πρώτα κιόλας ματς με τον Ραζβάν Λουτσέσκου στον πάγκο του, η ανασταλτική λειτουργία του είναι εντελώς διαφορετική,

Και η εντυπωσιακή βελτίωσή του αποτυπώνεται στα στατιστικά του. Τυχαία δεν διαθέτει την καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα, με μονοψήφιο παθητικό τερμάτων (7) και οι αντίπαλοί του τού κάνουν μόνο 5,3 τελικές ανά παιχνίδι (σ' αυτόν τον τομέα η ΑΕΚ είναι λίγο καλύτερη, αφού οι αντίπαλοί 5 τελικές ανά ματς).

Μεγάλο ρόλο, βέβαια, παίζουν τα πρόσωπα. Ο Πασχαλάκης από την ώρα που μπήκε κάτω από την εστία (χωρίς να είναι κακές οι επιδόσεις του Ρέι με εξαίρεση βέβαια το παιχνίδι με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη) δεν έχει δεχθεί γκολ. Έχει κρατήσει εννιά ματς ανέπαφη την εστία του, σπάει κάθε ρεκόρ στον ΠΑΟΚ και όλοι αναρωτιούνται μέχρι που θα το πάει. Ο Βαρέλα έχει ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοσή του σε σχέση με πέρυσι (έπαιξαν ρόλο τα κιλά που έχασε, όπως έχει ομολογήσει και ο ίδιος), ο Κρέσπο και ο Μαλεζάς αποτελούν ορισμό των value for money αμυντικών.

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΟΚ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΠΑΟΚ - ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Στα άκρα, επίσης, ο ΠΑΟΚ έχει την τύχη να διαθέτει ποδοσφαιριστές με πολύ έντονη προσωπικότητα και παραστάσεις. Ο Μάτος και ο Βιεϊρίνια (παρότι σε αδόκιμο ρόλο) κάνουν τα πάντα. Δεξί μπακ που να έχει πετύχει 7 γκολ στα μισά της περιόδου σπάνια συναντά κανείς, ειδικά στην Ελλάδα όπως και αριστερό με τα χτυπήματα, τις ντρίμπλες και την ποιότητα του Πορτογάλου.

Η επίδρασή του στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ είναι άκρως καταλυτική και αυτό μπορεί κανείς να το διαπιστώσει δια γυμνού οφθαλμού.

Όλοι αυτοί μαζί έχουν αποκτήσει καλή χημεία και αυτό φαίνεται ακόμη και σε παιχνίδια που ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να "φρενάρει" τις επιθέσεις των αντιπάλων του από το ξεκίνημά τους, όπως συνέβη χθες με τον Ατρόμητο.

ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΣΚΟΡΕΡ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Ξέχωρα από την αποτελεσματική άμυνα που αποτελεί το μεγαλύτερο επίτευγμα του Λουτσέσκου, ο ΠΑΟΚ έχει την τύχη (και αυτό δεν είναι εφετινό προνόμιο, αλλά το διέθετε από πέρυσι) να βρίσκει γκολ από όλες τις γραμμές του.

Ο Πρίγιοβιτς είναι, βέβαια, το λαμπερό παράδειγμα σ' αυτόν τον τομέα, ο Μάτος το πλέον χαρακτηριστικό για παίκτη που στέλνει την μπάλα στα δίχτυα από την πίσω ζώνη, αλλά δεν είναι μόνοι τους. Υπάρχουν ακόμη ο Πέλκας (που έχει μάθει να βάζει και κρίσιμα γκολ πλέον), ο Κάμπος και ο Μακ. Αλλά και ο Σάχοβ που έφτασε χθες τα τέσσερα τέρματα στο Κύπελλο. Ο Μαουρίσιο έδειξε ότι μπορεί να σκοράρει, ενώ ας μην διαγράψουμε τον Κουλούρη. Διάγει περίοδο αφλογιστίας μεν, αλλά είναι φορ που μπορεί να δώσει έναν ικανοποιητικό αριθμό τερμάτων στην ομάδα του.

Κάπως έτσι, σε κάθε ματς υπάρχει ο άνθρωπος που θα δώσει την λύση στο σκοράρισμα κι αυτό εξηγεί γιατί ο ΠΑΟΚ έχει ισοφαρίσει το ιστορικό ρεκόρ των δέκα σερί νικών. Κι όσο διατηρεί αυτή τη συνταγή, τόσο θα έρχονται και οι επόμενες νίκες.

ΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΥ

Παίζει, όμως, και ο Ιβάν Σαββίδης... μπάλα. Που έστησε εφέτος το πιο ακριβό ρόστερ στην ιστορία του ΠΑΟΚ και έχει δώσει στον Λουτσέσκου την δυνατότητα να κρατά στον πάγκο παίκτες που μπορούν να μπουν και να αλλάξουν την μοίρα ενός αγώνα. Χθες, το είδαμε με τον Πρίγιοβιτς και τον Κάμπος, σκεφτείτε όμως ότι ο ΠΑΟΚ είχε την πολυτέλεια να κατέβει στον αγώνα χωρίς τον Μαουρίσιο στην δεκαοκτάδα του και ούτε να φανεί η απουσία του Μπίσεσβαρ (είχε ένα πρόβλημα με τη μέση του).

Ο Λουτσέσκου έχει συζητήσει με τους παίκτες πώς ο πάγκος μπορεί να είναι καθοριστικός στην εξέλιξη των αγώνων και από την στιγμή που βρήκε τις ισορροπίες για να μην υπάρχουν γκρίνιες από όσους δεν παίζουν βασικοί, όλα κυλούν ρολόι.

Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ Ο ΤΣΙΜΙΡΟΤ

Πόσο μπορεί να διαταράξει την καλή εικόνα του ΠΑΟΚ η πώληση του Τσίμιροτ στην Σταντάρ Λιέγης, όμως; Ο Βόσνιος έχει συμπληρώσει 2,5 χρόνια παρουσίας στον ΠΑΟΚ, άγγιξε τις 100 συμμετοχές (99 με δύο γκολ) και άρα υπάρχει μεγάλο δείγμα αγώνων για να εκφράσουμε άποψη για το αν επηρεάσει η αποχώρησή του τον Δικέφαλο.

SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÐÁÏ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÐÁÏ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Ο Τσίμιροτ είναι ένας μέσος με ικανότητα να κουβαλά μπάλα από την άμυνα μέχρι λίγα μέτρα πάνω από την μεσαία γραμμή, δεν διαθέτει την ικανότητα της κάθετης πάσας (όπως συμβαίνει με τον Μαουρίσιο για παράδειγμα) και απόδειξη είναι ότι στην καριέρα του στον ΠΑΟΚ μετρά μόνο 5 τελικές πάσες. Τέσσερις την πρώτη σεζόν, μία εφέτος και καμία πέρυσι σε 50 συμμετοχές. Τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του ο ΠΑΟΚ μπορεί να τα αντικαταστήσει εύκολα.

Το ερώτημα είναι αν μπορεί να βρει έναν καλό αθλητή με υποδειγματική εξωγηπεδική ζωή, όπως ο Τσίμιροτ. Τα πνευμόνια του ήταν σε άριστη κατάσταση και τέτοια πνευμόνια είναι απαραίτητα σε κάθε μεγάλη ομάδα. Σάχοβ και Κάνιας μπορούν να δώσουν λύσεις, καλό όμως είναι ο ΠΑΟΚ να κινηθεί για παίκτη (είτε είναι αυτός ο Κουρμπέλης, είτε ο Μάντσον που επίσης αρέσει στην Τούμπα) γιατί σε χρονιά πρωταθλητισμού, δεν επιτρέπονται ανασφάλειες.

Ο ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΔΙΚΗΘΗΚΕ, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑΙ ΜΕΝ ΑΛΛΑ...

Δύο λόγια για τη διαιτησία. Έχουμε την κακή συνήθεια ως Έλληνες να ψάχνουμε δικαιολογίες όταν ευνοούμαστε. Ειδικά στο θέμα διαιτησία και ποδόσφαιρο μπορεί κανείς να ακούσει τα μύρια όσα. Ο ΠΑΟΚ χθες πιστώθηκε ένα κάλπικο γκολ του Πέλκα, καταφανέστατο οφσάιντ. Δεν χρειάζονται "ναι μεν αλλά".

Ναι ο Ατρόμητος αδικήθηκε, ναι αυτό το γκολ επηρέασε σε σημαντικό βαθμό τη μοίρα του αγώνα. Εφόσον και οι φίλοι του ΠΑΟΚ το αντιμετωπίσουν έτσι, εκτιμώ ότι θα κερδίσουν τη συμπάθεια των υγιώς σκεπτόμενων (υπάρχουν πολλοί αλλά δεν εκδηλώνονται) οπαδών. Ας μην έχουν την ανασφάλεια ότι η ομάδα τους έχει γίνει κατεστημένο. Ας μην την ανοίξουμε, όμως, αυτή την κουβέντα τώρα...

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ