OPINIONS

Εγκληματικές οργανώσεις

Εγκληματικές οργανώσεις

Ο Κώστας Καίσαρης με αφορμή τη μολότωφ στο πούλμαν των ΑΕΚτζήδων στην επιστροφής του από τη Βέροια, ασχολείται με τις εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο ποδόσφαιρο. Κι αντέχουν στο χρόνο πιο πολύ κι από την 17 Νοέμβρη.

Η επανάληψη δημιουργεί τη ρουτίνα. Κι η ρουτίνα τη συνήθεια. Όταν κάτι συμβαίνει συχνά, δεν προκαλεί πλέον εντύπωση. Θεωρείται σαν κάτι φυσιολογικό. Το αναμενόμενο.

Κάπου εκεί έχει πάει το πράγμα και με την αποκαλούμενη βία στα γήπεδα. Που έξω από τα γήπεδα μάλιστα είναι ακόμη ποιο εύκολη. Ούτε καν σαν μονόστηλο δεν πέρασε η είδηση ότι πούλμαν που μετέφερε οπαδούς της ΑΕΚ από τη Βέροια, δέχτηκε επίθεση με βόμβα-μολότοφ από αγνώστους στην Εγνατία οδό. Για κάποιο χρονικό διάστημα πέρασε το συμβάν την Κυριακή το βράδυ από κάποιες ιστοσελίδες. Δεν χάλασε, άλλωστε, ο κόσμος. Τέτοιου είδους επιθέσεις, άλλωστε, είναι όπως είπαμε και στην αρχή αναμενόμενες και φυσιολογικές. Όπως ανά τακτά διαστήματα γίνονται εμπρηστικές επιθέσεις σε γραφεία Συνδέσμων. Σε όλη την Ελλάδα.

Είναι δεδομένο ότι έχουμε να κάνουμε με εγκληματικές οργανώσεις. Δεν γίνονται αυθόρμητα τέτοιου είδους επιθέσεις. Ότι μας αδίκησε ο διαιτητής, δηλαδή, τσαμπουκαλευόμαστε, τα σπάμε όλα και τα κάνουμε λίμπα. Εδώ μιλάμε για προσχεδιασμένες επιχειρήσεις. Δεν έχει καμία σημασία αν αυτοί που επιτέθηκαν στο πούλμαν των ΑΕΚτζήδων οπαδών ήταν ΠΑΟΚτζήδες, Αρειανοί, Ολυμπιακοί ή Παναθηναϊκοί. Δανεικά είναι αυτά, άλλωστε.

Οι κάθε μια από αυτές τις ομάδες βρίσκεται κατά περίπτωση, είτε σε θέση επίθεσης, είτε σε θέση άμυνας. Άλλες φορές είναι θύτες και άλλες θύματα. Και σε καμία περίπτωση, βέβαια, δεν πρόκειται για "ανεγκέφαλους", όπως ορισμένοι τους αποκαλούν, οι στερούμενοι Παιδείας εκφωνητές. Κάθε άλλο. Για σαΐνια μιλάμε και ειδικότερα σε επίπεδο αρχηγών. Δεν είναι αυθόρμητη η βία του ποδοσφαίρου. Είναι 100/100 καθοδηγούμενη και οργανωμένη. Την συγκεκριμένη επίθεση στο πούλμαν που μετέφερε τους οπαδούς της ΑΕΚ κάποιοι την οργάνωσαν. Είχαν κατασκευάσει καταρχήν τις μολότωφ. Στη συνέχεια επέλεξαν την τοποθεσία που θα έστηναν την ενέδρα, σε συνδυασμό με τον χρόνο επίθεσης. Όπως και τις δυνατότητες διαφυγής. Με στόχο να χτυπήσουν, να τραυματίσουν (ακόμα και να σκοτώσουν) κάποιους που δεν ξέρουν, ούτε πρόκειται να γνωρίσουν ποτέ. Ούτε πρόκειται να πλακωθούν μαζί τους, πρόσωπο με πρόσωπο. Το μίσος έχει να κάνει μόνο και μόνο με τις αντίθετες οπαδικές προτιμήσεις.

Πέρα, όμως, από τους ψυχολόγους, τους ψυχιάτρους και τους κοινωνιολόγους υπάρχουν αυτές καθαυτές οι πράξεις. Και οι εγκληματικές οργανώσεις που τις σχεδιάζουν και τις εκτελούν. Με όλη την άνεση τους θα λέγαμε. Εγκληματική οργάνωση ήταν που χτύπησε το πούλμαν του Παναθηναϊκού στο δρόμο για το ΣΕΦ στο πρώτο ματς των πλέι-οφ τον Ιούνιο. Εγκληματική οργάνωση την είχε στήσει στον Μπάγιεβιτς και τον είχε χτυπησει στο φιλικό Καλλιθέα-ΑΕΚ. Εγκληματική οργάνωση είναι αυτή που προκαλεί κάθε φορά τα επεισόδια με την Αστυνομία στο ΟΑΚΑ. Εγκληματικές οργανώσεις κάνουν τα ανάλογα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη.

Εγκληματικές οργανώσεις σε πανελλαδικό επίπεδο με δραστηριότητες που δεν προκαλούν πλέον καμία έκπληξη και καμία απορία. Απόλυτα φυσιολογικό ήταν να τη στήσουν στο πούλμαν των ΑΕΚτζήδων. Απόλυτα φυσιολογικό να το χτυπήσουν και να διαφύγουν. Όπως απόλυτα φυσιολογικές είναι οι επιθέσεις σε πούλμαν με οπαδούς των ομάδων της Θεσσαλονίκης όταν επιστρέφουν από αντίστοιχα ταξίδια. Οι εκπρόσωποι του Νόμου και της Τάξης, απλά παρακολουθούν. Οι άγνωστες (;) αυτές εγκληματικές οργανώσεις που δεν έχουν ούτε όνομα, ούτε σφραγίδα, ούτε γραφεία να λειτουργούν συνεχίζουν εδώ και δεκαετίες ανενόχλητες τη δράση τους. Είναι πιο ικανές στο να αντέχουν στο χρόνο ακόμη κι από την 17 Νοέμβρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ