ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Το μετέωρο βήμα του Μακέντα, part II

Ο Φεντερίκο Μακέντα
Ο Φεντερίκο Μακέντα EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Γουλής γράφει για το "διαζύγιο" του Παναθηναϊκού με τον Φεντερίκο Μακέντα που είναι προ των πυλών και τον τρόπο με τον οποίο οφείλουν να χωρίσουν τους δρόμους τους μετά από μία "γεμάτη" τριετία

Το περασμένο καλοκαίρι ο Φεντερίκο Μακέντα βρέθηκε δύο φορές, ένα... βήμα μακριά απ’ το αεροπλάνο της εξόδου από τον Παναθηναϊκό. Με διαφορετικούς "προορισμούς" κάθε φορά: Τη μία για το Ντουμπάι και την άλλη για το Βελιγράδι.

Εντέλει στο τέλος Αυγούστου, με απόφαση του Αλαφούζου, ήρθαν τα... πάνω-κάτω. Ενημερώθηκε να... ξεπακετάρει τα πράγματά του και το στυλό που είχε στο τσεπάκι για να υπογράψει στον Ερυθρό Αστέρα, τον χρησιμοποίησε την 1η Σεπτεμβρίου για να επεκτείνει το συμβόλαιό του με τον Παναθηναϊκό έως το 2023 και με πολλαπλάσιες αποδοχές (κοντά στις 600.000 ευρώ).

Σχεδόν 9 μήνες μετά η κατάσταση είναι λίγο... des ja vous για τον Ιταλό επιθετικό. Για διαφορετικούς λόγους αυτή τη φορά. Σε κάθε περίπτωση όμως, το επόμενο βήμα του είναι ξανά... μετέωρο. Και κατά 99% εκτός Παναθηναϊκού.

Απ’ το φινάλε της περασμένης αποκαρδιωτικής σεζόν, στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα υπήρχε η αίσθηση πως έρχονταν (ξανά) μεγάλες αλλαγές. Και τούτη τη φορά η... μπάλα, θα έπαιρνε μαζί της τους περισσότερους απ’ τους "βασικούς" της περασμένης χρονιάς. Ανάμεσά τους και τον Μακέντα. Πιθανότατα και τον Καρλίτος, για τον οποίο επίσης ο Παναθηναϊκός έχει ορθάνοικτη πόρτα, εφόσον προκύψει πρόταση ή βρει ο ίδιος ομάδα να του καλύψει το συμβόλαιο των 550.000 ευρώ.

Σε πρώτη φάση, ωστόσο, είναι ο Ιταλός. Η εμπιστοσύνη του Αλαφούζου που εκφράστηκε στο πρόσωπό του με νέο -υπερδιπλάσιων αποδοχών- συμβόλαιο, κλονίστηκε πάρα πολύ κατά τη διάρκεια της σεζόν, ιδίως στις περιόδους που οι σχέσεις του Μακέντα με τον Λάζλο Μπόλονι και τον συνεργάτη του Σεργκέι Κουζνιέτσοφ είχαν φτάσει στα άκρα.

Βεβαίως, στην προκειμένη περίπτωση, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος που λέει πως για να φτάσει ο 30χρονος φορ (τα "κλείνει" στις 22 Αυγούστου) -που επί μία διετία, στόμα είχε και... μιλιά δεν είχε- να "εκραγεί" δύο φορές με τον πρώην προπονητή του Παναθηναϊκού και τον βοηθό του, κάτι "σοβαρό" συνέβαινε εντός των αποδυτηρίων.

Ο Μακέντα δεν είναι... Μπεκ

Η ουσία είναι πως ο Μακέντα τέθηκε από νωρίς στο "κάδρο" των αποχωρήσεων. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς δεν δείχνει να... τρελαίνεται και προτιμάει (με αυτό το συμβόλαιο) έναν επιθετικό ο οποίος θα είναι πολύ πιο "killer" κι αποτελεσματικός μπροστά και το θέμα πλέον είναι με ποια διαδικασία θα επέλθει ο "χωρισμός".

Ο Μακέντα δεν είναι... Μπεκ και η λογική υπαγορεύει πως δεν θα "καθίσει" πάνω στο συμβόλαιό του για μία διετία, μόνο και μόνο επειδή λατρεύει την Ελλάδα. Απ’ την άλλη όμως, θα εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες για να εξασφαλίσει το καλύτερο δυνατό για τον ίδιο και την οικογένειά του. Κι αφουγκραζόμενος το κλίμα που έχει διαμορφωθεί έχει αρχίσει να μελετάει τις επόμενες κινήσεις του, εν μέσω των οικογενειακών διακοπών του.

"Ψάχνεται" ήδη ο Ραϊόλα

Ήδη ο ατζέντης του Έντσο Ραϊόλα (ξάδερφος του "χρυσοδάκτυλου", Μίνο Ραϊόλα) ψάχνει ομάδες σε Αραβία και Τουρκία. Ο "Κίκο" θα προτιμούσε κάτι πιο... ευρωπαϊκό και πολύ περισσότερο τον επαναπατρισμό στη "μαμά-Ιταλία", όμως το "600άρι" στο συμβόλαιό του πολύ πιο δύσκολα θα καλυφθεί στα πρωταθλήματα της κεντροδυτικής Ευρώπης. Αν και ποτέ μη λες... ποτέ.

Το ζητούμενο, εντούτοις, είναι να υπάρξει "συνεργασία" ανάμεσα στις δύο πλευρές (Παναθηναϊκό και παίκτη), μέχρι να βρεθεί η τελική λύση. Στο "τριφύλλι" αντιλαμβάνονται πως επιλογές τύπου "κάνε προπονήσεις με το β’ γκρουπ" μόνο εμπόδια θα φέρουν στην όλη διαδικασία. Κανείς δεν θα έρθει να πάρει εύκολα (και με τους όρους που θέλει ο Παναθηναϊκός), έναν παίκτη που η ομάδα του "φωνάζει" πως δεν τον υπολογίζει.

Πάντα υπήρχαν "ενδιαφερόμενοι"

Ως εκ τούτου, το όλο ζήτημα θα χρειαστεί λεπτούς χειρισμούς και υπομονή απ’ όλους μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη λύση. Δεν τον πήραν άλλωστε, τα χρόνια τον Μακέντα κι έχει ένα βιογραφικό που "στέκεται" στην αγορά, προκειμένου να βρει προτάσεις που να τον ικανοποιούν. Από το καλοκαίρι του 2019 και μετά άλλωστε (όταν "έσκασε" η πρόταση της Φέγενορντ μετά την "τριάρα" στο φιλικό προετοιμασίας), συνεχώς προέκυπταν "ενδιαφερόμενοι". Μέχρι και τον περασμένο Γενάρη, όταν... τσάκισε στο 90’ η πώλησή του στην Εσπανιόλ. Το θέμα είναι το "διαζύγιο" να έρθει με όσο το δυνατόν πιο "φιλικό" τρόπο γίνεται.

Στο κάτω-κάτω της γραφής το αξίζει και ο Ιταλός που ήταν εκεί το πολύ δύσκολο καλοκαίρι του 2018 όταν οι "πράσινοι" ξεκινούσαν (ξανά) απ’ το "μηδέν", αλλά κι ο Παναθηναϊκός για τη "γεμάτη" τριετία που πέρασαν μαζί κι αποτυπώθηκε με 36 γκολ και 9 ασίστ σε 98 αγώνες...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ