ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Αϊτόρ, το πιο "γλυκό" αριστερό πόδι στην Ελλάδα και... πάρτι στον 13ο όροφο

Ο Αϊτόρ
Ο Αϊτόρ EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Γουλής γράφει για τον Αϊτόρ, το πιο "γλυκό" αριστερό πόδι της Super League που λίγο έλειψε να διαλύσει ο Λάζλο Μπόλονι, τη δίψα των φίλων του Παναθηναϊκού και το πάρτι στη Λεωφόρο στον... 13ο όροφο.

Συνεχίζει να νικάει με όλους τους τρόπους ο Παναθηναϊκός. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό μέχρι στιγμής, περισσότερο ίσως κι απ’ το εντυπωσιακό "5 στα 5" στην εκκίνησή του, το οποίο έχει πετύχει μόλις 10 φορές το "τριφύλλι" σ’ αυτή τη διαδρομή 63 ετών επί ημερών Super League. Το γεγονός ότι βρίσκει πάντα τον τρόπο για να φτάνει στη νίκη, παρά το γεγονός ότι συναντάει κάθε φορά αντιπάλους που παίζουν εντελώς διαφορετικό στυλ ποδοσφαίρου.

Με τον ΠΑΣ Γιάννινα, το βράδυ του Σαββάτου (17/9) στη Λεωφόρο, του πήρε περίπου ένα 20λεπτο, για να διαβάσει τον αντίπαλό του και να αρχίσει να χτίζει τον τρόπο με τον οποίο θα τον οδηγούσε στα σχοινιά μέχρι να βρει το γκολ.

Η διακοπή μετά τον σοβαρό τραυματισμό του Βασίλη Σούλη, στη σφοδρή σύγκρουση με τον Άντραζ Σπόραρ, "πάγωσε" τους πάντες και μαζί και το ρυθμό που είχε αρχίσει να βρίσκει σ’ εκείνο το σημείο ο Παναθηναϊκός. Όμως ειλικρινά, είναι το τελευταίο που έχει σημασία. Το πιο σημαντικό είναι πως πήγαν όλα καλά με το παιδί και διέφυγε κάθε κίνδυνο. Και να επιστρέψει σύντομα γερός στο γήπεδο κι ο Σούλης και ο Σπόραρ. Η υγεία είναι πάντα πάνω απ’ όλα...

Από το 40’ και μετά, όταν άρχισε να ξαναβρίσκει λίγο ρυθμό ο Παναθηναϊκός, έδειχνε ότι θα το έψαχνε το γκολ πριν πάει στο ημίχρονο. Το αισθανόσουν στον αέρα, όπως το είχε κάνει και με τον Ιωνικό στην πρεμιέρα και με την ΑΕΚ. Κάπου εκεί μίλησε το πιο "γλυκό" αριστερό πόδι του πρωταθλήματος, αυτό του senor Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα.

Ναι, το τείχος των παικτών του ΠΑΣ άνοιξε την ώρα της εκτέλεσης, όμως ο Καταλανός το έχει "ζυγίσει" τόσο πολύ, που το έχει δει από πριν το κενό. Και την έστειλε στο σημείο που υπήρχε η τρύπα με δύναμη και με πολλά... κιλά φάλτσα. Μόλις έκανε το 1-0, λίγο πριν πάνε οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια, όλα είχαν πάρει τον δρόμο τους για τον Παναθηναϊκό.

Τα 60-70 φάουλ μετά την προπόνηση

Κι επειδή τίποτα δεν γίνεται τυχαίο σ’ αυτή τη ζωή, όλοι όσοι ήμασταν το περασμένο καλοκαίρι και στην προετοιμασία του Παναθηναϊκού στην Αυστρία, θυμόμαστε μετά τις πρωινές προπονήσεις, μέσα στο μεσημεριανό λιοπύρι στο προπονητικό κέντρο του Βάλχζε-Κόζεν, έναν απίθανο τύπο που έμεινε λίγο πιο πίσω παρέα με 10-15 μπάλες, τέσσερα ανδρείκελα στα 6 μέτρα και τον Ξενόπουλο στο τέρμα κι εκτελούσε κάθε φορά 50-60-70 φάουλ απ’ όλα τα σημεία.

Αρκετές φορές μαζί και με τον Φώτη Ιωαννίδη, προς τον τέλος και με τον Γκάνεα και τον Μάγκνουσον. Και το ίδιο συνεχίζει να κάνει ο Αϊτόρ και τώρα στο Κορωπί, με τρομερά ποσοστά ευστοχίας. Με τόση δουλειά κι αφοσίωση, θα ερχόταν νομοτελειακά και το γκολ και το έκανε στην κατάλληλη στιγμή...

Πήγε να τον "διαλύσει" ο Μπόλονι

Ναι, μιλάμε και γράφουμε για τον ίδιο τον Αϊτόρ που κατά την πρώτη σεζόν του στον Παναθηναϊκό, ο Λάζλο Μπόλονι, ένας παρωχημένος προπονητής, με νοοτροπία και λογικές βυθισμένες στη δεκαετία του ’70, λίγο έλειψε να τον... τρελάνει, να τον διαλύσει και να τον "κάψει" αγωνιστικά και ψυχολογικά. Τι λαίλαπα, θεοί!

Ευτυχώς για όλους, λίγους μήνες μετά μπήκε στη ζωή του Παναθηναϊκού και του Αϊτόρ, ο σπουδαίος Ιβάν Γιοβάνοβιτς κι όλα άλλαξαν. Με τον Σέρβο τεχνικό να παραδίδει απ’ τις αρχές του 2022 στο "τριφύλλι" και στο ελληνικό πρωτάθλημα ένα ποδοσφαιρικό "διαμάντι". Κι έναν παίκτη που έχει ήδη φέτος συμμετοχή στα 8 απ' τα 9 γκολ που έχει σημειώσει ο Παναθηναϊκός στο πρωτάθλημα κι έχει πάρει στις πλάτες του όλη την ομάδα που την οδηγεί στην κορυφή...

Το "trust the process" του Ιβάν

Δεν μπορώ να μην σταθώ επίσης (ξανά) στη ΜΑΓΚΙΑ του Γιοβάνοβιτς που εξακολουθεί να μην παρεκκλίνει ούτε μισό εκατοστό από τη φιλοσοφία του, τις αρχές του και την εμπιστοσύνη στη δουλειά του και στην όλη διαδικασία που έχει μπει ο Παναθηναϊκός τους τελευταίους 16 μήνες.

Το περίφημο "trust the process" των Αμερικανών βρίσκει την απόλυτη αποτύπωση στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο 60χρονος τεχνικός. Τι κι αν οι Σένκεφελντ και Μάγκνουσον ιατρικώς είναι απολύτως ΟΚ, εδώ και δύο εβδομάδες και ακολουθούν φουλ πρόγραμμα μετά τους τραυματισμούς τους;

Στην ενδεκάδα οι (θεωρητικά) αναπληρωματικοί τους Πούγγουρας και Σάρλια που έχουν ήδη ρυθμό στα πόδια τους κι τα πήγαν εξαιρετικά στα προηγούμενα ματς που κλήθηκαν να βγάλουν τα κάστανα απ’ τη φωτιά. Και τα ξαναπήγαν περίφημα και με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Η επάνοδος και η ενσωμάτωση του Ολλανδού και του Ισλανδού θα γίνει πολύ προσεκτικά μετά τη διακοπή.

Τι κι αν είναι έτοιμος εδώ κι ένα δεκαήμερο ο Μπερνάρ; Η είσοδός του στην ενδεκάδα θα γίνει βήμα με το βήμα, μέχρι να λογίζεται βασικό μέλος της. Και το πιο σημαντικό, είναι πως όλα αυτά ο Σέρβος τεχνικός τα επικοινωνεί και τα συζητάει με τους παίκτες του, τους τα εξηγεί αναλυτικά στην καθημερινότητα του "Γ. Καλαφάτης" και ξέρει πώς να διαχειριστεί κάθε κατάσταση. Κι αυτήν ακριβώς η εμπιστοσύνη και η δικαιοσύνη του, κερδίζει τους πάντες. Απ’ τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο μέσα στα αποδυτήρια.

Ο Παναθηναϊκός ξανάγινε "ιεροτελεστία"

Δεν ξέρω τι και πού θα βγάλει η εφετινή διαδρομή του Παναθηναϊκού. Αυτό που βλέπω, ωστόσο, με χαρά είναι πως ο κόσμος του "τριφυλλιού" μετά από πολλά χρόνια (ξανα)ζει για το Σαββατοκύριακο. Περιμένει πως και πως να περάσουν οι μέρες της εβδομάδας για να πάει στο γήπεδο ή να δει τους πράσινους στην τηλεόραση.

Ο Παναθηναϊκός ξανάγινε "ιεροτελεστία" για εκατομμύρια φίλους του, απ’ τον μικρότερο μέχρι το μεγαλύτερο. Και σε κάθε ματς στην πάντοτε "full house" Λεωφόρο, στήνεται ένα ατελείωτο πάρτι στον 13ο όροφο, που τραγουδούσαν κάποτε και οι "Τρύπες".

Κι αυτό είναι ίσως η μεγαλύτερη κληρονομιά κι επιτυχία του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Μέσα απ’ την μπάλα που παίζει, τις αρχές, τη δομή και τη φιλοσοφία που επανέφερε ο Σέρβος στο "τριφύλλι" σ’ αυτούς τους 16 μήνες, επιστρέφοντας καθημερινά όλο το σύλλογο ολοένα και πιο κοντά στα κανονικά κυβικά του, έχει ξαναψηθεί τόσο πολύ ο κόσμος, που δεν βλέπει πώς θα περάσει αυτό το δεκαπενθήμερο για να έρθει το επόμενο ματς με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα.

Ναι, έχει πολύ δρόμο ακόμη η χρονιά, ακολουθεί ένα φουλ ανταγωνιστικό διάστημα 7 εβδομάδων μετά το break των Εθνικών Ομάδων και θα υπάρξουν πολλά εμπόδια στη διαδρομή.

Όμως, ετούτη τη φορά ο Παναθηναϊκός είναι και νιώθει πολύ πιο έτοιμος για όλα...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ