ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Παναθηναϊκός θα πάει στην OPAP Arena για να παίξει τη δική του μπάλα

Ο Παναθηναϊκός θα πάει στην OPAP Arena για να παίξει τη δική του μπάλα
INTIME SPORTS

Ο Παναθηναϊκός προετοιμάζεται για το ντέρμπι με την ΑΕΚ στην OPAP Arena, έχοντας κατά νου πως -εκτός του αγωνιστικού- θα πρέπει να είναι πανέτοιμος (και) σε πνευματικό επίπεδο. Γράφει ο Κώστας Γουλής.

Δεν το "έχτισε" εύκολα όλο αυτό το αήττητο σερί και το 13-3-0 απ’ το ξεκίνημα της εφετινής σεζόν ο Παναθηναϊκός, αλλά όπως πολύ σωστά είπε κι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς μετά τον αγώνα στη Λιβαδειά, ότι έχει κάνει μέχρι σήμερα η ομάδα του το αξίζει πέρα για πέρα.

Όπως αντίστοιχα δίκαια 100% βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας εδώ και 4 μήνες, όντας μια απ’ τις τρεις τελευταίες ευρωπαϊκές ομάδες που παραμένουν -Γενάρη μήνα- αήττητες στα εγχώρια πρωταθλήματα...

Την ίδια ώρα, έχει γίνει... συνήθειο πια απ’ την εκκίνηση της σεζόν όλη αυτή η πολύπλευρη προσπάθεια "απαξίωσης" απ’ όλο τον ανταγωνισμό του, για όλα όσα έχει κάνει ο Παναθηναϊκός ως τώρα. Στην αρχή πιο ήπια, από ένα σημείο και μετά (ειδικά μετά τις δύο "γκέλες" των "πράσινων" με Ιωνικό και ΟΦΗ) πολύ πιο έντονη. Με μία συνολική αντιμετώπιση λες και η εικόνα του Παναθηναϊκού είναι απλώς μία... φωτοβολίδα.

Λες και πρόκειται για την... Αλμπαθέτε που βρέθηκε κατά τύχη στην κορυφή της βαθμολογίας και, δεν μπορεί, κάπου θα αρχίσει να "λυγίζει", διότι από πίσω ακολουθούν η... Ρεάλ του Ρονάλντο και η Μπαρτσελόνα του Μέσι.

Είναι λογικό να "ξενίζει" στον ανταγωνισμό του Παναθηναϊκού η εφετινή παρουσία του (μολονότι αποτελεί συνέχεια της περσινής οικοδόμησης απ’ το μηδέν κι όχι ένα απλό βεγγαλικό), δεδομένου ότι απ’ το φινάλε της σεζόν 2014/15 (άντε και για ένα διάστημα στην περίοδο 2016/17 με τον Ουζουνίδη στον πάγκο) το "τριφύλλι" είχε περιοριστεί όχι μόνο σε ρόλο... κομπάρσου, αλλά σε εντελώς περιορισμένων δυνατοτήτων, "συμπληρωματικές" παρουσίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Τα λούστηκε τα λάθη του, έζησε με αυτά, έφτασε στο όριο της διάλυσης, αλλά επειδή ήταν, είναι και θα είναι τεράστιο μέγεθος και η ζωή κάνει πάντα τους κύκλους της, βρήκε τον τρόπο για να επανέλθει ξανά βήμα με το βήμα πολύ πιο κοντά στα κανονικά στάνταρντς του. Κι ακόμη βεβαίως έχει πολύ δρόμο μπροστά του.

Όλο αυτό, πιθανότατα δεν είναι εύκολα... αποδεκτό απ’ τον ανταγωνισμό του, που είδε πως από εκεί που είχαν δημιουργηθεί τρεις (ή... δυόμισι κάποιες σεζόν) "πόλοι" στο ελληνικό πρωτάθλημα, προστέθηκε και τέταρτος διότι "επέστρεψε" για τα καλά ο Παναθηναϊκός και διεκδικεί ξανά τη δική του θέση.

Μιλώντας περί... τύχης κι όχι μόνο

Ο Παναθηναϊκός ήταν "τυχερός" κι έπεσε απ’ την Ακρόπολη και βρήκε... πορτοφόλι, σκοράροντας το νικητήριο τέρμα του στο 92ο λεπτό του αγώνα με τον Άρη (κι ας είχε χάσει νωρίτερα πέντε κλασικές ευκαιρίες για να πάρει τη νίκη), αλλά π.χ. η ΑΕΚ δεν... ήταν αντίστοιχα τυχερή που σκόραρε με πέναλτι στο 93' το νικητήριο 1-0 επί του Ατρόμητου στη νεόδμητη και κατάμεστη "OPAP Arena" κι ενώ οι Περιστεριώτες είχαν χάσει νωρίτερα δύο τετ-α-τετ "φωτιά".

Ο Παναθηναϊκός έκανε δύο σερί ανόητες "γκέλες" με τον Ιωνικό και τον ΟΦΗ και λίγο έλειψε να έρθει ο κόσμος... ανάποδα (για τους... απ’ έξω), αλλά την ίδια ώρα οι ισοπαλίες του Ολυμπιακού στα Ιωάννινα, του ΠΑΟΚ στο Περιστέρι (ενώ ήταν και οι δύο μπροστά στο σκορ) και η ήττα της ΑΕΚ στους "Ζωσιμάδες" αντιμετωπίστηκαν φυσιολογικά (και σωστά, διότι μπάλα είναι, όλα κι όλοι παίζουν) και σαν να μην συνέβη το παραμικρό.

Θα υπάρξουν και τα mind games και προσπάθεια να αυξηθεί η πίεση με κάθε τρόπο προς τον Παναθηναϊκό. Το θέμα είναι το συγκεκριμένο "μπαλάκι" να το αποκρούσουν οι "πράσινοι" και να το επιστρέψουν προς τον ανταγωνισμό σαν... forehand του Τζόκοβιτς.

Με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς στο "τιμόνι" έχουν αποκτήσει πλέον τα αντισώματα για να το κάνουν. Και πλέον έχουν και τις προσωπικότητες για να το κάνουν (Μπερνάρ, Σένκεφελντ, Ρουμπέν, Κουρμπέλη, Σπόραρ, Βέρμπιτς).

Κι αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν κι ορισμένοι (λίγοι, πολύ λίγοι) φίλοι του Παναθηναϊκού που μπαίνουν σ’ αυτό το "τριπάκι" και δεν έχουν καταλάβει (ή δεν θέλουν να καταλάβουν) πόσο πραγματικά καλή ομάδα έχουν απ’ την περσινή σεζόν. Σημεία των καιρών, θα το αντιληφθούν κάποια στιγμή...

Το "θέμα" του ήταν πνευματικό, όχι αγωνιστικό

Ναι, ο Παναθηναϊκός δεν ήταν καθόλου καλός στη Λιβαδειά το απόγευμα της Τρίτης (3/1). Για την ακρίβεια, το δεύτερο ημίχρονό του ήταν ίσως το χειρότερο εφετινό του και σίγουρα ένα απ’ τα χειρότερα επί ημερών Γιοβάνοβιτς. Διότι απ’ την στιγμή που δεν το "καθάρισε" το ματς απ’ το πρώτο 45λεπτο με τις σερί χαμένες ευκαιρίες, του, άρχισε να βαραίνουν οι σκέψεις στο μυαλό των παικτών του.

Αγωνιστικά όμως ο Παναθηναϊκός δεν έχει "θέματα". Και τα τρεξίματά του είναι καλά για την εποχή και με ένταση μπαίνει στα παιχνίδια του και με σωστό πλάνο ξεκινάει στα ματς.

Το πρόβλημά του, ειδικά στους αγώνες με τον ΟΦΗ και τον Λεβαδειακό, ήταν περισσότερο πνευματικό και είχε να κάνει με την πίεση που του δημιούργησε το 1-1 στη Νεάπολη και η ανησυχία του "να μην ξανακάνω το ίδιο λάθος".

Το διπλό στη Λιβαδειά, έστω κι αν ήρθε μετά... κόπων και βασάνων τράβηξε το καπάκι απ’ τη χύτρα κι αφαίρεσε πολύ μεγάλο μέρος της πίεσης. Το ίδιο και οι συζητήσεις που κάνει σε αλλεπάλληλα τετ-α-τετ με τους παίκτες του το τελευταίο διήμερο ο Γιοβάνοβιτς...

Το πλάνο για το "peak" της ομάδας

Ο Παναθηναϊκός θα πάει την Κυριακή (8/1) στην "OPAP Arena" -σ’ ένα απ’ τα σπουδαιότερα παιχνίδι των τελευταίων ετών στο ελληνικό ποδόσφαιρο- με πολύ πιο "καθαρό" μυαλό για να παίξει τη δική του μπάλα.

Το ποδόσφαιρο του Γιοβάνοβιτς, που τον έφερε ως εδώ. Και θα είναι αυτός που πρέπει να είναι, για να επιβεβαιώσει την παρουσία του και τη θέση του ως διεκδικητής των εγχώριων πρωτείων.

Είναι πολύ δυνατός πια ως οργανισμός όλος ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός παρά τις ουκ ολίγες αναποδιές που έχει περάσει (χιαστός Αϊτόρ, διάφορα προβλήματα απουσιών απ’ την πρώτη μέρα της σεζόν) και θα δυναμώσει κι άλλο με τις κινήσεις που θα γίνουν, όσο κι αν ορισμένοι είτε δεν το αντιλαμβάνονται, είτε δεν θέλουν να το αντιληφθούν.

Και κάτι άλλο πολύ σημαντικό για να το έχουν όλοι στην άκρη του μυαλού τους. Το πλάνο του προπονητικού τιμ, το οποίο δίνει πάντα έμφαση και στην πιο μικρή λεπτομέρεια, έχει ως κεντρικό στόχο να πιάσει η ομάδα το "peak" της (σε τρεξίματα, ένταση, απόδοση) από τα μέσα Ιανουαρίου έως το φινάλε της σεζόν.

Όπως έγινε και την περσινή σεζόν, όπου ο Παναθηναϊκός -έχοντας προσπεράσει πλέον την περίοδο "οικοδόμησης"- έκανε ένα φανταστικό φίνις σε κανονική περίοδο, playoffs και Κύπελλο, με πολύ καλύτερη και πειστικότερη εικόνα απ’ όλους και μεγάλες νίκες απέναντι σε όλους τους μεγάλους αντιπάλους του. Στα... πόδια των "πράσινων" είναι να το επαναλάβουν και φέτος...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ