ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Παναθηναϊκός μπαίνει στα μεγάλα ματς απ' την pole position με στόχο να παραμείνει εκεί

Ο Σπόραρ πανηγυρίζει το γκολ του στο Παναθηναϊκός - Παναιτωλικός
Ο Σπόραρ πανηγυρίζει το γκολ του στο Παναθηναϊκός - Παναιτωλικός INTIME SPORTS

Ο Κώστας Γουλής αναλύει τους λόγους που ο Παναθηναϊκός δυσκολεύτηκε πάρα πολύ για να λυγίσει τον Παναιτωλικό, τον Σπόραρ που μπορεί και πρέπει να είναι χρήσιμος στους "πράσινους", αλλά και το αβαντάζ που μπορεί να έχει ο Φατίχ Τερίμ στη "διαβολοβδομάδα" που έρχεται με Ολυμπιακό-ΑΕΚ-Ολυμπιακό

Δεν ήταν το ίδιο καλή και πειστική η εικόνα του Παναθηναϊκού στον αποψινό (7/1) αγώνα με τον Παναιτωλικό, σε σχέση πάντα με το ματς της περασμένης Τετάρτης (3/1) με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Δεν έβγαλε την ίδια ένταση το "τριφύλλι", μολονότι επιχείρησε σε πολλές και διαφορετικές φάσεις του παιχνιδιού να πιέσει ψηλά τους Αγρινιώτες, ενώ στο πρώτο ημίχρονο (αν και είχε την κατοχή) έμοιαζε σχετικά εγκλωβισμένος απ’ τον τρόπο που είχε προσαρμόσει το παιχνίδι του ο Παναιτωλικός, με δέκα κορμιά πίσω απ’ την μπάλα.

Λογικό ως ένα σημείο όλο αυτό, δεδομένου ότι ο Φατίχ Τερίμ δοκίμασε αυτή τη φορά αρκετά διαφορετικά πράγματα ως προς τον σχηματισμό, αλλά και τις τοποθετήσεις των παικτών του μέσα στο γήπεδο (4-1-4-1 με τον Ζέκα στο "6" και τον Τζούριτσιτς αριστερά, χωρίς καθαρό "10άρι") τα οποία πήραν περισσότερο χρόνο στους ποδοσφαιριστές του, προκειμένου να τα συνηθίσουν και να τα εκτελέσουν ορθολογικά, έχοντας απέναντί τους μία ομάδα που ήταν καλύτερα δομημένη σε σχέση με τον ΠΑΣ.

Ακόμη κι έτσι όμως ο Παναθηναϊκός βρήκε στο δεύτερο ημίχρονο τις λύσεις, μέσα απ’ την παρεμβατικότητα του τεχνικού επιτελείου, που δεν δίστασε να αλλάξει το σύστημα σε καθαρό 4-4-2 με δεύτερο φορ τον Αντράζ Σπόραρ και το Αϊτόρ στο δεξί "φτερό". Με τον Σλοβένο επιθετικό να δικαιώνει τον Τερίμ μέσα σε έξι λεπτά, με το γκολ που έκοψε στα δύο τον "Γόρδιο Δεσμό" της άμυνας του Παναιτωλικού και καθάρισε το μυαλό των παικτών του Παναθηναϊκού.

Το 4-4-2 έδωσε στον Ιωαννίδη περισσότερους χώρους για να κινηθεί πίσω απ’ τον Σπόραρ και να απεγκλωβιστεί απ’ το "ξύλο" που έτρωγε απ’ τους τρεις στόπερ του Παναιτωλικού, κάτι που αποδείχθηκε καθοριστικό στη φάση του 1-0, καθώς ο Έλληνας φορ είχε πάρει πάνω του δύο παίκτες κι ο Σλοβένος είχε όλο τον χώρο για να εκτελέσει μετά τη σέντρα-αλφάδι του Χουάνκαρ.

Μετά το 1-0 ο Παναθηναϊκός ηρέμησε, ο πάγκος έδωσε ανάσες στον Ιωαννίδη (που έδειχνε αρκετά κουρασμένος και καταπονημένος) γιατί έρχεται μία εβδομάδα γεμάτη από μάχες, με τον Τερίμ να αλλάζει για τρίτη φορά το σύστημα, σε ένα καθαρό 4-2-3-1 απ’ την ώρα που μπήκε στο γήπεδο κι ο Μπερνάρ.

Ο Σπόραρ έδειξε πως έχει να "δώσει"

Το 2-0 του Σπόραρ ήταν ένα πραγματικά σεντερφορίσιο γκολ -που ξεκίνησε απ’ το κλέψιμο του Ζέκα ψηλά και την ασίστ πάρε-βάλε του Τζούριτσιτς- και ηρέμησε απόλυτα τον Παναθηναϊκό.

Διότι ότι κι αν λέει ο καθένας μας, όση "καραμούζα" κι αν έχει πέσει για τον Σπόραρ, το παιδί είναι κανονικός φορ, που μπορεί να κάνει πολύ καλά συγκεκριμένα πράγματα μέσα στο κουτί. Κι όλο αυτό που έγινε στον αγώνα με τον Παναιτωλικό, μπορεί να του γυρίσει το κουμπί της ψυχολογίας σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο (και) για τον ίδιο.

Ο Τερίμ τουλάχιστον δεν έχει διάθεση να τον αδικήσει κι όπως είπε μετά και στη συνέντευξη Τύπου "...είμαστε όλοι μαζί σε αυτόν στον στόχο που έχουμε". Κι ο Σπόραρ έδειξε πως μπορεί να δώσει πράγματα, ακόμη κι ως επιλογή second unit για την επίθεση του Παναθηναϊκού.

Ο στόχος των δύο αγώνων επιτεύχθηκε

Αν και το φινάλε έγινε ελαφρώς... δραματικό μετά το γκολ του Παναιτωλικού (πράγμα ανεπίτρεπτο σε ματς που είναι "καθαρισμένα"), ο βασικός στόχος για τους "πράσινους" επιτεύχθηκε. Πήραν τη δεύτερη νίκη τους με τον Τερίμ στον πάγκο τους (και τρίτη σερί μετά τον Βόλο) και ξαναμπήκαν μετά από τρεις αγωνιστικές στην pole position της βαθμολογίας.

Λίγο πριν "μπει" κι ο ίδιος ο Παναθηναϊκός στα σερί "μεγάλα" παιχνίδια σε Κύπελλο και πρωτάθλημα με Ολυμπιακό-ΑΕΚ-Ολυμπιακό μέσα σε μία εβδομάδα, ήταν ότι καλύτερο για τους "πράσινους" μετά την ήττα του ΠΑΟΚ στο "Βικελίδης" να ξαναπιάσουν την κορυφή στο πρωτάθλημα που φέτος είναι ακόμη πιο συναρπαστικό κι απ’ το περσινό. Και θέλει να παραμείνει εκεί, ψάχνοντας μεγάλες εμφανίσεις στα ματς της "φωτιάς" που ακολουθούν.

Οι προκλήσεις είναι μπροστά του

Σε πρώτη φάση προέχει το πρώτο μεγάλο ντέρμπι της Τετάρτης (10/1, 21:30) με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο με τον Παναθηναϊκό να καλείται να δείξει προσωπικότητα απέναντι σε έναν αντίπαλο που μοιάζει "ζαλισμένος" μετά τη δεύτερη σερί ήττα του στη Λίγκα και τον τρόπο που έχασε απ’ την ΑΕΚ στο Φάληρο, αλλά θα είναι ακόμη πιο επικίνδυνος.

Και μετά ακολουθεί η OPAP Arena απέναντι στην ΑΕΚ σε ένα τεράστιας σημασίας κι αξίας παιχνίδι, όπου οι "πράσινοι" θα κληθούν να δείξουν ακόμη μεγαλύτερη ποιότητα στο γήπεδο, για να αποδείξουν πως μπορούν να φτάσουν φέτος σ’ αυτό που δεν μπόρεσαν να πετύχουν πέρσι.

Είναι πολλές οι προκλήσεις που έχει πλέον μπροστά του σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ο Παναθηναϊκός κι εν προκειμένω ο Φατίχ Τερίμ. Και θα έχουν πολύ δουλειά μπροστά τους σ’ αυτή τη "διαβολοβδομάδα" για να γίνει πολύ πιο λειτουργική η ομάδα τόσο στα μετόπισθεν, όσο και στο πως θα απλώνει την πίεσή της και το παιχνίδι της μέσα στο γήπεδο.

Το μικρό "αβαντάζ" που έχει ο Τερίμ

Ο Τούρκος τεχνικός, ωστόσο, φαίνεται να έχει ένα μικρό "αβαντάζ" που ενδεχομένως και να μην το έχουν "ζυγίσει" καλά οι περισσότεροι: Το στοιχείο του... αιφνιδιασμού. Οι μεγάλοι αντίπαλοί του κι ο ανταγωνισμός του "τριφυλλιού" ακόμη δεν γνωρίζει τι είδους Παναθηναϊκό θα βρει απέναντί του σ’ αυτή τη σειρά αγώνων που ακολουθεί. Τι είδους τρυκ μπορεί να δοκιμάσει, τι μπορεί να ετοιμάσει σ’ αυτή την εβδομάδα της "φωτιάς", τι σύστημα θα επιλέξει, πόσο ψηλά θα πιέσει, με τους παίκτες θα ψάξει να αποκτήσει πλεονέκτημα μέσα στο γήπεδο.

Ναι κι ο Τερίμ είναι ακόμη "φρέσκος" και δεν γνωρίζει πολύ καλά το ελληνικό πρωτάθλημα. Τώρα το μαθαίνει, όμως έχει πίσω του ένα επιτελείο που ήδη έχει αρχίσει και "διαβάζει" εντατικά τους αντιπάλους του. Και θα έχει μία πολύ καλή εικόνα για το πώς θα πάει κόντρα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ, τι επιλογές θα κάνει, πόσο θα "ανοίξει" το rotation, τι πινελιές θα ψάξει...

Οι αντίπαλοί του όμως δεν τον ξέρουν ακόμη καλά κι αυτό -αν το εκμεταλλευτεί σωστά και βρει τις σωστές ισορροπίες- μπορεί να φανεί πολύτιμο στον Παναθηναϊκό...

Δείτε την Game Night:

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ