ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Παναθηναϊκός μεγάλωσε την πίστη του για τον τίτλο σ' ένα παιχνίδι που έπρεπε να έχει πάρει

Ο Τιν Γεντβάι
Ο Τιν Γεντβάι EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Γουλής γράφει για τον Παναθηναϊκό που άξιζε να φύγει νικητής από την OPAP Arena, τα σημεία κλειδιά του αγώνα, την πίστη όλων για τον τίτλο που έγινε ακόμη μεγαλύτερη μετά απ’ αυτό το ματς και τη νέα μάχη μέχρις... εσχάτων που έρχεται στη ρεβάνς της Τετάρτης με τον Ολυμπιακό

Για ξεκίνημα να γράψω πως είμαι 100% με αυτό που είπε ο Φατίχ Τερίμ στο flash interview μετά απ’ αυτόν τον πραγματικά πολύ μεγάλο αγώνα με την ΑΕΚ στην OPAP Arena. "Δεν πρόκειται ποτέ να χαρώ σε έναν αγώνα που δεν έχω κερδίσει..." είπε με συνοφρυωμένο ύφος ο πολύπειρος Τούρκος τεχνικός κι έχει απόλυτο δίκιο.

Γιατί η συνολική εικόνα του αγώνα, το πώς αντέδρασε ο Παναθηναϊκός μετά το 1-0 του Λιβάι Γκαρσία στο 24’, η ανατροπή, ο αέρας και η αίσθηση του "σε έχω" που έβγαζαν οι "πράσινοι" στο δεύτερο ημίχρονο μέχρι το 75’, επιβεβαιώνουν αυτό που είπε ο τεχνικός του "τριφυλλιού". Γιατί αυτό ήταν ένα ματς όπου ο Παναθηναϊκός έπρεπε κι άξιζε να έχει νικήσει.

Δεν το κατάφερε γιατί στο τελευταίο 20λεπτο με τις καθυστερήσεις δεν πήρε βοήθεια από τις αλλαγές του, καθώς όσοι μπήκαν έδειξαν ανέτοιμοι για να μπουν πνευματικά στις συνθήκες τρελού ρυθμού που είχε πάρει το ματς και τις απαιτήσεις που είχαν δημιουργηθεί. Κι εδώ ήταν άτυχος ο Τερίμ γιατί του έλειπαν στον άξονα σημαντικοί παίκτες όπως ο Τσέριν ή ο Τζούριτσιτς, που ειδικά στα τελευταία λεπτά όταν πια ο Μπερνάρ είχε "σκάσει" κι έγινε αλλαγή, θα έδιναν λίγο παραπάνω κράτημα στην μπάλα και θα αποφόρτιζαν την κατάσταση πίεσης που έβαλε η ΑΕΚ στο γήπεδο.

Δεν το κατάφερε γιατί σε τουλάχιστον τρεις καταστάσεις γρήγορου transition μετά το 1-2 με την ΑΕΚ πολύ ψηλά, οι παίκτες του δεν είχαν το καθαρό μυαλό να βρουν ορθολογικά την τελική πάσα για να βρουν άλλο ένα χτύπημα και να θέσουν νοκ-άουτ τον αντίπαλό τους. Αυτοί είναι οι δύο λόγοι στους οποίους πρέπει να σταθεί ο Παναθηναϊκός όσον αφορά το δικό του κομμάτι και τα δικά του λάθη, όπως είπε κι ο Τερίμ στη συνέντευξη Τύπου.

Γιατί υπάρχουν απολύτως δικαιολογημένα και οι φωνές των "πράσινων" για τη φάση του 56ου λεπτού, όπου υπάρχει καθαρό πέναλτι από τον Πινέδα πάνω στον Βέρμπιτς. Μία φάση που χωρίς κανέναν απολύτως λόγο... χάθηκε απ’ το οπτικό πεδίο και τη μνήμη του διαιτητή Αλ-Χακίμ και του VAR, Μπέμπεκ γιατί η μπάλα δεν βγήκε έξω για κάνα τρίλεπτο και μετά ήρθε η φάση με το γκολ του Λιβάι Γκαρσία στο 58’, που εντέλει ακυρώθηκε για το επιθετικό φάουλ στον Μπερνάρ πριν την κάθετη πάσα προς τον φορ της ΑΕΚ.

Εδώ όμως αντί ο Μπέμπεκ να πάει τη φάση πιο πίσω, το... αμέλησε. Κι ο Παναθηναϊκός έχει κάθε λόγο για να "φωνάζει" για την συγκεκριμένη φάση, αλλά και για το γεγονός πως με τον Ιωαννίδη να έχει μαζέψει... τόνους "ξύλο" από τους στόπερ της ΑΕΚ, ο μόνος που κιτρινίστηκε ήταν ο Κάλενς, ενώ ο Βίντα δεν μπήκε ποτέ στο μπλοκάκι του Σουηδού ρέφερι.

Πέτυχε στην τακτική προσέγγιση

Ακόμη και με τόσα "θέματα" και προβλήματα, ωστόσο, η εικόνα του Παναθηναϊκού στο σύνολο του αγώνα ήταν πολύ πιο πειστική απ’ την ΑΕΚ. Και είχε τις πιο μεγάλες στιγμές στο παιχνίδι, με τον Τερίμ να δικαιώνεται στην τακτική προσέγγισή του πάνω στο ματς και στα ρίσκα που πήρε.

Ο Κώτσιρας στο "6" για δεύτερο σερί ματς (μετά το 30λεπτο στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό) ήταν κάτι που... ξένιζε σε όλους, όμως ο Αρκάς αμυντικός πήγε εξαιρετικά στη Νο1 αποστολή που είχε στο ματς: Να γίνει η "σκιά" του Πινέδα στο γήπεδο. Ο Μεξικανός έχει πληγώσει πολλές φορές τον Παναθηναϊκό, όμως σ’ αυτό το ματς ο Κώτσιρας τον περιόρισε τρομερά και τον έκανε... αλλαγή.

Τα ανεβάσματα του Αράο, με τον Κώτσιρα να μένει πιο πίσω, έδιναν πιο ασφαλή πρώτη πάσα στο build up των "πράσινων" μετά το 25’, ενώ και ο Βέρμπιτς με τον Μαντσίνι έδωσαν πολλά πράγματα. Και δικαίωσαν άπαντες τον Τούρκο τεχνικό με το πώς δούλεψε μαζί με τους συνεργάτες του απ’ την αρχή το ματς, έως το τέλος. Κι αν δεν χτυπούσε ο Ιωαννίδης (ο οποίος πλέον είναι αμφίβολος ενόψει ρεβάνς με τον Ολυμπιακό, λόγω ενοχλήσεων στον δικέφαλο), θα περνούσε στο τέλος μέσα τον Σένκεφελντ ως τρίτο στόπερ για να δώσει μεγαλύτερη ισχύ και δύναμη στα μετόπισθεν, την ώρα που η ΑΕΚ σήκωνε διαρκώς την μπάλα στον αέρα. Δεν πρόλαβε…

Μεγάλο ψυχολογικό boost

Δεν πρόλαβε κι ο Παναθηναϊκός δεν νίκησε, όμως αυτό το ματς και η εικόνα του στο γήπεδο απέναντι στην ΑΕΚ, μεγάλωσε την πίστη όλων πως μπορούν να τα καταφέρουν απέναντι σε κάθε αντίπαλο και σε κάθε έδρα. Ήταν πολύ σημαντικό το ψυχολογικό boost που πήρε ο Παναθηναϊκός απ’ την εμφάνιση που έκανε σε ένα ματς ειδικών συνθηκών, όμως πάντα σ’ αυτές τις περιπτώσεις το ζητούμενο είναι η διάρκεια.

Και οι "πράσινοι" έχουν μπροστά τους την Τετάρτη (17/1) άλλο ένα πολύ μεγάλο ματς στο Φάληρο, όπου διεκδικείται μια πρόκριση. Κι εκεί "πληγές" θα μετράει πάλι και κομβικές απουσίες. Κι εκεί όμως θα πάει έτοιμος για μάχη μέχρις εσχάτων και με πνεύμα νικητή!

Δείτε την Game Night

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ