ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Παναθηναϊκός κυνηγάει πια κάτι που μοιάζει με Mission Impossible

SUPERLEAGUE 2023-2024 /  -  (  / EUROKINISSI)
Ο Φατίχ Τερίμ EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Γουλής καταγράφει τη συνολική ευθύνη του Φατίχ Τερίμ και των ποδοσφαιριστών για το αγωνιστικό στραπάτσο στο φίνις της regular season και την υποχρέωση του Παναθηναϊκού να ασχοληθεί πρώτα απ’ όλα με το ποδόσφαιρό του και τη δημιουργία σταθερών για να μπορέσει να αποκτήσει ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο στα playoffs.

Όταν είσαι σχεδόν όλη τη σεζόν, είτε στην κορυφή της βαθμολογίας (στις 10 απ’ τις 26 αγωνιστικές), είτε σε απόσταση βολής απ’ αυτή πέφτοντας μάξιμουμ έως και την 3η θέση και το -3 και στο τέλος κλείνεις την κανονική περίοδο ως 4ος και στο -4 (απ’ τον ΠΑΟΚ που οδηγεί πια την κούρσα), το πρώτο που πρέπει να κάνεις σαν ομάδα, είναι να καθίσεις για πολύ ώρα μπροστά στον καθρέπτη σου και να δεις βαθιά και με ειλικρίνεια τις δικές σου ευθύνες και τα λάθη σου.

Αυτά που από πρωταγωνιστή και διεκδικητή κινδυνεύουν να σε μετατρέψουν σε απόλυτο κομπάρσο...

Ναι, ο Παναθηναϊκός έφαγε και διαιτητικά "χτυπήματα" κάτω απ’ τη μέση σε κρίσιμα σημεία της εφετινής διαδρομής: Το πέναλτι του Πινέδα στον Βέρμπιτς που δεν υπέδειξαν ποτέ οι Αλ-Χακίμ Μοχάμεντ και Μπέμπεκ, τη μανσέτα του Λουκάο στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων στην Κρήτη, όπως κι άλλα πράγματα που φαίνονται "ψιλολόγια", σαν την κόκκινη που δεν πήρε ποτέ ο Μποτιά για την αγκωνιά του στον Ιωαννίδη στο 71’ του αγώνα με την Κηφισιά.

Δεν χωράει καμία συζήτηση το πόσο διαφορετικό είναι το να βρίσκεσαι (ακόμα και με τα δικά σου λάθη) στο -2 και πόσο σαφώς πολύ πιο δύσκολο είναι το να κυνηγάς πια απ’ το -4.

Αυτά είναι 3-4 "δέντρα" που εμπόδισαν το δρόμο του Παναθηναϊκού. Από εκεί και πέρα όμως, οφείλει πρώτα και πάνω απ’ όλα να δει το "δάσος" που είναι ακριβώς μπροστά του και το έβαλε εκείνος στο διάβα του, με τα δικά του σφάλματα, την κάκιστη νοοτροπία του στα παιχνίδια με τους "μικρότερους", τις δικές του ανορθογραφίες.

Με συνολική ευθύνη του Φατίχ Τερίμ και των παικτών...

Ο Παναθηναϊκός μπαίνει στα playoffs στη χειρότερη θέση απ' όλους τους ανταγωνιστές του, με τους περισσότερους να τον θεωρούν ήδη "νοκ-άουτ" απ’ την όλη διαδικασία.

Φυσιολογικό, διότι ο ίδιος έδωσε δικαιώματα με έξι πεταμένους βαθμούς απέναντι σε Λαμία, Κηφισιά και ΟΦΗ στο φίνις της regular season, την ώρα που σε μία ολόκληρη σεζόν είχε χάσει μόλις τρεις βαθμούς απέναντι σε ομάδες του "μικρομεσαίου χώρου" (αυτούς με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι, σε άλλο ένα "αυτοκτονικό" παιχνίδι).

Και μοιάζει να κυνηγάει πια κάτι σαν... Mission Impossible και μία "επιστροφή" που όμοιά της δεν έχει ξαναδείξει στο παρελθόν του.

Το ποδόσφαιρό του και τα... ρεπό

Πριν, ωστόσο, μπει σε διαδικασία αριθμών και του τι θέλει ή πρέπει να πετύχει ο Παναθηναϊκός στην εκκίνηση των playoffs, θα πρέπει πάνω απ’ όλα να δει το ποδόσφαιρό του.

Το τι μπορεί και πρέπει να κάνει και να καταθέσει μέσα στο χορτάρι. Δεδομένα ο "συναγερμός" πριν από ένα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, τον οποίο το "τριφύλλι" θα αντιμετωπίσει στην πρεμιέρα των playoffs, έρχεται από μόνος του.

Τσιτώνει πολύ περισσότερο κάθε οργανισμός πριν από ένα ντέρμπι "αιωνίων", όσο κι αν δεν... βοηθούν τα διήμερα ρεπό μετά από "γκέλα" (έκανε πολύ κακή εντύπωση όλο αυτό στο πλαίσιο της συνολικότερης... χαλαρότητας) κι αυτό ισχύει και για τα αμέσως επόμενα παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ.

Αυτά δηλαδή που θα κρίνουν επί της ουσίας και το αν θα μπορέσει ο Παναθηναϊκός μέσα από νίκες να ξαναμπεί στη διεκδίκηση ή θα μπει στο... ψυγείο για τα υπόλοιπα επτά ματς, έχοντας μπροστά του πια ως στόχο μόνο τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας Betsson για να χρυσώσει το χάπι της σεζόν και βεβαίως να μην "τορπιλίσει" και την ευρωπαϊκή έξοδό του.

Ζητούμενο οι σταθεροί ρόλοι και δίδυμα

Για να φτάσει, ωστόσο, σε τέτοιου είδους συζητήσεις, ο Παναθηναϊκός κι εν προκειμένω ο ίδιος ο Φατίχ Τερίμ οφείλουν να δουν πρώτα τα του... οίκου τους.

Και το πώς θα ξαναβρεί η ομάδα τις αγωνιστικές κι ενδεκαδιακές σταθερές της που έχει χάσει εδώ και καιρό.

Η δικαιολογία των πολλών απουσιών απ’ τους τραυματισμούς, αρχίζει να μπαίνει στην άκρη, καθότι επιστρέφουν οι περισσότεροι απ’ τους "λαβωμένους".

Το πρόγραμμα θα έχει πια ένα ματς την εβδομάδα (συν το break των Εθνικών Ομάδων) κι ο Τούρκος τεχνικός επιβάλλεται να βρει έναν σταθερό κορμό πάνω στον οποίο θα πατήσει στα ματς των playoffs, προσθέτοντας ακολούθως πινελιές απ’ το βάθος του ρόστερ του.

Με πολύ πιο ξεκάθαρους ρόλους στο γήπεδο και δίδυμα, ιδίως στα πρόσωπα που θα συνθέσουν το κέντρο της άμυνάς του και τους δύο στον άξονα, προκειμένου να σταματήσει κάποια στιγμή αυτό το ατελείωτο... roller coaster των θέσεων και οι διαφορετικές ενδεκάδες από αγώνα σε αγώνα, που έχουν αποσυντονίσει πλήρως την ομάδα κι έχουν οδηγήσει σε απώλεια της ταυτότητά της μέσα στο γήπεδο.

Η στιβαρότητα που έχασε μετά την Τούμπα

Είναι πολύ βασικό ζητούμενο για τους πράσινους, στην προσπάθειά τους να επιστρέψουν στη διεκδίκηση του τίτλου, να αποκτήσουν ξανά ισορροπία στις βασικές αρχές του παιχνιδιού.

Να διορθώσουν την προβληματική ανασταλτική λειτουργία τους (κομμάτι στο οποίο θα πρέπει να πέσει και το μεγαλύτερο μέρος της τακτικής προετοιμασίας απ’ την Τετάρτη έως το πρωί της Κυριακής), να καταλήξουν σε ένα ξεκάθαρο πλάνο για να υπηρετήσουν στις τέσσερις γραμμές και να ξαναβρούν το μέγεθος και τη στιβαρότητά τους σαν ομάδα, την οποία έπαψαν να καταθέτουν στο γήπεδο μετά το βράδυ του πρώτου ημιτελικού με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα.

Και βεβαίως να βλέπουν την όλη διαδικασία των playoffs ματς με το ματς, κατανοώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης και την κρισιμότητα των στιγμών.

Με πρώτο όλων τον ίδιο τον Φατίχ Τερίμ, ο οποίος τόνιζε σταθερά μετά απ’ τις πρόσφατες "γκέλες", πως στα playoffs η κατάσταση θα είναι διαφορετική.

Ήρθε λοιπόν, αυτή η στιγμή για την οποία μιλούσε ο Τούρκος τεχνικός.

Και μένει να φανεί αν όντως είναι ακόμη σε θέση με την εμπειρία του να εμπνεύσει και να "γυρίσει" το έργο ή θα γίνει εκείνος που θα "υπογράψει" μία πολύ μεγάλη αποτυχία, δεδομένου ότι το ίδιο το κλαμπ οριοθέτησε απ’ την αρχή της σεζόν τον εφετινό τίτλο ως απόλυτο στόχο του...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ