ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Μέγας είσαι Παναθηναϊκέ και θαυμαστές αυτές οι ευρώ - νίκες σου

CHAMPIONS LEAGUE 2023-2024 / /  - .  (  / EUROKINISSI).
CHAMPIONS LEAGUE 2023-2024 / / - . ( / EUROKINISSI). EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Γουλής γράφει για τη μεγάλη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Μαρσέιγ σε μία βραδιά από το πανένδοξο ευρωπαϊκό παρελθόν του. Πλέον στο Βελοντρόμ είναι έτοιμος να δώσει και την ψυχή του για να πάρει τη μεγαλύτερη ευρώ-πρόκρισή του τα τελευταία 13 χρόνια.

Βραδιά απ’ το πανένδοξο ευρωπαϊκό παρελθόν του, με το βλέμμα ήδη στο μέλλον. Ο Παναθηναϊκός ήξερε εξαρχής πως δεν ήταν το φαβορί απέναντι στη "λαμπερή" Μαρσέιγ των πολλών σπουδαίων "ονομάτων", του μπάτζετ των 240 εκατ. ευρώ και των 67,5 εκατ. ευρώ σε μεταγραφικές επενδύσεις τύπου Ομπαμεγιάνγκ και Εντιαγέ μόνο αυτό το καλοκαίρι.

Ε, και; Μπάλα δεν παίζουν (μόνο) τα μπάτζετ και τα ονόματα, αλλά και η αποφασιστικότητα, η δίψα, η πίστη, το γυαλισμένο μάτι. Κι ο Παναθηναϊκός σ’ αυτή την πρώτη μονομαχία των δύο ομάδων στη Λεωφόρο τα είχε όλα και τα είχε σε αφθονία, ισοπεδώνοντας και το αήττητο σερί 14 αγώνων της Μαρσέιγ σε καλοκαιρινά προκριματικά.

Οι "πράσινοι" μπήκαν στο γήπεδο πρώτα απ’ όλα πανέτοιμοι πνευματικά για να δώσουν ότι έχουν. Και δεν φοβήθηκαν ούτε... δευτερόλεπτο τους Γάλλους.

Οι αρχικές επιλογές του Ιβάν Γιοβάνοβιτς αιφνιδίασαν τους πάντες. Μέσα ο Βαγιαννίδης στα δεξιά, μέσα και οι Μαντσίνι και Βέρμπιτς στα φτερά της επίθεσης. Ο Μαρθελίνο δεν το είχε "διαβάσει" αυτό και είδε στο πρώτο ημίχρονο τον Παναθηναϊκό να διαθέτει επιπλέον παίκτες στο κράτημα της μπάλας και κυρίως δύο εξτρέμ που έπαιζαν σαν χαφ και ήξεραν τι να κάνουν και πώς να το κάνουν μέσα στο γήπεδο.

Το σημαντικότερο, ωστόσο, ήταν το γεγονός ότι οι παίκτες του Παναθηναϊκού και κυρίως το πλάνο του Σέρβου τεχνικού ακύρωσαν κι απενεργοποίησαν τα βαριά χαρτιά της Μαρσέιγ. Οι Γάλλοι έχουν καταπληκτικές μονάδες, όμως ομάδα δεν έχουν προλάβει να γίνουν ακόμη. Κι αυτό ο Παναθηναϊκός το εκμεταλλεύτηκε σε απόλυτο βαθμό, δείχνοντας τόλμη κι άφοβη προσέγγιση στον αγώνα.

Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Τζούριτσιτς έκανε πάλι γιο-γιο τον Κοντογκμπιά, του πήρε τη δεύτερη κίτρινη κάρτα (όπως του είχε πάρει και την πρώτη στα πρώτα 35 δευτερόλεπτα του αγώνα) και πλέον είχε έρθει η... ώρα.

Ο (πολύ πιο γεμάτος και ποιοτικός φέτος) πάγκος του Παναθηναϊκού έδωσε το κάτι παραπάνω που έλειπε για να έρθει και η νίκη. Τρομερή εναλλαγή της μπάλας από τον Μπερνάρ, τον Κλεϊνχέισλερ και το "τσίμπημα" του Ιωαννίδη, στρωμένη όπως έπρεπε στα πόδια του Βραζιλιάνου και στα δίκτυα του Λόπες στο 83ο λεπτό.

Οι πράσινοι είχαν πάρει αυτό που δικαιούνταν 101% βάσει της απόδοσης και της εμφάνισής τους μέσα στο χορτάρι και η Λεωφόρος γιόρτασε άλλη μία θαυμαστή ευρώ-νίκη απ’ τον μέγα Παναθηναϊκό της Ευρώπης.

Το "κομπιούτερ" Ρουμπέν, ο "Βάγια" κι ο Γεντβάι

Όλοι οι "πράσινοι" ήταν εξαιρετικοί σ’ αυτό το βράδυ και δεν υστέρησε κανείς, μα κανείς. Αξίζει όμως ένα τεράστιο credit στο "κομπιούτερ" που λέγεται Ρουμπέν Πέρεθ, ο οποίος στα 35 του έκανε... κομπολόι όλους τους χαφ της Μαρσέιγ σ’ αυτό το παιχνίδι. Και σίγουρα θα θυμάται για καιρό αυτή τη βραδιά, στην καλύτερή του εμφάνιση με το "τριφύλλι".

Από κοντά και ο φοβερός Βαγιαννίδης που έκανε... παπάδες σε άμυνα κι επίθεση απ’ τη δεξιά πλευρά κι έδειξε πόσο πολύ το γούσταρε όλο αυτό με τις σφιγμένες γροθιές του στο φινάλε μετά από ένα καθοριστικό τάκλιν. Μεγάλο, πολύ μεγάλο ματς έκανε κι ο Τιν Γεντβάι, ο οποίος αποδεικνύεται σε τεράστια προσθήκη για τα μετόπισθεν των "πράσινων".

Είπαμε όμως, σ’ αυτό το βράδυ δεν υστέρησε κανείς. Ούτε κι ο κόσμος του Παναθηναϊκού που κράτησε μία υποδειγματική στάση στην εξέδρα σ’ όλο το ματς, αλλά και στο ενός λεπτού σιγή που τηρήθηκε πριν από τη σέντρα στη μνήμη του αδικοχαμένου και δολοφονημένου 29χρονου φίλου της ΑΕΚ.

Η πρώτη αποστολή εξετελέσθη για τον Παναθηναϊκό, που έχει όμως μπροστά του άλλη μία τεράστια πρόκληση το βράδυ της 15ης Αυγούστου, στη ρεβάνς με τη Μαρσέιγ στο Βελοντρόμ.

Οι Γάλλοι μπορούν να θεωρούνται ακόμη φαβορί στα... χαρτιά. Στο γήπεδο όμως ο Παναθηναϊκός είναι έτοιμος να δώσει και την ψυχή του για να πάρει τη μεγαλύτερη ευρώ-πρόκρισή του τα τελευταία 13 χρόνια.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ