ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Με τον "σκυλιασμένο" Αράο να αλλάζει τις ισορροπίες, ο Παναθηναϊκός έδωσε απαντήσεις σαν μεγάλη ομάδα

SUPERLEAGUE 2023-2024 /   -  (  / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE 2023-2024 / - ( / EUROKINISSI) ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Ο Κώστας Γουλής γράφει για τον Παναθηναϊκό που πέρασε από την Τρίπολη μετά από έξι χρόνια, δίνοντας απαντήσεις, αλλά και για τον σκυλιασμένο Αράο που αλλάζει τις ισορροπίες.

Τρεις μέρες μετά το "μούδιασμα" απ’ την εντός έδρας ήττα απ’ την ΑΕΚ, έπειτα από μία υπό του μετρίου εμφάνιση, ο Παναθηναϊκός έπρεπε να τα κάνει όλα... σωστά στην Τρίπολη. Στην έδρα που είχε να νικήσει απ’ τον Φλεβάρη του 2017 και δεινοπαθούσε πάντα. Και τα έκανε όλα όπως έπρεπε, δίνοντας τις απαντήσεις που έπρεπε, με τον τρόπο που έπρεπε: Σαν ΜΕΓΑΛΗ ΟΜΑΔΑ!

Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του και να πιστεύει ότι θέλει. Για το αν μπορεί ή όχι να διεκδικήσει τον εφετινό τίτλο το "τριφύλλι" μέσα απ’ τον ανταγωνισμό που υπάρχει, για το αν έχει ή όχι τις λύσεις για να το πάει μέχρι τέλους, για το αν οι ανταγωνιστές του είναι πιο μπροστά.

Όσο κι αν ορισμένοι βιάστηκαν να "τελειώσουν" τον Παναθηναϊκό μετά από ένα κακό βράδυ, οι απαντήσεις (θα) δίνονται μέσα στο γήπεδο. Και σε έδρες που όλοι περνούν και θα περάσουν δύσκολα. Κι αυτές οι απαντήσεις δόθηκαν με τον πλέον εμφατικό τρόπο, απέναντι σε μία ομάδα που ξέρει να βγάζει το... λάδι στους αντιπάλους της.

Το εκτεταμένο rotation που έκανε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, με 9 αλλαγές σε σχέση με τον αγώνα της Δευτέρας (ακόμη κι ο Μπρινιόλι έμεινε εκτός 20άδας), δεν τον απογοήτευσε. Διότι η ποιότητα των παικτών που μπήκαν στο βασικό σχήμα, επιβεβαίωσε το βάθος που έχει φέτος ο Παναθηναϊκός. Με πρώτο όλων τον "σκυλιασμένο" Γουίλιαν Αράο, τον παίκτη που ήρθε να αλλάξει τις ισορροπίες στη μεσαία γραμμή του τριφυλλιού, αλλά και στο πρωτάθλημα.

Ο Βραζιλιάνος ήταν καταπληκτικός το βράδυ της Πέμπτης (28/9) στο "Θ. Κολοκοτρώνης". Όχι (μόνο) γιατί άνοιξε το σκορ στο 5ο λεπτό, δείχνοντας την οξυδέρκειά του με ένα τελείωμα με το στήθος, βγαλμένο απ’ τις αλάνες του Ρίο ντε Τζανέιρο. Αλλά γιατί "κατάπιε" όλους τους αντίπαλους χαφ, κλέβοντας αμέτρητες μπάλες, κόβοντας κάθε απόπειρα κάθετου παιχνιδιού του Αστέρα, ενώ την ίδια ώρα ήταν πολύ επιδραστικός και στην ανάπτυξη της ομάδας, κάνοντας δύο λάθος πάσες σε όλο το ματς.

Ολοκληρώνοντας στο τελευταίο δεκάλεπτο (με τις καθυστερήσεις) τον αγώνα ως στόπερ δίπλα στον Σένκεφελντ. Τρομερά γεμάτο ματς απ’ τον Αράο, που έδωσε αυτοπεποίθηση και δύναμη σ’ όλη την ομάδα κι έκανε τον Παναθηναϊκό κυριαρχικό μέσα στο γήπεδο.

Ακόμη και την στιγμή που ο Αστέρας απάντησε πολύ γρήγορα στο "πράσινο" τέρμα, με την κεφαλιά του Καλτσά (σε μία φάση που συνελήφθη κοιμώμενη όλη η άμυνα), ο Παναθηναϊκός έβγαζε μία τρομερή σιγουριά στο γήπεδο πως θα βάλει κι άλλο γκολ. Κι αυτό του το μετέδιδε πρώτος όλων ο Βραζιλιάνος...

Αυτοί που βγήκαν μπροστά στην Τρίπολη

Ολη η αντίδραση του Παναθηναϊκού ήταν υποδειγματική. Χωρίς ίχνος άγχους, φόβου ή επηρεασμού απ’ το κακό βράδυ στο ματς με την ΑΕΚ, μπήκε στο γήπεδο για να παίξει την μπάλα του και να εκμεταλλευτεί κάθε αρετή των παικτών του. Κι ας μην έχουν παίξει οι συγκεκριμένοι έντεκα όλοι μαζί ούτε σε οικογενειακό διπλό.

Ο Τζούριτσιτς πήρε την μπαγκέτα της δημιουργίας στη μεσαία γραμμή και τάιζε διαρκώς τους συμπαίκτες του παίζοντας απλά και με τη μία, οι Παλάσιος και Βέρμπιτς (πρώτο "μεγάλο" παιχνίδι απ’ τον Σλοβένο εξτρέμ) ήταν σε εξαιρετικό βράδυ δημιουργώντας διαρκώς ρήγματα στην άμυνα του Αστέρα κι ο Τσέριν "έδενε" όλο το κέντρο με τα τρεξίματά του και το σχεδόν αλάνθαστο παιχνίδι του.

"Αέρας" ανωτερότητας σε όλο το ματς

Ακόμη και μετά το μίνι σοκ απ’ την ισοφάριση μέσα σε ένα δίλεπτο, οι "πράσινοι" έβγαζαν στο γήπεδο έναν "αέρα" ανωτερότητας και μία σιγουριά στο παιχνίδι τους που "φώναζε" πως τούτη τη φορά, ο κόσμος ανάποδα να γύριζε, δεν θα την πατούσαν απ’ τον Αστέρα, όπως την είχαν πατήσει ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν.

Δείγμα ωρίμανσης κι αυτό μίας ομάδας που συνεχίζει να εξελίσσεται και να μεγαλώνει. Κι ας λένε ότι θέλουν ορισμένοι συνεχίζοντας να υποτιμούν καθετί γύρω απ’ τον Παναθηναϊκό.

Θα μπορούσε να το έχει τελειώσει ο Παναθηναϊκός το ματς απ’ το πρώτο ημίχρονο, όμως ο Σπόραρ απέτυχε να νικήσει τον Παπαδόπουλο, ενώ αμέσως μετά το ψαλιδάκι του, αποκρούστηκε ξανά απ’ τον γκολκίπερ του Αστέρα και πήγε στο δοκάρι. Οκέι, κάποιοι θα αρχίσουν πάλι τους... αφορισμούς στον Σλοβένο επειδή έχασε το πέναλτι, όμως θα το "γυρίσει". Όσο χρόνο κι αν θα πάρει, θα το γυρίσει, γιατί έτσι είναι η ζωή των επιθετικών.

Η κλάση του Φώτη και οι... αράχνες

Από εκεί και πέρα δεν μπορεί να μην γίνει ξεχωριστή μνεία (και) στον Φώτη Ιωαννίδη, ο οποίος συνεχίζει να λάμπει ακόμη περισσότερο φέτος, μετρώντας ήδη 6 γκολ σε 12 ματς.

Ο Φώτης που ξέρει πώς να στέλνει τα πέναλτι εκεί που "φωλιάζουν" οι αράχνες και στο 87’ έδειξε την κλάση του με ένα πλασέ απ’ τα 40 μέτρα κι από πολύ πλάγια θέση, βλέποντας τον Παπαδόπουλο εκτός εστίας. Το καλύτερο intro από τον 23χρονο φορ ενόψει του μεγάλου αγώνα της Κυριακής (1/10) με τον ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο.

Τέλος, σε ότι αφορά τη φάση του δεύτερου πέναλτι που κέρδισε ο Τζούριτσιτς στο 80’ απ’ τον Καρμόνα, κατανοώ πως είναι πολύ δύσκολη και οριακή φάση. Ο Ευαγγέλου έδειξε... βούλα, ο Κουμπαράκης στο VAR συμφώνησε και η απόφαση για την εσχάτη των ποινών δεν άλλαξε.

Για να υπάρχει πλήρης εικόνα της φάσης, χρειάζεται στοπ-καρέ, στο οποίο προφανώς προέβη ο VAR κι εκεί φαίνεται πως το πάτημα του Καρμόνα στον Σέρβο μεσοεπιθετικό, γίνεται την στιγμή που το πόδι του έχει πατήσει στη γραμμή της περιοχή. Κατανοητές και σεβαστές οι όποιες αντιρρήσεις, όμως παράβαση υπάρχει μέσα από μία πολύ δύσκολη φάση, στην οποία συμφώνησαν και οι δύο διαιτητές...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ