ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Η προσομοίωση του Παναθηναϊκού για Κύπελλο και Νεάπολη πήγε καλά

Ο Μπερνάρ στη φιλική αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με την Πάφο
Ο Μπερνάρ στη φιλική αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με την Πάφο INTIME SPORTS

Ο Κώστας Γουλής σχολιάζει την ξεχωριστή χρησιμότητα του φιλικού του Παναθηναϊκού κόντρα στη Νέα Σαλαμίνα και το πώς αυτό αποτελεί πρόβα για τα επερχόμενα παιχνίδια, με συνέπεια ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς να χρησιμοποιήσει τους βασικούς παίκτες του.

Ούτε... ζυγισμένα να τα είχε στο μυαλό του ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, όταν προγραμματίζονταν τα φιλικά που θα έδινε ο Παναθηναϊκός επί κυπριακού εδάφους σ’ αυτή τη δεκαήμερη παραμονή του στο "Νησί της Αφροδίτης", καλύτερο τεστ (ειδικά) απ' το τρίτο και τελευταίο ματς με τη Νέα Σαλαμίνα δεν θα μπορούσε να βάλει στο πλάνο.

Ήταν όντως μία πολύ καλή πρόβα για το πρώτο ματς μετά το break του Μουντιάλ 2022 που ακολουθεί την επόμενη Πέμπτη (15/12), με τον Βόλο στη Λεωφόρο για τους "16" του Κυπέλλου, μα πάνω απ' όλα ήταν τρομερή η προσομοίωση για το πρώτο ματς του β' γύρου της Super League που θα ακολουθήσει, με τον Ιωνικό στις 21 ή 22 Δεκεμβρίου.

Γήπεδο μικρών διαστάσεων και μαζεμένο, "κλουβί" με λίγα λόγια, αντίπαλος παρόμοιων αγωνιστικών χαρακτηριστικών που έχει 2-3 ποιοτικούς παίκτες, αλλά παίζει περισσότερο physical -στο όριο του φάουλ- σε κάθε διεκδίκηση της μπάλας, με πολλούς παίκτες πίσω να περιμένουν και γενικά συνθήκες αγώνα... Super League, σαν κι αυτές που θα συναντήσει πολλές φορές στο δεύτερο μισό της σεζόν το "τριφύλλι", στην προσπάθειά του να το πάει μέχρι το τέλος του δρόμου.

Η πρόβα των 10/11 βασικών για τον Βόλο

Η πρόβα λοιπόν για τον Παναθηναϊκό πήγε καλά, έως πολύ καλά. Αυτήν τη φορά ο Σέρβος τεχνικός επέλεξε να μην βάλει ως προτεραιότητά του το μοίρασμα του χρόνου προκειμένου να βρουν ρυθμό όλοι οι παίκτες, αλλά για μία ώρα μπάλας δοκίμασε το βασικό σχήμα με το οποίο κατά τα 10/11 θα πάει στο ματς με τον Βόλο. Δεν γράφω ακόμα 11/11, διότι θα πρέπει να περιμένουμε σ' αυτή την εβδομάδα να δούμε την αγωνιστική ετοιμότητα του Άνταμ Τσέριν. Αν ο Σλοβένος είναι καλά μέσα στις επόμενες 2-3 μέρες, θα διεκδικήσει τη θέση στην ενδεκάδα από τον Ένις Τσόκαϊ, ο οποίος ναι μεν βρίσκει ρυθμό, αλλά θέλει ακόμη δουλειά. Ιδίως στις μεταβιβάσεις του στο ξεδίπλωμα της ομάδας, όπου κάνει αβίαστα λάθη. Θα το διορθώσει όμως (κι αυτό) με τις προπονήσεις και με τη δουλειά του δίπλα στον Γιοβάνοβιτς.

Το καλύτερο 45λεπτό του στην Κύπρο

Το πρώτο ημίχρονο ήταν μακράν το καλύτερο 45λεπτο που έκανε ο Παναθηναϊκός στα τρία φιλικά του στην Κύπρο. Με τρομερό πρέσινγκ πάνω στην μπάλα, ένταση στο παιχνίδι του και πολύ καλές συνεργασίες. Λίγο αν πρόσεχαν στην εκτέλεση οι... μπροστά, θα μπορούσε να είναι στο 3-0 το φινάλε του πρώτου μέρους.

Κι αυτό είναι κάτι που θα χρειαστεί να δει πιο έντονα τις επόμενες μέρες ο 60χρονος τεχνικός και το επιτελείο του, διότι αδικεί την προσπάθεια και τη δουλειά του Παναθηναϊκού. Και δεν χρειάζεται, ειδικά σε βράδια που είναι πολύ καλός, να κρατάει τα παιχνίδια του στην... κόψη του ξυραφιού.

Ο Μπερνάρ και το "αποδοτικό" 4-2-3-1

Τι άλλο κρατάμε από το συγκεκριμένο φιλικό; Το γεγονός πως ο Γιοβάνοβιτς άπλωσε την ομάδα του για άλλη μία φορά (πολύ πιο ξεκάθαρα σε αυτό το ματς) σε ένα καθαρό 4-2-3-1 μέσα στο γήπεδο, με τον Μπερνάρ σταθερά στο "10" και τους Ρούμπεν Πέρεθ και Τσόκαϊ "μετρονόμους" στα μέτρα πίσω από τον Βραζιλιάνο στον άξονα της μεσαίας γραμμής.

Μοιάζει πολύ πιο έτοιμη όλη η ομάδα να υπηρετήσει πλέον τον συγκεκριμένο σχηματισμό, που της δίνει περισσότερα μέτρα και περιθώρια συνεργασιών ψηλά, διότι ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός είναι πια "καλά" και αρχίζει να μαθαίνει το παιχνίδι του Άντραζ Σπόραρ, αλλά και τις εσωτερικές κινήσεις των Σεμπαστιάν Παλάσιος και Μπένγιαμιν Βέρμπιτς (κι ο Σλοβένος είναι πλέον πολύ ανεβασμένος), ψάχνοντας πάντα την "αυτοματοποιημένη" συνεργασία με τη μία.

Βγήκε όλο αυτό και μια και δύο και τρεις φορές πάνω στο χορτάρι στο πρώτο ημίχρονο, όταν ο Παναθηναϊκός ανακτούσε την μπάλα για... πλάκα κι έβγαινε όπως ήθελε κι απ' τους τρεις διαδρόμους του γηπέδου. Και θα είχε πολύ ενδιαφέρον αν μπορούσε να αποτυπωθεί όλο αυτό με το φανταστικό στατιστικό που έχει το εφετινό Μουντιάλ και δείχνει το πόση ώρα κάνει η κάθε ομάδα να ανακτήσει εκ νέου την κατοχή. Λογικά θα έβγαζε μάξιμουμ 4-5 δευτερόλεπτα στον Παναθηναϊκό...

Η άμυνα τον έχει πάει ως εδώ κατά 70%

Δεύτερο βασικό στοιχείο που έδειξαν οι "πράσινοι" στο τελευταίο φιλικό τους στην Κύπρο κόντρα στη Νέα Σαλαμίνα ήταν η σταθερότητα στα μετόπισθεν ως το 61’, όταν έπαιζαν μαζί όλοι οι βασικοί. Το έχω γράψει και το ξαναγράφω: η άμυνα έχει πάει κατά 70% τον Παναθηναϊκό ως εδώ σ' αυτό το καταπληκτικό 12-1-0 στο πρωτάθλημα κι αυτή θα είναι που θα του δώσει την ώθηση και το "καύσιμο" που χρειάζεται σ' αυτό το πολύ επίπονο κι ανταγωνιστικό δεύτερο μισό της σεζόν.

Ιδίως τώρα, που ο Μπερνάρ έχει "μπει" πια στο 100% κι ομορφαίνει το αγωνιστικό στυλ της ομάδας, ο Βέρμπιτς ανεβάζει τα στάνταρντς του κι έρχονται σύντομα κι ενισχύσεις...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ