ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Η παραμονή του Γιοβάνοβιτς και η ώρα για να αλλάξει πραγματικά επίπεδο ο Παναθηναϊκός

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Βόλο
Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Βόλο EUROKINISSI SPORTS

Η ξεκάθαρη διάθεση του Παναθηναϊκού για την επέκταση της συνεργασίας και την παραμονή του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον πράσινο πάγκο που είναι πολύ πιθανό να "τρέξει" πριν το τέλος της σεζόν και η περαιτέρω ποιοτική αναβάθμιση του ρόστερ των πράσινων για την ολική επιστροφή τους.

Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη σε όλο τον κόσμο με υγεία και... υγεία σε όλο τον κόσμο. Όλα τα υπόλοιπα γίνονται. Τελευταία "ανάσα" για όλους και για τον Παναθηναϊκό πριν μπει στο φίνις της σεζόν, με 7 άκρως ανταγωνιστικούς αγώνες έως τις 21 Μαΐου (εφόσον επιβεβαιώσει την τεράστια διαφορά δυναμικότητάς του με τη Λαμία και στη ρεβάνς) σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Εκεί όπου πλέον κρίνονται όλοι οι στόχοι του τριφυλλιού κι εν προκειμένω η επιστροφή του στα Κύπελλα Ευρώπης έπειτα από μία "μαραμένη" σε όλα τα επίπεδα πενταετία.

Η πολύ πειστική εικόνα που δείχνει ο Παναθηναϊκός στην τελευταία στροφή της χρονιάς (πιο πειστική απ’ όλους τους υπόλοιπους) του έχει δώσει τη δυνατότητα να καλύψει το χάντικαπ απέναντι σε ΑΕΚ και Άρη με το οποίο μπήκε στα playoffs και να πατάει πλέον με το ενάμισι πόδι στον τελικό του ΟΑΚΑ.

Μπορεί σε τέσσερις εβδομάδες από σήμερα να έχει φτάσει ο Παναθηναϊκός σε έναν σούπερ επιτυχημένο τερματισμό: Με κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας (πρώτου τίτλου έπειτα από μια "στείρα" οκταετία) και κατάκτηση της τρίτης θέσης, πάνω από τον Άρη και την ΑΕΚ κι όσο το δυνατόν πιο κοντά στους δύο πρώτους.

Μπορεί να έχει χάσει τον τελικό και να έχει πάρει μία θέση στην ευρώ-τετράδα, μπορεί όμως (στο χειρότερο σενάριο όλων) και να μην έχει καταφέρει κανέναν απ’ τους δύο στόχους του και τα... διαβατήρια να μείνουν ξανά στο συρτάρι. Αν και -να με συμπαθάτε, χωρίς να έχω διάθεση να προσβάλλω κανέναν απ’ τους αντιπάλους του- με την εικόνα και τη σοβαρότητα που παρουσιάζει το τριφύλλι στο γήπεδο σ’ αυτό το φεγγάρι του, δεν βλέπω πως δεν θα πετύχει εντέλει το μίνιμουμ των στόχων του, δηλαδή την έξοδό του στην Ευρώπη.

Μπορούν να επιστρέψουν στα κυβικά τους

Πέρα απ’ το πρώτο πλάνο, αυτό δηλαδή που αφορά τα 6+1 τελευταία παιχνίδια του Παναθηναϊκού στη σεζόν, υπάρχει και η (πολύ) πιο μεγάλη εικόνα που λέει ξεκάθαρα πως οι "πράσινοι" είναι έτοιμοι μετά από πολλά χρόνια, να αλλάξουν (πραγματικά) επίπεδο ως ομάδα, ως οργανισμός, ως κλαμπ. Και να επιστρέψουν πολύ πιο κοντά την επόμενη σεζόν στα πραγματικά τους κυβικά και πολύ πιο ενεργά στον ανταγωνισμό των εγχώριων τίτλων.

Η δουλειά που έγινε φέτος, η αναδόμηση της ομάδας απ’ το μηδέν, αλλά και το έργο που έχει παρουσιάσει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς και το τιμ του ήταν το πρώτο, μεγάλο (και πιο σημαντικό) βήμα. Με τα όποια λάθη τους, τα σκαμπανεβάσματα και τα προβλήματα (αλλά και τα εξωτερικά "εμπόδια") που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η ομάδα απ’ τον περασμένο Ιούλιο, είναι ξεκάθαρο πλέον πως ο σύλλογος έχει ανέβει level κι έχουν μπει οι βάσεις για να ξαναγίνει... Παναθηναϊκός.

Παραμονή με ορίζοντα διετίας

Το επόμενο βήμα αφορά την παραμονή του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον πράσινο πάγκο. Όχι μόνο για την επόμενη σεζόν, αλλά μίνιμουμ με ορίζοντα διετίας. Ναι, σαφώς και θα μετρήσει ως ένα βαθμό το τι θα "γράψει" στο τέλος η σούμα της σεζόν (και με ποιον τρόπο θα κλείσει τη χρονιά ο Παναθηναϊκός), όμως ο Σέρβος έχει κερδίσει με το σπαθί του, με τη δουλειά του και το συνολικό προφίλ του, τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη όλων. Και η διοίκηση του Παναθηναϊκού δείχνει διάθεση να ξεκινήσει την όλη κουβέντα και την όλη διαδικασία με τον Γιοβάνοβιτς πριν το τέλος της χρονιάς.

Πριν τον τελικό της 21ης Μαΐου, εφόσον ο Παναθηναϊκός σφραγίσει την παρουσία του εκεί... Διότι και η "κεφαλή" της ΠΑΕ είναι πλέον απόλυτα πεπεισμένη για τη δουλειά του 59χρονου τεχνικού και πως είναι ο άνθρωπος που μπορεί (και πρέπει) να οδηγήσει την ποδοσφαιρική ομάδα στην επόμενη μέρα.

Φαίνεται πως κι ο ίδιος νιώθει καλά

Απ’ την πλευρά του κι ο Γιοβάνοβιτς νιώθει πλέον πως έχει σε απόλυτο βαθμό την εμπιστοσύνη κι όλες τις συνθήκες που θέλει για να συνεχίσει τη δουλειά του στον πράσινο πάγκο. Το περασμένο καλοκαίρι ο ίδιος ήθελε να μπει (σε πρώτη φάση) μονοετής ορίζοντας στη συνεργασία του με τον Παναθηναϊκό. Όπως έκανε σε όλες τις προηγούμενες ομάδες του. Για να ζυγίσει τα δεδομένα, για να δει αν ταιριάζει με το "περιβάλλον εργασίας". Μα είναι ολοφάνερο πια κι απ’ τη δική του πλευρά πως νιώθει εξαιρετικά στο τριφύλλι, έχει όλες τις προϋποθέσεις που θέλει, απολαμβάνει κάθε μέρα στη... δουλειά κι έχει αρχίσει να δένεται και να γίνεται έναν με το σύλλογο.

Οι αντιδράσεις του στο ματς με τον ΠΑΟΚ και τον ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και το πανηγυρικό ξέσπασμά του με τον κόσμο μετά τις μεγάλες πράσινες νίκες στα playoffs, φωτογράφιζαν απόλυτα την ψυχοσύνθεσή του και το πόσο πραγματικά "καλά" νιώθει κι ο ίδιος πλέον στον Παναθηναϊκό. Κι όπως έλεγε το περασμένο καλοκαίρι, άνθρωπος που ξέρει πάρα πολύ καλά τον Γιοβάνοβιτς "...αν νιώσει όπως θέλει κι αισθανθεί πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις που επιθυμεί, το επόμενο συμβόλαιό του θα το υπογράψει μέσα σε δέκα λεπτά".

Η ποιοτική αναβάθμιση του ρόστερ του

Από εκεί και πέρα, εφόσον οριστικοποιηθεί η παραμονή του Γιοβάνοβιτς, ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί να βάλει γρήγορα στη θέση τους τα κομμάτια του... παζλ της επόμενης σεζόν. Διότι, η ενδεχόμενη επιστροφή του στην Ευρώπη, σημαίνει πως το βράδυ της 21ης Ιουλίου θα πρέπει να είναι έτοιμος για τον β’ προκριματικό γύρο του Europa Conference League.

Η διάθεση που υπάρχει για ποιοτική αναβάθμιση του ρόστερ, με μικρή ανακατανομή του μπάτζετ της εφετινής σεζόν και μεγαλύτερη επένδυση σε θέσεις "κλειδιά", όπως αυτή του επιθετικού killer που έχει ανάγκη ο Παναθηναϊκός, είναι ξεκάθαρη. Κι αποφασισμένη πλέον σε μεγάλο βαθμό. Κι όλα θα γίνει όπως πρέπει, όταν πρέπει.

Για την ώρα ο Παναθηναϊκός έχει να διεκδικήσει έναν τίτλο και να στείλει ηχηρό μήνυμα επιστροφής στον β’ γύρο των playoffs...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ