ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Η κληρωτίδα έκανε το χατίρι του Παναθηναϊκού και τώρα δεν πρέπει να χάσει αυτή την ιστορική ευκαιρία

Ο Αϊτόρ πανηγυρίζει γκολ του στο Παναθηναϊκός - ΠΑΣ Γιάννινα
Ο Αϊτόρ πανηγυρίζει γκολ του στο Παναθηναϊκός - ΠΑΣ Γιάννινα INTIME SPORTS

Τούτη τη φορά η κληρωτίδα του έκανε το χατίρι του Παναθηναϊκού και του "έδωσε" ό,τι του αρνήθηκε πριν από ένα χρόνο στην κλήρωση με την Σλάβια Πράγας. Η Ντνίπρο είναι στα μέτρα του και δεν πρέπει να χάσει αυτή την ιστορική ευκαιρία. Γράφει ο Κώστας Γουλής.

Τούτη τη φορά η κληρωτίδα του έκανε το... χατίρι του Παναθηναϊκού και του "έδωσε" ό,τι του αρνήθηκε πριν από ένα χρόνο στην κλήρωση του γ’ προκριματικού του Europa Conference League, όταν του έβγαλε αντίπαλο τη Σλάβια Πράγας, η οποία ήταν και η πιο ισχυρή ομάδα όλης της (τότε) προκριματικής σειράς.

Σαφώς και το "τριφύλλι" δεν... πέρασε ήδη επειδή το μπαλάκι της κλήρωσης στην κεντρική σάλα του "House of European Football" στα κεντρικά της UEFA στη Νιόν, έβγαλε την Ντνίπρο κι όχι την Γκενκ. Σίγουρα όμως οι Βέλγοι ήταν και είναι μία ομάδα πολύ διαφορετικής δυναμικής και θα ήταν πολύ πιο μεγάλος ο βαθμός δυσκολίας για την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Τώρα, ο Παναθηναϊκός απλά δεν πρέπει να χάσει αυτή την "ιστορική" ευκαιρία. Γιατί ακριβώς αυτή τη συνθήκη δημιουργεί το ζευγάρωμά του με την ουκρανική ομάδα στον β’ προκριματικό του Champions League. Μία ιστορική συγκυρία και στιγμή.

Αυτά τα δύο παιχνίδια (25 ή 26 Ιουλίου και 1 ή 2 Αυγούστου, το τελικό πρόγραμμα θα βγει μέσα στο επόμενο 48ωρο) είναι η... μισή χρονιά του, αλλά και η βάση πάνω στην οποία μπορεί να ξαναχτίσει το ευρωπαϊκό μέλλον του για τα επόμενα χρόνια. Βάζοντας ξανά στη "ζωή" του τη λέξη Ευρώπη, την οποία είχε κρύψει βαθιά σε ένα συρτάρι από το 2017 και μετά.

Μία ενδεχόμενη πρόκριση στον γ’ προκριματικό γύρο του Champions League, πέρα από βαθμούς από το μπόνους πρόκρισης και παρουσίας στην επόμενη φάση, διασφαλίζει στον Παναθηναϊκό -μίνιμουμ- την παρουσία του στους ομίλους του επόμενου Europa League.

Ό,τι κι αν γίνει στη συνέχεια, ότι κι αν κάνει στις επόμενες προκριματικές σειρές, λόγω του rebalancing στο UEFA Club Ranking, της αποβολής των ρωσικών ομάδων και των συμμετοχών που έχουν διαμορφώσει διαφορετικά τον εφετινό "χάρτη" των τριών ευρώ-διοργανώσεων.

Τι σημαίνει μία πρόκρισή του

Τι σημαίνει αυτό για τους "πράσινους"; Πέρα από το γόητρο της πρόκρισης (της πρώτης μετά τον Αύγουστο του 2017 και το προσπέρασμα της Γκαμπάλα στον γ’ προκριματικό του Europa League), ο Παναθηναϊκός θα έχει την ευκαιρία -με διασφαλισμένη παρουσία σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης- να βελτιώσει τη βαθμολογία του στο UEFA Club Ranking για τα επόμενα χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό πως αυτή την στιγμή, έχοντας "χαθεί" απ’ την Ευρώπη εδώ και μία πενταετία, κληρώνεται με τον εθνικό συντελεστή των 5.045 βαθμών. Από εκεί και πέρα θα εξασφαλίσει ένα ποσό το οποίο θα φτάσει τα 13 έως 15 εκατ. ευρώ από τα μπόνους πρόκρισης, συμμετοχής σε φάση ομίλων, το market pool, τα εισιτήρια κ.α.

Πολύ μεγάλο ποσό, το οποίο θα... απογειωθεί αν κάνει την απόλυτη υπέρβαση και περάσει άλλες δύο προκριματικές σειρές στο Champions League (γ’ προκριματικό και playoffs) και φτάσει ως το group stage για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2010/11. Αλλά αυτή είναι ακόμη μία πολύ μακρινή σκέψη κι ένα σενάριο που θα το (ξανα)δεί σαν έρθει εκείνη η ώρα…

Οφείλει να είναι πανέτοιμος

Τώρα αυτό που προέχει είναι να εμφανιστεί έτοιμος ο Παναθηναϊκός για την πρώτη πρόκληση που έχει μπροστά του στις 25 ή 26 Ιουλίου. Να κάνει όλες τις μεταγραφικές κινήσεις που χρειάζονται για να ισχυροποιηθεί κι άλλο ποιοτικά και ποσοτικά το ρόστερ του στις θέσεις που έχει αποφασιστεί, να προετοιμαστεί πνευματικά, σωματικά κι αγωνιστικά για δύο μάχες που μπορούν να του... φτιάξουν όλη τη χρονιά, αλλά και τα επόμενα χρόνια του.

Απέναντί του θα βρει μία ομάδα η οποία μπορεί να μην ξεχειλίζει από ποιότητα και αθλητικότητα, αλλά έχει πολύ σκληρό προφίλ και 3-4 μονάδες -όπως ο φορ των 29 γκολ πέρσι Αρτέμ Ντόβμπικ ή ο Αργεντινός Ντομίνγκο Μπλάνκο (παίκτης που διεκδίκησε το περασμένο καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός)- η οποία θα πουλήσει ακριβά το δικό της "τομάρι".

Μια ομάδα που έμαθε να ζει στις δυσκολίες τα τελευταία χρόνια κι όχι μόνο λόγω του πολέμου και των όσων έφερε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η ουδέτερη έδρα στο Κόζιτσε

Σαφώς και είναι σημαντικό (και πλεονέκτημα ως ένα βαθμό) για τους "πράσινους" το γεγονός πως το πρώτο παιχνίδι θα γίνει σε ουδέτερο γήπεδο και δη στην χωρητικότητας 5.836 θέσεων "Kosicka Futbalova Arena" στο Κόζιτσε της Σλοβακίας.

Σε ένα γήπεδο που σε μεγάλο βαθμό καταργείται η έννοια της "έδρας". Εν αντιθέσει με την -πάντοτε γεμάτη- "Cegeka Arena" χωρητικότητας 21.500 θέσεων, που θα συναντούσε ο Παναθηναϊκός αν η κληρωτίδα έφερνε στο διάβα του την Γκενκ.

Τα πάντα όμως είναι πολλές φορές σχετικά. Ο Παναθηναϊκός είναι εκείνος που θα πρέπει να ορίσει την τύχη του στη σειρά με τους Ουκρανούς και να κάνει όλα όσα χρειάζεται να κάνει για να είναι πανέτοιμος σ’ αυτά τα ματς. Είναι όμως πολύ μεγάλη πια η ευκαιρία και η συγκυρία για να την αφήσει να πάει χαμένη το "τριφύλλι".

Και το "χρωστάει" πρώτα απ’ όλα στον εαυτό του και στον κόσμο του που έμαθε για γενιές ολόκληρες να ζει με τον "Panathinaikos" και λαχταρούσε τόσα χρόνια να τον ξαναδεί εκεί που ανήκει...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ