ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Εγκλωβισμένος Παναθηναϊκός, κυνηγάει διαρκώς την ουρά του

Ο Μαουρίτσιο μετά τον αποκλεισμό του Παναθηναϊκού από τον ΠΑΣ
Ο Μαουρίτσιο μετά τον αποκλεισμό του Παναθηναϊκού από τον ΠΑΣ EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Γουλής δίνει το χέρι στον Αργύρη Γιαννίκη για την υπέροχη ομάδα που έχει φτιάξει, μοιράζει τις ευθύνες του ντροπιαστικού αποκλεισμού του "τριφυλλιού" σε προπονητή, παίκτες διοίκηση και αναρωτιέται: Με τον Παναθηναϊκό ασχολείται κανείς τους;

Όσο κι αν ορισμένες φορές -σύμφωνα με την προ 30ετίας, αθάνατη ρήση του τεράστιου Ίβιτσα Όσιμ- η μπάλα γίνεται… πόρνη, το ποδόσφαιρο στη μεγάλη εικόνα του είναι δίκαιο άθλημα. Και 99 στις 100 περιπτώσεις, στο τέλος της ημέρας θα αποδώσει δικαιοσύνη και θα δικαιώσει αυτόν που θα προσπαθήσει να ακολουθήσει τις βασικές αρχές του κι όχι εκείνον που θα παίζει διαρκώς "κλεφτοπόλεμο".

Αυτό δηλαδή που έγινε και στη χθεσινοβραδινή (03/03) ρεβάνς Κυπέλλου, όπου ο εξαιρετικός και καλοδουλεμένος ΠΑΣ Γιάννινα, ΟΜΑΔΑ με όλη τη σημασία της λέξεως με "σφραγίδα" του θαυμάσιου προπονητή του Αργύρη Γιαννίκη, έκανε… φύλλο και φτερό για δεύτερη φορά τον Παναθηναϊκό και προκρίθηκε απολύτως δίκαια στους "4" του θεσμού.

Κι ο Παναθηναϊκός πήρε φόρα και… βούτηξε ξανά στην εσωστρέφειά του, χωρίς να διαφαίνεται -προσώρας- ο τρόπος που θα μπορέσει να βγάλει το κεφάλι του απ’ το νερό. Πληρώνοντας τις απίστευτες εμμονές του προπονητή του Λάζλο Μπόλονι, τη νοοτροπία αρκετών ποδοσφαιριστών του και την αδυναμία της διοίκησής του -κι εν προκειμένω του ιδιοκτήτη του Γιάννη Αλαφούζου- να διαχειριστεί μία κατάσταση που "φώναζε" εδώ και καιρό.

Χωριό που φαινόταν, δεν ήθελε… κολαούζο. Όχι μόνο στο κομμάτι της αντί-ποδοσφαιρικής, αγωνιστικής φιλοσοφίας του 68χρονου τεχνικού, αλλά κυρίως στο ζήτημα των "σχέσεων" εντός. Ένα πρόβλημα που ποτέ δεν λύθηκε παρότι έγιναν πολλά το τελευταίο τρίμηνο, διότι κρυβόταν διαρκώς κάτω απ’ το… χαλάκι, ιδίως όταν ο Παναθηναϊκός ήταν στα "καλά" του και νικούσε. Αλλά το βρήκε (και) αυτό μπροστά του…

Ο ΜΑΟΥΡΙΣΙΟ ΗΤΑΝ ΣΤΟ "ΟΡΙΟ"

Όπως έπραξε στον πρώτο προημιτελικό Κυπέλλου της 18ης Φεβρουαρίου στο Αγρίνιο (9 αλλαγές στην ενδεκάδα), ο Μπόλονι επέλεξε να πάει (και) στη ρεβάνς με 6 στις 11 αλλαγές! Προσδοκώντας να "φρεσκάρει" την ομάδα του και να βάλει μέσα παίκτες με μεγαλύτερη επιθετικότητα για να βρει πρώτος το γκολ.

Άπαντες στέκονται στην επιλογή του να αφήσει εκτός τον Μαουρίσιο απ’ το συγκεκριμένο ματς. Από το pregame του προημιτελικού, το Sport24.gr είχε καταγράψει τη συγκεκριμένη σκέψη και τη δοκιμή που είχε κάνει με τον Βιγιαφάνιες αντί για τον Βραζιλιάνο σε ρόλο "8αριού" στην προπόνηση της Τρίτης (02/03).

Κι αυτό, μπορώ να το καταλάβω ως απόφαση, διότι οι μετρήσεις του "Μάου" δείχνουν πως είναι πια στα "κόκκινα" και στα όριά του, με κίνδυνο να βγάλει κάποιον μυϊκό τραυματισμό που μπορεί να τον αφήσει εκτός για καιρό. Διότι όλη αυτή η ιστορία με τον κορονοϊό τον ταλαιπώρησε κι άφησε "σημάδια" στον οργανισμό του και διότι -για όλους δεν το θυμούνται- δεν έχει ακολουθήσει προετοιμασία το περασμένο καλοκαίρι. Το "λάθος" με τον Μαουρίσιο ήταν η συνολική διαχείρισή του και το "ξεζούμισμά" του στα προηγούμενα ματς.

Το... ακατανόητο των επιλογών του Μπόλονι στην ενδεκάδα της ρεβάνς, ήταν ο Χατζηθεοδωρίδης και η απόφασή του να τον βάλει (ξαφνικά) βασικό σε ένα ματς αίμα κι... άμμος, δίχως ο Κατερινιώτης μπακ να έχει τον στοιχειώδη ρυθμό αγώνων. Αυτή τη λογική του "από εκεί που δεν σε... βλέπω για την ενδεκάδα, σε βάζω ξαφνικά βασικό στο πιο κρίσιμο ματς και περιμένω να μου βγάλεις τα κάστανα απ’ τη φωτιά" που δείχνει με αρκετούς παίκτες ο Ρουμάνος τεχνικός είναι κάτι που σε κάνει να σηκώνεις τα χέρια ψηλά.

ΑΝΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ "ΤΕΛΙΚΟ"

Το χειρότερο όλων ήταν πως ο Παναθηναϊκός εμφανίστηκε ψυχολογικά και πνευματικά ανέτοιμος για το συγκεκριμένο ματς. Σαν να μην είχε κανείς συναίσθηση της σημασίας του αγώνα, σαν να μην "ένιωθαν" πως έπαιζαν "τελικό". Ουδέποτε μπήκε στο γήπεδο μπετόν-αρμέ κι έτοιμος για "μάχη", αλλά σαν... σκορποχώρι που ήθελε απλά να βγάλει μια "υποχρέωση".

Κι όταν το ματσάκι στράβωσε πριν καλά-καλά... ζεσταθούν οι τάπες στα παπούτσια των παικτών, μετά δεν υπήρχε αγωνιστικός γυρισμός.

Πολύ απλά διότι η συγκεκριμένη ομάδα, με τον τρόπο που οικοδομείται το τελευταίο τρίμηνο ΔΕΝ έχει μάθει να παίζει κάτι άλλο, πέρα από "κλεφτοπόλεμο". Υπήρχαν στιγμές που οι "πράσινοι" είχαν τη μπάλα στα πόδια τους και πραγματικά δεν ήξεραν ΤΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ! Κανένα συνδυαστικό ποδόσφαιρο, καμία ανάπτυξη, κανένα "χτίσιμο" από τα άκρα ή τον άξονα, καμία ιδέα. Κάτι... σκόρπιες συνεργασίες λίγο πριν το επιθετικό τρίτο, όμως όταν έπρεπε να "μπει" μέσα η μπάλα με σωστή ανάπτυξη και τελική απόφαση, ακολουθούσαν "νιαουρίσματα".

ΣΤΟ "ΚΑΔΡΟ" ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ

Από το "κάδρο" δεν εξαιρούνται βεβαίως οι ποδοσφαιριστές. Ναι, ο Μπόλονι έχει κάνει πολύ μεγάλα λάθη, αυτό που παίζει ο Παναθηναϊκός είναι κακοποίηση του ποδοσφαίρου, όμως υπάρχουν αντίστοιχα τεράστιες ευθύνες κι από πολλούς παίκτες οι οποίοι ζουν στον... κόσμο τους. Και δεν έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα των καταστάσεων και των στιγμών, αλλά και το που παίζουν και ποιες είναι οι απαιτήσεις.

ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ μόλις στο 2ο λεπτό (στο 2ο διάολε, λες και μιλάμε για πρωτάθλημα... Τύπου!) να εκτελείται φάουλ στην καρδιά της περιοχής και πέντε παίκτες να βγάζουν... φωτογραφία τον Παντελάκη; Και στο 9’ να κυκλοφορεί ο ΠΑΣ τη μπάλα λες και είναι η Σίτι, φτάνοντας σε αβίαστη σέντρα προς την περιοχή, μέχρι το αυτογκόλ του Χατζηθεοδωρίδη; Σοβαροί να είμαστε λίγο... Όσοι θεωρούν πως έχουν αδικηθεί (που έχουν αδικηθεί κάποιοι) πότε θα καταλάβουν επιτέλους πως οι απαντήσεις πρέπει να δίνονται μέσα στο γήπεδο; Χθες από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο έπρεπε να καταθέσουν και την ψυχή τους στο χορτάρι... Στον αντίποδα, έβγαλαν για ακόμη μία φορά την... ψυχή των φιλάθλων τους.

Μα από εδώ και πέρα θα αρχίσει να… βρέχει ευθύνες για ορισμένους! Τα άλλοθι και οι δικαιολογίες τελείωσαν για όλους κι ο καθένας θα αναλάβει το κομμάτι της ευθύνης που του αναλογεί.

ΠΙΟ ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ "ΦΑΕΙ" ΚΑΠΟΙΟ "ΟΝΟΜΑ"

Και την ίδια ώρα η διοίκηση και δη ο Αλαφούζος, δείχνει να είναι απόλυτα "εγκλωβισμένος" στις δικές του επιλογές. Ναι, ο Μπόλονι έχασε πολλούς πόντους (και) στα δικά του μάτια τις δύο τελευταίες εβδομάδες κι αναγνωρίζει πως όλο αυτό "έτσι", με αυτόν τον τρόπο δεν... τραβάει.

Απ’ την άλλη όμως, θεωρεί πως και οι παίκτες έχουν μεγάλη ευθύνη (που βεβαίως κι έχουν) κι αν "τελειώσει" τώρα τον Ρουμάνο τεχνικό, θα είναι σαν να τους κάνει το... χατίρι.

Το πιο πιθανό πάντως τούτη τη στιγμή είναι να προχωρήσει έτσι ως το τέλος της σεζόν και μετά να προβεί σε αλλαγές στην τεχνική ηγεσία. Και πιο πολλές πιθανότητες συγκεντρώνει αυτή την ώρα να "τελειώσει" άμεσα κάποιο απ’ τα "μεγάλα" ονόματα (όπως έγινε το φθινόπωρο του ’12 και τον Γενάρη του ’13 με τον Κατσουράνη κλπ), παρά να φύγει (άμεσα τουλάχιστον) ο Μπόλονι…

ΚΑΙ Ο ΝΤΡΕΟΣΙ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ;

Κι ο Ντρεοσί; Τι θα κάνει; Θα κληθεί να "φάει" κάποια στιγμή τον Μπόλονι ή θα αποχωρήσει μαζί του. Ο Γάλλος είναι το "κλειδί" από εδώ και πέρα, σε όλες τις κεντρικές αποφάσεις. Μα αυτό συμβαίνει, όταν σαν κλαμπ, προχωράς στην παγκόσμια... πρωτοτυπία να προσλάβεις τεχνικό διευθυντή, general manager πείτε τον όπως θέλετε, καθ’ υπόδειξην του προπονητή σου...

Ένας κουραστικός φαύλος κύκλος χρόνων και χρόνων κι ένα κλαμπ, που μόνιμα κυνηγάει την... ουρά του τα τελευταία χρόνια. Και πλέον καλείται να βρει τρόπο για να ορθοποδήσει, χωρίς να... διαλυθεί (ή να "εκραγούν" τα αποδυτήριά του), μήπως και καταφέρει να διεκδικήσει τον τελευταίο στόχο του, την είσοδό του δηλαδή στην ευρώ-τετράδα μέσα από τα playoffs.

Μία ερώτηση μόνο προς όλους όσοι είναι μέλη του ποδοσφαιρικού "τριφυλλιού", από τη διοίκηση μέχρι τον τελευταίο παίκτη: Ρε παιδιά, με τον Παναθηναϊκό ασχολείται κανείς;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ