ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Αυτή η σχέση κόσμου - ομάδας- Ιβάν που ατσαλώθηκε είναι η εγγύηση στην επόμενη μέρα του Παναθηναϊκού

Αυτή η σχέση κόσμου - ομάδας- Ιβάν που ατσαλώθηκε είναι η εγγύηση στην επόμενη μέρα του Παναθηναϊκού
Πέρεθ, Μάγκνουσον και INTIME

Ο Κώστας Γουλής κάνει τον απολογισμό της χρονιάς του Παναθηναϊκού στη Stoiximan Super League και αναλύει το μέλλον του.

Το γεμάτο από συγκλονιστικά συναισθήματα εφετινό πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε με μια "μαραμένη" αίσθηση σε κάθε φίλο του Παναθηναϊκού. Ήταν η προσδοκία, η λαχτάρα, η δίψα, το πραγματικά σπουδαίο ταξίδι αυτής της εφετινής ομάδας που είχαν ξυπνήσει ένα ολόκληρο λαό από το λήθαργο του "κοιμώμενου γίγαντα".

Ο κόσμος του Παναθηναϊκού δεν είναι αχάριστος, ιστορικά μάλιστα ήταν πάντα δίκαιος. Όσο γκρινιάρης, απαιτητικός, αλλά και πληγωμένος κι αν είναι, βλέπει, εκτιμά, στηρίζει και τιμάει κάθε προσπάθεια που έχει κατατεθεί μέσα στο γήπεδο με ιδρώτα και μόνο.

Για να προλάβω τους "εξυπνητζήδες" ουδείς Παναθηναϊκός πανηγύρισε το βράδυ της Κυριακής (14/5) τη δεύτερη θέση, αλλά με τη συμπεριφορά και την στάση του έδειξε το σεβασμό και το χειροκρότημα που άξιζε μια ομάδα η οποία ξεπέρασε τα όριά της, μέχρι να χάσει στο... νήμα έναν τίτλο που δεν της επέτρεψαν να το διεκδικήσει επί ίσοις όροις και με φυσιολογικούς, ηθικούς κώδικες.

Αυτή η απόφαση να συρθεί ένας σύλλογος, μια ομάδα, ένα τόσο μεγάλο κλαμπ με εκατομμύρια οπαδούς σε όλο τον κόσμο, σε μια αγωνιστική παρωδία με 17 ενεργά κρούσματα κορονοϊού σε ποδοσφαιριστές της, θα είναι ένα ακόμη "στοιχείωμα" στο ελληνικό ποδόσφαιρο και θα μνημονεύεται για χρόνια. Τον Παναθηναϊκό πάντως ούτε θα τον λυγίσει ούτε θα τον διαλύσει όπως μπορεί να προσδοκούν κάποιοι.

Το μήνυμα της επόμενης μέρας του Παναθηναϊκού αποτυπώθηκε το βράδυ της Κυριακής (14/5) στη Λεωφόρο. Εκεί που φανερώθηκε πολύ πιο έντονα από κάθε άλλη φορά σε αυτή τη διετία, το μεγαλύτερο κέρδος και η μεγαλύτερη αξία που γεμίζει αυτό τον σύλλογο κι αυτό το πρότζεκτ που ξεκίνησε πριν από 2 χρόνια.

Η σχέση κόσμου, ομάδας και Ιβάν Γιοβάνοβιτς που ατσαλώθηκε μέσα απ' τις χειρότερες και τις πιο δύσκολες συνθήκες, δηλαδή την επιβίωση και την αντοχή στον "θαυμαστό" κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου, περικλείει όλο το μήνυμα για αυτά που θα ακολουθήσουν.

Το πρότζεκτ θα φτάσει εκεί που πρέπει

Ο Παναθηναϊκός έχει επιστρέψει πολύ πιο κοντά στα κανονικά standards του και στο ιστορικό επίπεδο του κι αυτό φάνηκε απ' τα πόσα "πράγματα" χρειάστηκε να γίνουν κατά τη διάρκεια της σεζόν, για να φτάσει εντέλει στον "εκτροχιασμό" του απ' την κούρσα του τίτλου στο παρά... ένα.

Έχει επιστρέψει όμως κι αυτό θα το καταλάβουν οι πάντες ακόμη πιο έντονα την επόμενη σεζόν. Διότι αυτό το πρότζεκτ είναι ακόμη σε εξέλιξη και πλέον καλείται να κάνει όλα όσα χρειάζονται, για να πλησιάσει στην κορύφωση του.

Και επειδή διάφοροι εχθροί ή ακόμη και φίλοι της ομάδας του Παναθηναϊκού, αναρωτιούνται (άλλοι υποτιμητικά κι άλλοι με αγωνία) "αν όχι και φέτος, ποτέ;", η απάντηση είναι μία, μαζί με τον κεντρικό στόχο: "Του χρόνου, όντας ακόμη καλύτερος".

Ακόμη πιο δυνατός εντός γηπέδου με κινήσεις που θα ανεβάσουν το ποιοτικό επίπεδο του ρόστερ του, που θα γεμίσουν με περισσότερη προσωπικότητα τα αποδυτήρια του και θα τον οδηγήσουν στο επόμενο level.

Θα κοιτάξει την πάρτη του και μόνο

Και με σταθερή τη μάχη του απέναντι στο παρασκήνιο και σε όσους προσπαθούν να οδηγούν το ποδόσφαιρο σε άλλα μονοπάτια. Μόνος του, απόλυτα μόνος του. Σε αυτό ποτέ άλλωστε δεν έψαχνε στηρίγματα, συμμαχίες και δεκανίκια για να πάρει αυτό που διεκδικούσε μέσα στο γήπεδο.

Ίσως έκανε λάθος που σε πολλές περιπτώσεις κοιτούσε συνολικά το προϊόν και όχι μόνο την πάρτη του. Τώρα ήρθε η ώρα να κοιτάξει την πάρτη του και μόνο. Κι αυτό θα το αντιληφθούν όλοι όσες τρικλοποδιές και αν μπουν στο διάβα του.

Ο σχεδιασμός της επόμενης χρονιάς έχει ήδη ξεκινήσει, ο Παναθηναϊκός θα κάνει αυτά που πρέπει -με την επιδίωξη τούτη τη φορά να γίνουν και στο χρόνο που πρέπει- κι έχει μπροστά του πολλά και ξεχωριστά στοιχήματα για τη νέα σεζόν. Με πρώτο όλων τους δύο αγώνες του στον β' προκριματικό του Champions League, δηλαδή τα παιχνίδια με τον δευτεραθλητή της Ουκρανίας ή του Βελγίου 25/26 Ιουλίου και 1/2 Αυγούστου.

Τα ματς που θα του ανοίξουν το δρόμο

Δύο αγώνες που, εφόσον τον βρουν νικητή, του ανοίγουν το δρόμο μίνιμουμ για τους ομίλους του Europa League και ένα πρώτο όριο εσόδων πού μπορεί να φτάσει έως και τα 15 εκατ. ευρώ. Δίνοντας του ακολούθως το περιθώριο να πορευτεί με ακόμη μεγαλύτερη ηρεμία και συγκέντρωση και να διεκδικήσει το κάτι… παραπάνω πριν ριχτεί στη μάχη του πρωταθλήματος.

Με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς στο τιμόνι (αλήθεια τώρα όλοι οι απέναντι, πιστέψατε πως τον "λυγίσατε" και πως θα παραιτηθεί;) και τη σκληράδα και την αυθεντικότητα μιας ομάδας που γνώρισε το πιο σκληρό πρόσωπο του ποδοσφαίρου, ένα βήμα πριν το φινάλε των playoffs. Αλλά θα γίνει ακόμα πιο δυνατή από αυτή τη διαδικασία.

Το "τώρα" και το "αύριο"

Το "τώρα" αφήνει στεναχώρια και πίκρα για το... παραλίγο, αλλά το "αύριο" έχει όλη την προοπτική που αξίζει μια ομάδα που οικοδομήθηκε με τις πιο σωστές βάσεις. Δεν θα είναι εύκολο για κανέναν το επόμενο πρωτάθλημα, ο ανταγωνισμός θα ανέβει κι άλλο επίπεδο και η Ευρώπη θα προσθέσει έξτρα πίεση σε όλους.

Εφόσον ο Παναθηναϊκός μεγαλώσει το ρόστερ και το εύρος των επιλογών του, σε μια σεζόν που μπορεί να του φέρει πάνω από 50 αγώνες, θα έχει μια ακόμη πιο ισχυρή βάση για να μπορέσει τούτη τη φορά να βγει νικητής από την επόμενη μάχη.

Το μόνο σίγουρο είναι πως και του χρόνου θα είναι μια ομάδα που θα το πάει μέχρι... τέλους. Με αποστολή να είναι πολύ πιο έτοιμη, για να πετύχει αυτό που δεν κατάφερε και δεν της επιτράπηκε να διεκδικήσει με τις ίδιες συνθήκες μέχρι το τελευταίο βράδυ της εφετινής σεζόν. Ο καιρός γαρ εγγύς.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ