ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Αυτά κρίνει ο "τελικός" με τη Χάιφα, ένα απ’ τα πιο σημαντικά παιχνίδια του Παναθηναϊκού την τελευταία δεκαετία

Ο Αϊτόρ πανηγυρίζει το γκολ που πέτυχε εναντίον του ΟΦΗ
Ο Αϊτόρ πανηγυρίζει το γκολ που πέτυχε εναντίον του ΟΦΗ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI

Σε ένα πολύ δύσκολο και "θολό" περιβάλλον για τον ελληνικό αθλητισμό ο Παναθηναϊκός δίνει την Πέμπτη (14/12, 19:45) έναν "τελικό" με τη Μακάμπι Χάιφα κι ένα απ’ τα πιο σημαντικά ματς των τελευταίων ετών απ’ όλες τις απόψεις.

Σε μια περίοδο που θα έπρεπε ο καθένας μας -απ’ το δικό του μετερίζι- να ασχολείται με ένα σωρό "κανονικά" πράγματα γύρω απ’ τον ελληνικό αθλητισμό (όπως το χρυσό μετάλλιο της σπουδαίας Άννας Ντουντουνάκη στα 50μ. πεταλούδα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κολύμβησης, την εκκίνηση του β’ γύρου της Stoiximan Super League, τις προσεχείς μάχες στο Europa και Conference League, την EuroLeague, τα πρωταθλήματα βόλεϊ κλπ), όσο πλησιάζουμε προς τη "δύση" του 2023, συμβαίνουν πια τόσα πολλά στρεβλά, που έχουν συμπαρασυρθεί και "βουλιάξει" τα πάντα σε μία άκρως ταραγμένη και τοξική ατμόσφαιρα.

Έχει χαθεί η μπάλα πλέον σε όλα τα επίπεδα και βεβαίως, να με συμπαθάτε μα κάθε άλλο παρά βοηθούν αποφάσεις για κλείσιμο των εξεδρών στα ευρωπαϊκά ματς των ελληνικών ομάδων κι ακολούθως σε όλα τα ομαδικά αθλήματα και η επιλογή να τα πεταχτούν όλοι κι όλα σε ένα καζάνι, αντί να εστιάσουμε πάνω στην ουσία και τη "ρίζα" των προβλημάτων.

Μέσα σε ένα πολύ δύσκολο και προβληματικό περιβάλλον ξημέρωσε μία πολύ σημαντική εβδομάδα για τις ελληνικές ομάδες στα Κύπελλα Ευρώπης κι εν προκειμένω (και) για τον Παναθηναϊκό.

Διότι μέσα σ’ αυτή την εξαιρετικά θολή εικόνα στην οποία βαδίζουν αυτή την στιγμή τα πάντα στον ελληνικό αθλητισμό, οι πράσινοι έχουν μπροστά τους την προσεχή Πέμπτη (14/12, 19:45) στο "Απόστολος Νικολαΐδης", κόντρα στη Μακάμπι Χάιφα ένα απ’ τα πιο σημαντικά παιχνίδια της τελευταίας δεκαετίας.

Το όλο κλίμα, βεβαίως, που έχει διαμορφωθεί -εκτός Παναθηναϊκού- κι όλα όσα έχουν συμβεί, έχουν αφαιρέσει εν πολλοίς απ’ τη μεγάλη εικόνα τη βαρύτητα και τη σημασία που έχει ο συγκεκριμένος αγώνας για το "τριφύλλι". Απ’ όλες τις απόψεις...

Το "τριφύλλι" έχει μπροστά του έναν "τελικό" απέναντι στους Ισραηλινούς. Κι όσοι θεωρούν πως όλο αυτό το βράδυ της Πέμπτης (14/12) -ειδικά με τις συνθήκες κεκλεισμένων των θυρών που διαμορφώνονται- θα είναι εύκολη υπόθεση, μάλλον δεν το έχει ζυγίσει καθόλου καλά.

Γιατί η Μακάμπι έχει μαζευτεί σε πολύ μεγάλο βαθμό μετά τις πρώτες εβδομάδες του πλήρους αποσυντονισμού της λόγω της εμπόλεμης κατάστασης, έχει δύο νίκες και μία ισοπαλία στο πρωτάθλημα Ισραήλ που επανεκκίνησε, πήρε "Χ" από τη Βιγιαρεάλ στο "Ceramica" την περασμένη Τετάρτη (6/12) και θα έρθει στην Αθήνα το μεσημέρι της Τετάρτης (13/12) με πολύ ανταγωνιστική διάθεση, για να παίξει τις δικές τις πιθανότητες και να επιχειρήσει αρπάξει το τελευταίο "λάφυρο" του ομίλου.

Για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια

Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται τη νίκη ή στη χειρότερη των περιπτώσεων την ισοπαλία απέναντι στην ισραηλινή ομάδα για να πάρει την 3η θέση στον 6ο όμιλο του Europa League, να κάνει δικό του το εισιτήριο για τα playoffs εισόδου στους "16" του Europa Conference League και να συνεχίσει σε νοκ-άουτ φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά από 14 ολόκληρα χρόνια.

Και είναι πραγματικά πολύ σημαντικό σ’ αυτή την πορεία εξέλιξης και προόδου του συγκεκριμένου πρότζεκτ που ξεκίνησε το 2021, να συνεχίσει ο Παναθηναϊκός στα Κύπελλα Ευρώπης και το 2024 και να φτάσει τα 14 ευρωπαϊκά ματς την εφετινή σεζόν, όταν την τελευταία πενταετία είχε μόλις δύο. Έχοντας μπροστά του μία σημαντική προοπτική για να συνεχίσει ακόμα περισσότερο στη διοργάνωση.

Αν πάρει νίκη ή ισοπαλία απέναντι στη Μακάμπι, το "τριφύλλι" θα μπει το απόγευμα της επόμενης Δευτέρας (18/12) στην κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί στο House of European Football, στην έδρα της UEFA στη Νιόν, για τα playoffs εισόδου στους "16" του Europa Conference League που θα διεξαχθούν στις 15 και 22 Φεβρουαρίου 2024. Με αντιπάλους έναν απ’ τους 8 δεύτερους της φάσης των ομίλων της διοργάνωσης.

Η "επιστροφή" περνάει κι απ’ την Ευρώπη

Μέχρι να φτάσει εκεί όμως, ο Παναθηναϊκός καλείται να φανεί έτοιμος σε μία απ’ τις πιο σημαντικές ευρώ-μάχες του τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να υπενθυμίσει στην ποδοσφαιρική Ευρώπη πως επέστρεψε πια ανταγωνιστικός και στη δική της "αγκαλιά". Και κάνει κάθε φορά κι ένα βήμα προς τα μπροστά...

Έρχεται ένα ματς γεμάτο με "πρέπει", αλλά και με πολύ σημαντικά οφέλη για το κλαμπ, για τον οργανισμό, για το "τώρα", αλλά και για το "μετά". Σε θέμα πρεστίζ, βαθμών στο UEFA Club Ranking, αλλά και στο οικονομικό σκέλος.

Οι πράσινοι έχοντας ξεχάσει τα προηγούμενα χρόνια τις παρουσίες στα Κύπελλα Ευρώπης είδαν τη βαθμολογία τους στο Club Ranking να "βυθίζεται" κάτω από 250ή θέση. Η ομάδα δηλαδή που πριν από δύο δεκαετίες ήταν στη 18η θέση, στο υψηλότερο σημείο που πάτησε ποτέ ελληνικό κλαμπ.

Φέτος έχει ήδη πάρει 3.000 βαθμούς και μία πρόκριση στα νοκ-άουτ του Φλεβάρη (πολύ περισσότερο δε αν ακολουθήσουν κι άλλες) θα του δώσει –επιτέλους- την ευκαιρία να αρχίζει να γεμίσει το βαθμολογικό "πουγκί" του που είχε πιάσει... αράχνες τα προηγούμενα χρόνια.

Προσφέροντας παράλληλα βαθμούς και στον ελληνικό συντελεστή, για να μπορέσει να φτιάξει και το δικό του μέλλον σε μελλοντικές κληρώσεις.

Η διασφάλιση μίνιμουμ 11 εκατ. ευρώ

Στο οικονομικό σκέλος, εφόσον ο Παναθηναϊκός τερματίσει 3ος στον όμιλό του θα έχει διασφαλίσει για την ώρα ένα ποσό μίνιμουμ 11 εκατ. ευρώ, όσον αφορά την έως τώρα εφετινή ευρωπαϊκή παρουσία του.

Με 5 εκατ. ευρώ απ’ το μπόνους παρουσίας στα playoffs του Champions League, 3.630.000 ευρώ για τη συμμετοχή του στον όμιλο του Europa League, 840.000 ευρώ απ’ τη συγκομιδή βαθμών του που έχει για την ώρα (θα πάρει άλλες 630.000 ευρώ αν νικήσει τη Μακάμπι ή 210.000 ευρώ αν έρθει ισοπαλία), περίπου 660.000 ευρώ από το 30% του ελληνικού market pool στο Europa League και το coefficient ranking κι άλλες 300.000 ευρώ εφόσον μπει στα playoffs για τους "16" του Europa Conference League.

Συν τα έως τώρα έσοδά του από τα εισιτήρια, αλλά και με προοπτική για επιπλέον μπόνους από εδώ και πέρα.

Συνθήκες κανονικότητας και σ’ αυτό το κομμάτι σε μια εποχή που ο Παναθηναϊκός έχει εκμηδενίσει ως κλαμπ τα παρελθόντα χρέη του, έχει εδώ και μία τριετία πολύ μεγάλη οικονομική σταθερότητα και εισπράττει πλέον έσοδα κι απ’ την Ευρώπη, τα οποία δεν είχε δει εδώ και χρόνια...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ