ROLAND GARROS

Τσιτσιπάς, ο εξορκιστής

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πανηγυρίζει στο Roland Garros
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πανηγυρίζει στο Roland Garros 2021 AP PHOTO/MICHEL EULER

Ο Κώστας Χολίδης γράφει για τον Στέφανο Τσιτσιπά που ξόρκισε τον κακό του δαίμονα Ντανίλ Μεντβέντεφ θυμίζοντας κάτι από την μονομαχία του Ρόκι με τον Ντράγκο.

Το παιχνίδι ανάμεσα στον Στέφανο Τσιτσιπά και τον Ντανίλ Μεντβέντεφ το περίμεναν δίχως αμφιβολία όλοι οι φίλοι του τένις σε όλο τον κόσμο. Ήταν μακράν το πιο αμφίρροπο ζευγάρι των προημιτελικών του Roland Garros αφού κοντράρονταν το Νο 2 με το Νο 5 της παγκόσμιας κατάταξης.

Μόνο που ο Στέφανος Τσιτσιπάς τους χάλασε την προσμονή. Ο 22χρονος Έλληνας τενίστας τους πρόσφερε μία μοναδική τενιστική παράσταση συνθλίβοντας τον Ρώσο και σε καμία περίπτωση δεν τους άφησε να χαρούν ένα μεγάλο παιχνίδι.

Ειδικά ο τρόπος με τον οποίο κατέκτησε το πρώτο σετ ήταν εμφατικός και έδειξε στον Ντανίλ Μεντβέντεφ το τί θα επακολουθούσε. Αφού επί της ουσίας δεν του άφησε κανένα απολύτως περιθώριο.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που η κάμερα έπιασε τον ανέκφραστο Ρώσο να είναι βυθισμένος στις σκέψεις του, αφού δεν του έβγαινε απολύτως τίποτα.

Ο Ντράγκο και ο Έλληνας Μπαλμπόα

Ο Τσιτσιπάς ήταν σαρωτικός, άψογος τακτικά και από την αρχή του αγώνα στρίμωξε στα σχοινιά τον Μεντβέντεφ. Για να το πετύχει έμεινε απόλυτα συγκεντρωμένος, πήρε τόσες φορές ρίσκο όσες χρειάστηκε και άφησε τον Ρώσο να ρισκάρει εκείνος.

Αυτό είναι και το κλειδί όταν παίζει κανείς με τον Ρώσο. Ο Μεντβέντεφ είναι ένα ρομπότ μέσα στο κορτ, ένας παίκτης που για να του πάρεις πόντο πρέπει να δουλέψεις σκληρά. Πολλές φορές μοιάζει ανίκητος, αλλά δεν είναι. Κάτι σαν τον Ντολφ Λούντγκρεν στο ρόλο του Ντράγκο στο Rocky 4.

Ο Ρώσος έχει συγκεκριμένες αδυναμίες στο παιχνίδι του και κυρίως στο πνευματικό κομμάτι όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα υπολόγιζε. Αυτό συνέβη και στο παιχνίδι με τον Τσιτσιπά. Ο Στέφανος κατάφερνε να φέρει τους πόντους εκεί που ήθελε, ως άλλος Ρόκι Μπαλμπόα προκαλούσε τον Μεντβέντεφ να «χτυπήσει» πρώτος και ο Ρώσος είτε έκανε αβίαστα λάθη, είτε άφηνε χώρο στον Τσιτσιπά να δράσει.

Ο Τσιτσιπάς έμοιαζε... Μεντβέντεφ στα μάτια του Ρώσου, ο οποίος έβαλε στο παιχνίδι όλο του το ρεπερτόριο χτυπημάτων, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό.

Και τώρα Ζβέρεφ

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πήρε λοιπόν τη μεγάλη πρόκριση για τον ημιτελικό του Roland Garros και εκεί θα τον περιμένει ο Αλεξάντερ Ζβέρεφ.

Η ιστορία των αναμετρήσεων ανάμεσα στους δύο είναι υπέρ του Έλληνα τενίστα. Σε επτά αναμετρήσεις ο Στεφ μετρά πέντε νίκες έναντι δύο του αντιπάλου του. Παράλληλα, έχει επικρατήσει και στη μοναδική αναμέτρηση που έδωσαν οι δυο τους στο χώμα (στη Μαδρίτη το 2019).

Το οξύμωρο είναι ότι οι δυο τους δεν έχουν βρεθεί ποτέ αντίπαλοι σε Grand Slam, ενώ στις δύο αναμετρήσεις τους σε ημιτελικό τουρνουά μετρούν από μία νίκη. Ο Ζβέρεφ επικράτησε στην Ουάσινγκτον το 2018 και ο Τσιτσιπάς πήρε ρεβάνς στο Πεκίνο το 2019.

Δεδομένα, ο αγώνας δεν θα είναι καθόλου εύκολος. Ο Γερμανός είναι σε εξαιρετική κατάσταση και το έχει αποδείξει μέχρι τώρα στο Roland Garros. Πέρα από την πορεία του το μαρτυρούν και οι εμφανίσεις του. Όπως και να έχει θα είναι ένας αγώνας πρόκληση και για τους δύο, αφού αμφότεροι θέλουν να φτάσουν μέχρι τον τελικό.

Η σταθερότητα και η επόμενη ημέρα

Ανεξάρτητα από τι θα συμβεί στον ημιτελικό με τον Ζβέρεφ ο Τσιτσιπάς βγαίνει απόλυτα κερδισμένος από το Roland Garros. Μπορεί εκείνος να έχει απαιτήσεις από τον εαυτό του και να θέλει να πάει στον πρώτο τελικό Grand Slam της καριέρας του και γιατί όχι να το κατακτήσει, αλλά ήδη έχει κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα.

Όλη η παρουσία του στη χωμάτινη περίοδο έχει σφραγιστεί από συνέπεια και σταθερότητα. Δύο στοιχεία που κάνουν τους μεγάλους τενίστες να ξεχωρίζουν. Αυτό ήταν και ένα από τα ζητούμενα του Τσιτσιπά και στη χωμάτινη περίοδο το κατάφερε με εξαιρετικό τρόπο.

Παράλληλα, το γεγονός ότι υπερασπίστηκε όλους τους βαθμούς από την περσινή του πορεία του δίνει το δικαίωμα να κοιτάει ακόμα πιο ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη. Αν όχι από την επόμενη Δευτέρα (θα εξαρτηθεί από το τι θα κάνει στον ημιτελικό), σίγουρα στο αμέσως επόμενο διάστημα ο Τσιτσιπάς θα βρεθεί αγκαλιά με νέο ρεκόρ καριέρας στην παγκόσμια κατάταξη και τα σπουδαία είναι μπροστά του.

TAGS ROLAND GARROS ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ