BΟΛΕΪ SUPER CUP

Οι παίκτες Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ διαφήμισαν το βόλεϊ που δυσφήμισαν οι αρμόδιοι

Ο Κόβαρ σε επίθεση κόντρα στον ΠΑΟΚ
Ο Κόβαρ σε επίθεση κόντρα στον ΠΑΟΚ EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Χολίδης γράφει για τον τελικό του Super Cup, τα κλειδιά του Παναθηναϊκού για τη νίκη, αυτό που λείπει από τον ΠΑΟΚ και το αυτογκόλ των αρμοδίων.

Αυτό ήταν λοιπόν. Ο πρώτος τίτλος της χρονιάς στο βόλεϊ κατέληξε σε πράσινα χέρια. Ο Παναθηναϊκός επικράτησε για τέταρτη φορά μέσα στη σεζόν του ΠΑΟΚ και κατέκτησε το Super Cup.

Οι φίλοι του βόλεϊ θαύμασαν δύο ομάδες οι οποίες προσέφεραν εντυπωσιακές φάσεις με τους παίκτες τους να κυνηγούν κάθε μπάλα φτάνοντας ακόμα και στις κερκίδες για να βγάλουν μια άμυνα.

Για την ακρίβεια οι παίκτες των δύο ομάδων προσέφεραν θέαμα αντιστρόφως ανάλογα με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κλήθηκαν να αγωνιστούν, κάτι που θα αναλύσουμε παρακάτω.

Ο Παναθηναϊκός είχε ξανά την ουσία

Αρχίζουμε από τον νικητή Παναθηναϊκό. Οι πράσινοι πήραν ακόμα ένα ντέρμπι στη σεζόν και έδειξαν ότι έχουν τους παίκτες που μιλούν όταν η μπάλα καίει.

Σίγουρα τα φώτα πέφτουν πάνω στον Ερνάντες. Ναι ο Κουβανός ήταν ξανά εξαιρετικός, αποτελεί εγγύηση προσφέροντας πολλές λύσεις ειδικά στην κόντρα μπάλα και με τα σερβίς του χαλάει την αντίπαλη υποδοχή.

Το θέμα όμως είναι ότι ο Παναθηναϊκός δουλεύει εξαιρετικά μέσα στο γήπεδο και υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν φαίνονται. Θα σταθούμε σε δύο στατιστικά στοιχεία του παιχνιδιού που δείχνουν τη δουλειά που γίνεται ακόμα και από παίκτες που δεν έχουν τόση προβολή όπως ο Φράγκος και ο Ζήσης.

Ο Παναθηναϊκός έβγαλε 18 άμυνες περισσότερες από τον ΠΑΟΚ (49-31) κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι είχε 18 ευκαιρίες περισσότερες να πάρει έναν πόντο. Την ίδια ώρα αμφότερες οι δύο ομάδες πίεσαν ξανά στο σερβίς όμως ο Παναθηναϊκός ήταν πιο ουσιαστικός.

Η στατιστική κατέγραψε ότι η διαφορά στα λάθη ήταν μόλις ένας πόντος (23 οι πράσινοι και 24 ο ΠΑΟΚ). Από αυτό το ρίσκο ο Παναθηναϊκός όμως πήρε 7 άσους και χάλασε περισσότερες φορές την υποδοχή του ΠΑΟΚ παρά το τρικ του Μιλενκόσκι με τον Ράπτη.

Κάπου εδώ είναι ευκαιρία να αναφερθώ και στον Κόβαρ. Ναι, δεν είναι το ίδιο εντυπωσιακός με άλλους παίκτες, ωστόσο και αυτός προσφέρει ουσιαστικά στον Ανδρεόπουλο και κάνει τη δουλειά του μέσα στο γήπεδο και με το παραπάνω.

Τελείωσε τον αγώνα με 62% στην επίθεση έχοντας 18/29 με μόλις ένα λάθος, δεν δέχτηκε μπλοκ, ενώ είχε και 68% στην υποδοχή. Την ίδια ώρα έκανε σπουδαία δουλειά στην άμυνα. Το μοναδικό μελανό σημείο ήταν τα εννιά λάθη στο σερβίς του αλλά πήρε και δύο άσους, ενώ έκανε και δύο μπλοκ. Για μένα άξιζε τον τίτλο του MVP.

Αυτό το κάτι που λείπει από τον ΠΑΟΚ

Πάμε τώρα και στους ηττημένους. Προσωπικά η εικόνα που παρουσιάζει ο ΠΑΟΚ σε κάθε του παιχνίδι μου αρέσει. Εκείνο που πρέπει να βρει ο Μιλενκόσκι και οι παίκτες του είναι τι τους λείπει και δεν μπορούν να πάρουν μια μεγάλη νίκη.

Ίσως λείπουν οι παίκτες που θα πάρουν πάνω τους την ομάδα στα κρίσιμα και ειδικά ο διαγώνιος αφού ο Ντεν Ντρις όπως όλα τα χρόνια του στην Ελλάδα παρουσιάζει αυξομειώσεις στην απόδοσή του από σετ σε σετ.

Ο κόουτς του ΠΑΟΚ μετά το τέλος της αναμέτρησης τόνισε πως θα δει με τους ανθρώπους της ομάδας τι θα γίνει και δεν απέκλεισε κάποια διορθωτική κίνηση. Ποια μπορεί να είναι αυτή;

Είναι δεδομένο ότι η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου παρουσιάζει ελάχιστες ευκαιρίες. Ειδικά για παίκτες που μπορούν να κάνουν την ουσιαστική διαφορά. Βέβαια, στο παρελθόν ο ΠΑΟΚ έχει τραβήξει άσους από το μανίκι του στη συγκεκριμένη μεταγραφική περίοδο.

Εάν προκύψει κάποια καλή περίπτωση είναι δεδομένο ότι ο Δικέφαλος θα την εξετάσει, το θέμα όμως είναι σε ποια θέση θα κοιτάξει περισσότερο αν και η θέση του Γιόρνα μοιάζει περισσότερο επισφαλής.

Η υποβάθμιση του προϊόντος

Πάμε τώρα και στην ταμπακιέρα της διοργάνωσης. Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε τον τίτλο του Super Cup 2022, τις πρώτες ημέρες του 2023 αφού το League Cup έφαγε στην στροφή τον τίτλο του υπερπρωταθλητή.

Κι αν αυτό είναι λεπτομέρεια σίγουρα αυτό που δεν είναι το γήπεδο των 600 θεατών στο οποίο διεξήχθη ο τελικός. Προσοχή αυτό δεν αποτελεί καμία απολύτως μομφή για τους ανθρώπους του ΟΦΗ που έχουν κάνει τα πάντα για να βελτιώσουν την εικόνα του και να το μετατρέψουν σε μια σύγχρονη έδρα.

Ωστόσο, όταν οι αρμόδιοι φορείς επέλεξαν το συγκεκριμένο κλειστό για τον τελικό θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα. Το τάραφλεξ δεν πήγε στην Κρήτη γιατί ήταν ακριβό.

Βάλαμε δύο ομάδες να παίξουν σε ένα κλειστό στο οποίο τουλάχιστον τέσσερις φορές η μπάλα βρήκε στην οροφή μετά από υποδοχή ή άμυνα. Ναι το πρωτάθλημα είναι εξαιρετικό φέτος και προσφέρει πλούσιο θέαμα. Βλέπουμε τεράστιες μάχες με πραγματικά καλές ομάδες.

Δεν αναφέρομαι μόνο στους τρεις μεγάλους και τον Φοίνικα που τους περιμέναμε. Εξαιρετική είναι η εικόνα και άλλων ομάδων φέτος. Τρανό παράδειγμα ο Μίλων με τον Ψάρρα να κάνει εξαιρετική δουλειά, η Κηφισιά του Χριστοδιφέλη, ο Πήγασος Πολίχνης, ενώ ο Άθλος Ορεστιάδας φέρνει ξανά μνήμες από τα παλιά με τον κόσμο στα γήπεδα.

Όλα αυτά είναι τα καλά της υπόθεσης. Τα άσχημα είναι η ελάχιστη προβολή. Οι αγώνες που αρχίζουν το βράδυ της μιας ημέρας και τελειώνουν τις πρώτες ώρες της επόμενης.

Ο κόουτς Ανδρεόπουλος στις δηλώσεις του έχει ζητήσει πολλές φορές την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προβολή του αθλήματος αλλά κάποια πράγματα δεν περνούν αποκλειστικά και μόνο από τα χέρια των δημοσιογράφων.

Πρέπει να τον ακούσουν και αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις. Αυτοί που θέλουν (;) να προβληθεί το άθλημα. Έχουμε μπροστά μας αρκετούς μήνες να δούμε μπας και αλλάξει τίποτα, αν και δύσκολο.

TAGS BΟΛΕΪ SUPER CUP ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΟΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ