ATP

Ο Τσιτσιπάς το πήρε με τον δικό του τρόπο και η πορεία που χρειαζόταν η Σάκκαρη

Stefanos Tsitsipas of Greece reacts after winning a point against Jiri Lehecka of the Czech Republic during their quarterfinal match at the Australian Open tennis championship in Melbourne, Australia, Tuesday, Jan. 24, 2023. (AP Photo/Aaron Favila)
Stefanos Tsitsipas of Greece reacts after winning a point against Jiri Lehecka of the Czech Republic during their quarterfinal match at the Australian Open tennis championship in Melbourne, Australia, Tuesday, Jan. 24, 2023. (AP Photo/) AARON FAVILA / AP PHOTO

Ο Κώστας Χολίδης κάνει τον απολογισμό της πορείας του Στέφανου Τσιτσιπά και της Μαρίας Σάκκαρη σε Μεξικό και Ουάσιγκτον αντίστοιχα.

Μάχη σε διπλό ταμπλό για το ελληνικό τένις είχαμε την Κυριακή, αφού ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη μονομάχησαν στους τελικούς του Los Cabos και της Ουάσιγκτον αντίστοιχα.

Πριν ασχοληθώ με τα όσα είδαμε και το αγωνιστικό κομμάτι θα ήθελα να σταθώ πρώτα σε κάτι άλλο το οποίο εξακολουθεί να περνά στα ψιλά.

Το ελληνικό τένις με την μικρή ιστορία έχει φτάσει στο σημείο να έχει σταθερά δύο εκπροσώπους του ανάμεσα στους κορυφαίους του κόσμου και ήδη τα αποτελέσματα αυτού του επιτεύγματος φαίνονται.

Πώς συμβαίνει αυτό; Στα νέα παιδιά που ασχολούνται με το τένις και θέλουν να πετύχουν όσα ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη.

Δεν ξέρουμε εάν θα τα καταφέρουν, ωστόσο δεδομένα στο άμεσο μέλλον θα δούμε αθλητές και αθλήτριες να αγωνίζονται ανάμεσα στους κορυφαίους εκπροσωπώντας τη χώρα μας και σ' αυτό αποκλειστικά υπεύθυνο θα είναι αυτό το δίδυμο.

Δυστυχώς σε μια χώρα που αγαπά μόνο τους τίτλους και δεν κοιτά πως από μία κουκίδα του χάρτη έχουν βγει τεράστιοι αθλητές και τεράστιες αθλήτριες, περνά σα να είναι κάτι φυσιολογικό το γεγονός ότι έχουμε σταθερά δύο αθλητές μέσα στους δέκα της Παγκόσμιας κατάταξης.

Τα δάκρυα της ψυχής της Μαρίας

Επιστρέφουμε όμως στο θέμα μας και αρχίζουμε από τις κυρίες και συγκεκριμένα από την Μαρία Σάκκαρη. Η 28χρονη τενίστρια ηττήθηκε στον τελικό της Ουάσιγκτον από την Γκοφ και δεν κατάφερε να πανηγυρίσει το δεύτερο τίτλο της καριέρας της.

Ωστόσο, αυτό έχει μικρή σημασία. Τα δάκριά της την ώρα των δηλώσεών της μετά τον χαμένο τελικό έκρυβαν περισσότερο χαρά και όχι στεναχώρια αφού το προηγούμενο διάστημα ήταν δύσκολο για εκείνη.

Ο γρήγορος αποκλεισμός στο Roland Garros και η κακή σεζόν που ακολούθησε στο χορτάρι είχαν φέρει μεγάλη απογοήτευση στην Ελληνίδα πρωταθλήτρια.

Η πορεία της στην Ουάσιγκτον ήταν ίσως περισσότερο σημαντική και από την κατάκτηση του τροπαίου. Ήθελε να αποδείξει πρώτα στον εαυτό της ότι το προηγούμενο διάστημα ήταν απλά μια κακή παρένθεση και το έκανε.

Η Σακ μέχρι τώρα είχε μια μέτρια χρονιά, ωστόσο όλοι όσοι την παρακολουθούμε από το ξεκίνημά της γνωρίζουμε την μαχητικότητά της και το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ψυχολογία στο παιχνίδι της.

Όσα έκανε στην Ουάσιγκτον μπορεί να αποδειχτούν το εφαλτήριο για την επιστροφή της σε μεγάλες πορείες αρχής γενομένης στο Μόντρεαλ.

Η Γκοφ δεν της έκανε το δώρο

Στο αγωνιστικό κομμάτι οφείλουμε να σταθούμε στην απουσία του πρώτου σερβίς για την Μαρία Σάκκαρη κάτι που αποτυπώθηκε με εμφατικό τρόπο στην στατιστική.

Η Μαρία Σάκκαρη είχε μόλις 45% κερδισμένους πόντους πίσω από το πρώτο σερβίς της, ενώ πέρασε μόλις το 50%. Ακόμα πιο χαμηλό ήταν το ποσοστό της στο δεύτερο σερβίς έχοντας μόλις 33%.

Με αυτά τα ποσοστά η Μαρία Σάκκαρη θα έπρεπε να περιμένει ένα δώρο από την Γκοφ, όμως η Αμερικανίδα δεν το έκανε και έφτασε απόλυτα φυσιολογικά στην κατάκτηση του τροπαίου.

Ο Τσιτσιπάς το σήκωσε με τον δικό του τρόπο

Πάμε τώρα και στον Στέφανο Τσιτσιπά ο οποίος πανηγύρισε την κατάκτηση του δέκατου τροπαίου της καριέρας του απέναντι στον Ντε Μινόρ.

Πραγματικά ο Στεφ ήταν απολαυστικός σε αυτό το τουρνουά και διαχειρίστηκε με απόλυτη επιτυχία τα παιχνίδια. Ήταν συγκεντρωμένος και κατάφερε να ξεφύγει από όλες τις δύσκολες καταστάσεις που του παρουσιάστηκαν.

Η κατάκτηση του τροπαίου ήταν απλά το κερασάκι στην τούρτα για να μπορέσει να πειράξει την αγαπημένη του Πάουλα Μπαντόσα μετά το τέλος του τελικού.

Όπως και στην περίπτωση της Σάκκαρη, το σημαντικότερο ήταν άλλο. Σε αυτό το τουρνουά ο Στέφανος Τσιτσιπάς έφτασε στην κατάκτηση του τροπαίου με τον δικό του τρόπο.

Χωρίς τον πατέρα του, αλλά και με τον Μαρκ Φιλιπούση να μην μπορεί να είναι ούτε αυτός στο μποξ του ο Στέφανος Τσιτσιπάς από εκεί που άκουγε πολλές φωνές τώρα άκουγε μόνο τη δική του.

Το αποτέλεσμα φάνηκε θεωρώ στο κορτ αφού τον είδαμε πιο ήρεμο από ποτέ και δεδομένα απόλυτα συγκεντρωμένο σε όλους τους αγώνες που έδωσε.

Ίσως και αυτή να είναι η λύση για τον Στέφανο Τσιτσιπά, τουλάχιστον στο κομμάτι των αγώνων, αφού έδειξε να του πηγαίνει καλύτερα.

Το τενιστικό ραντεβού συνεχίζεται την επόμενη εβδομάδα στο Τορόντο και το Μόντρεαλ όπου περιμένουμε να δούμε την πορεία του ελληνικού δίδυμου.

TAGS ATP ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ ΜΑΡΙΑ ΣΑΚΚΑΡΗ WTA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ