ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ

Ο Τσιτσιπάς μεγαλώνει στο κορτ και ο Μαρκ Φιλιππούσης είναι ένας από τους λόγους

Stefanos Tsitsipas of Greece reacts after winning a point against Jiri Lehecka of the Czech Republic during their quarterfinal match at the Australian Open tennis championship in Melbourne, Australia, Tuesday, Jan. 24, 2023. (AP Photo/Aaron Favila)
Stefanos Tsitsipas of Greece reacts after winning a point against Jiri Lehecka of the Czech Republic during their quarterfinal match at the Australian Open tennis championship in Melbourne, Australia, Tuesday, Jan. 24, 2023. (AP Photo/) AARON FAVILA / AP PHOTO

Ο Κώστας Χολίδης γράφει για τον Στέφανο Τσιτσιπά και τις ώριμες εμφανίσεις του στο Australian Open, αλλά και για το ρόλο του Μαρκ Φιλιππούση στη βελτίωσή του.

Όταν έγινε η κλήρωση του Australian Open, αλλά και όσο προχωρούσε το τουρνουά, ήταν ξεκάθαρο ότι ο Στέφανος Τσιτσιπάς είχε ένα μονοπάτι με παγίδες μεν, στα μέτρα του δε.

Σε κάθε ματς έμπαινε μέσα στο κορτ έχοντας στο μυαλό του ότι είναι το φαβορί και πρέπει να περάσει. Μέχρι τώρα επιβεβαίωσε τα προγνωστικά σε κάθε παιχνίδι και με εξαίρεση το ματς με τον Σίνερ (θα αναφερθούμε παρακάτω σε αυτό) δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα.

Απέναντι στον Λεχέτσκα μπορεί να μην έκανε το τέλειο παιχνίδι, μπορεί να είχε θέματα με το σερβίς του, όμως ήταν έτοιμος πνευματικά και αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα.

Πιο ψύχραιμος από ποτέ

Όσοι παρακολουθούν τον Στέφανο Τσιτσιπά μπορούν να παρατηρήσουν σημαντικές διαφορές κυρίως στον τρόπο που αντιμετωπίζει τα παιχνίδια.

Η πρώτη από αυτές αφορά το ψυχολογικό κομμάτι. Ακόμα και σε συνθήκες πίεσης ο Έλληνας τενίστας διατήρησε τον έλεγχο του εαυτού του, παρέμεινε συγκεντρωμένος και από αυτό μόνο κερδισμένος μπορεί να βγει.

Αλήθεια ποιος δε θυμάται τα ξεσπάσματά του στο παρελθόν, τον εκνευρισμό που έβγαζε μετά από έναν πόντο που δεν πήγαινε όπως θα ήθελε και φυσικά τα... γαλλικά του.

Όλα αυτά, τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν έχουν εμφανιστεί στο Australian Open ή για να είμαστε ακριβείς έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο.

Η παράμετρος του Φιλιππούση

Κάπου εδώ θα πρέπει να βάλουμε στην εξίσωση τον Μαρκ Φιλιππούση. Ο Ελληνοαυστραλος (πρώην Νο 8 της Παγκόσμιας κατάταξης και κάτοχο 11 τίτλων) μπήκε στην προπονητική ομάδα του Στεφ το καλοκαίρι του 2022 και ήδη έχει φανεί ένα κομμάτι από τη δουλειά του.

Ποιοι είναι οι τομείς που έχει βοηθήσει τον Τσιτσιπά; Την απάντηση την έδωσε τις προάλλες το Νο4 της Παγκόσμιας κατάταξης σε δηλώσεις που έκανε.

"Με έχει βοηθήσει ο Μαρκ, θέλω να γίνω πιο επιθετικός και με βοηθάει ειδικά στο κομμάτι του σερβίς - βολέ. Το έχουμε βάλει στο παιχνίδι μου. Νομίζω ότι μαζί του κινούμαι στη σωστή κατεύθυνση" ανέφερε μεταξύ άλλων ο Στεφ.

Μέσα σε λίγες λέξεις είπε την αλήθεια του και κυρίως έδειξε πώς νιώθει για αυτή τη συνεργασία.

Ο αγώνας με τον Σίνερ έδειξε τη διαφορά

Για να πιστοποιήσουμε τη διαφορά στο πνευματικό κομμάτι, αλλά και στους τομείς του παιχνιδιού που έχουν βελτιωθεί αρκεί να δούμε το παιχνίδι με τον Σίνερ.

Με το επιθετικό τρόπο που αγωνίστηκε ο Τσιτσιπάς καθάρισε εύκολα τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο σετ. Στη συνέχεια ο Σίνερ αλλάζοντας την τοποθέτησή του στα σερβίς του Έλληνα τενίστα κατάφερε να στείλει το ματς στο τάι μπρέικ.

Ο τρόπος που έγινε αυτή η ανατροπή και κυρίως η εικόνα που είχαν οι δύο τενίστες στο ξεκίνημα του πέμπτου σετ στο παρελθόν θα σήμαινε έντονο εκνευρισμό από τον Τσιτσιπά.

Αυτό δε συνέβη. Αντίθετα κράτησε απόλυτα την ψυχραιμία του και βρήκε τον τρόπο να ξαναπάρει τα ηνία του αγώνα και μαζί την πρόκριση.

Ο Χατσάνοφ και η πρόκληση του Τζόκοβιτς

Πάμε τώρα και στην επόμενη ημέρα. Την Παρασκευή ο Στέφανος Τσιτσιπάς θα αντιμετωπίσει στον ημιτελικό τον Κάρεν Χατσάνοφ. Έναν από τους πλέον φορμαρισμένους τενίστες.

Μπορεί να βρίσκεται στο Νο20 της Παγκόσμιας κατάταξης (θα μπει τουλάχιστον στην πρώτη 15άδα) ωστόσο είναι ένας αντίπαλος που θέλει προσοχή.

Ναι, ο Στεφ θα είναι ξανά το φαβορί για να βρεθεί για πρώτη φορά στην καριέρα του στον τελικό του Australian Open και να σπάσει την κατάρα των τριών χαμένων ημιτελικών. Ωστόσο, πρέπει να αγωνιστεί με την ίδια σοβαρότητα.

Αν το πράξει τότε θα πάρει την πρόκριση στον τελικό και εκεί πιθανότατα θα τον περιμένει ο Νόβακ Τζόκοβιτς. Οι συστάσεις είναι περιττές. Η πρόκληση θα είναι τεράστια για τον Στέφανο Τσιτσιπά αφού απέναντί του θα βρει έναν Νόλε απόλυτα αποφασισμένο να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου.

Μπορεί να κάνει την υπέρβαση; Θα το δούμε εάν και εφόσον πάνε όλα ευνοϊκά το πρωί της Κυριακής (29/01).

TAGS ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ AUSTRALIAN OPEN ATP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ