AUSTRALIAN OPEN

Ο άθραυστος Τζόκοβιτς και το forehand που πρόδωσε τον Τσιτσιπά

Novak Djokovic of Serbia kisses the Norman Brookes Challenge Cup after defeating Stefanos Tsitsipas of Greece in the men's singles final at the Australian Open tennis championship in Melbourne, Australia, Sunday, Jan. 29, 2023. (AP Photo/Aaron Favila)
Novak Djokovic of Serbia kisses the Norman Brookes Challenge Cup after defeating Stefanos Tsitsipas of Greece in the men's singles final at the Australian Open tennis championship in Melbourne, Australia, Sunday, Jan. 29, 2023. (AP Photo/Aaron Favila) AP

Ο Κώστας Χολίδης γράφει για τον Νόβακ Τζόκοβιτς ο οποίος στον τελικό με τον Τσιτσιπά ήταν άθραυστος και για το forehand που πρόδωσε τον Έλληνα τενίστα.

Στο χρονοντούλαπο της ιστορίας πέρασε το Australian Open με τον Νόβακ Τζόκοβιτς να επικρατεί του Τσιτσιπά και να προσθέτει το 22ο παράσημο στο τζάκετ του.

Το τελικό 3-0 λέει πολλά για όσα είδαμε για μία ακόμα φορά από τον Νόλε. Στα 35 του χρόνια ο Σέρβος μπορεί να κοψοχόλιασε τους θαυμαστές του όταν έπεσε άτσαλα στο κορτ, αλλά τίποτα δεν ήταν ικανό να σταθεί εμπόδιο ανάμεσα σε εκείνον και το 10ο Australian Open της τεράστιας καριέρας του.

Ο Νόλε ήθελε όσο τίποτα άλλο να φτάσει ως το τέλος της διαδρομής. Ήθελε να φύγει νικητής από την Rod Laver Arena και να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους και κυρίως προς τη νέα γενιά του τένις. "Είμαι ακόμα εδώ".

Έφερε τον τελικό εκεί που ήθελε

Ας πάμε πρώτα στα καθαρά αγωνιστικά. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς έφερε τον τελικό ακριβώς εκεί που ήθελε. Στο πρώτο σετ ο Νόλε δίχως υπερβολή κλείδωσε τον Στέφανο Τσιτσιπά στη βασική γραμμή.

Ο 24χρονος Έλληνας ανέβηκε μόλις μία φορά στο φιλέ κάτι απόλυτα φυσιολογικό από τον τρόπο παιχνιδιού του Τζόκοβιτς. Τα βαθιά χτυπήματα του Νόλε δεν επέτρεπαν στον αντίπαλό του να κάνει τίποτα άλλο, ο Τσιτσιπάς δεν πήρε κανένα ρίσκο και το 1-0 στα σετ ήρθε απόλυτα φυσιολογικά.

Στο δεύτερο και το τρίτο σετ είδαμε ένα άλλο παιχνίδι το οποίο όμως και πάλι έλεγχε ο Νόβακ Τζόκοβιτς. Ο Νόλε είχε πάντα τις απαντήσεις όταν ο Τσιτσιπάς αισθανόταν ότι μπορούσε να απειλήσει.

Αποκορύφωμα ήταν φυσικά το break back στην αρχή του τρίτου σετ. Ο Έλληνας τενίστας έκανε το break, προσπάθησε να βάλει και το κοινό στην εξίσωση και εκεί ο Τζόκοβιτς του έκοψε τα πόδια.

Ο Νόλε στη συνέχεια του σετ έψαξε αλλά δεν βρήκε την ευκαιρία που θα ήθελε και τελικά έκλεισε το σετ και τον τελικό στο τάι μπρέικ.

Κανείς δε ξέρει που θα σταματήσει

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς επιβεβαίωσε πως μπορεί να μην είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, ωστόσο όσο αγωνίζεται στα κορτ τότε θα πρέπει να θεωρείται αν όχι το απόλυτο φαβορί, τότε ένα εξ αυτών για την κατάκτηση όλων των τίτλων.

Το 22ο Grand Slam είναι απλά ένα ακόμα πετράδι στο στέμμα του και δεδομένα αν είναι καλά μπορεί να προσθέσει και άλλα. Το πού μπορεί να φτάσει κανείς δεν μπορεί να το υπολογίσει.

Ο ΜακΕνρο κάνοντας την ανάλυση του τελικού στο Eurosport υποστήριξε ότι έχει μπροστά του τουλάχιστον άλλα τρία Grand Slam. Εάν επιβεβαιωθεί θα το δούμε στο μέλλον.

Τον πρόδωσε το forehand του

Πάμε τώρα και στον Στέφανο Τσιτσιπά. Με εξαίρεση το πρώτο σετ όπου εγκλωβίστηκε απόλυτα στους κανόνες που επέβαλε στο παιχνίδι ο Τζόκοβιτς, ο Στεφ πάλεψε και προσπάθησε να βγει τα σχοινιά.

Σίγουρα πλήρωσε το γεγονός ότι δεν ήταν τόσο αποφασιστικός ή επιθετικός αν προτιμάτε στα χτυπήματά του όπως ήταν σε όλα τα ματς μέχρι τώρα.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς για δύο σετ ήταν καλός, όχι όμως τόσο για να νικήσει τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Ίσως με κάποιον άλλο αντίπαλο απέναντί του να είχε φτάσει στην κατάκτηση του τίτλου.

Εκείνο που τον πρόδωσε περισσότερο ήταν το forehand του. Ο Νόλε σημάδεψε αρχικά το backhand του, ωστόσο ο Τσιτσιπάς προσπαθώντας να βρει τρόπο να πιέσει έχασε πολλούς πόντους από το δυνατό του σημείο ως τώρα στο τουρνουά.

Συγκεκριμένα, ολοκλήρωσε τον αγώνα με 42 αβίαστα λάθη εκ των οποίων τα 27 προήλθαν από το forehand του.

Χρονιά με μεγάλο ενδιαφέρον

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν κατάφερε να πάρει τον πρώτο τίτλο του σε Grand Slam, ωστόσο η συνολική του πορεία και η εικόνα του στα δύο από τα τρία σετ του τελικού έδειξαν ότι είναι ικανός να πετύχει πολλά φέτος.

Είναι δεδομένο ότι ο Στεφ έχει κάνει ένα βήμα μπροστά στο παιχνίδι του. Αυτό μπορεί να μην ήταν αρκετό για να νικήσει τον Νόβακ Τζόκοβιτς, ωστόσο εάν συνεχίσει έτσι δεν θα αργήσουν να έρθουν οι τίτλοι.

Ο Τσιτσιπάς πρέπει να χτίσει στην πορεία που είχε και να χτίσει πάνω της τη συνέχεια της σεζόν παίζοντας το ίδιο κυριαρχικό τένις. Η συμπεριφορά του μέσα στο κορτ και η ωριμότητα που βγάζει στο παιχνίδι του είναι δύο στοιχεία πάνω στα οποία πρέπει να επενδύσει για να έρθουν τα αποτελέσματα που θέλει.

Το ταλέντο του δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς, όπως και τη δουλειά που ρίχνει μαζί με την ομάδα του. Εκείνο που μένει είναι να έρθουν και τα αποτελέσματα.

TAGS AUSTRALIAN OPEN ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ ΤΖΑΝΛΟΥΚΑ ΒΙΑΛΙ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ