ATP FINALS

Νόβακ Τζόκοβιτς, συγγνώμη, αλλά δεν είσαι άνθρωπος

Serbia's Novak Djokovic kisses the trophy after winning the singles final tennis match of the ATP World Tour Finals at the Pala Alpitour, in Turin, Italy, Sunday, Nov. 19, 2023. (AP Photo/Antonio Calanni)
Serbia's Novak Djokovic kisses the trophy after winning the singles final tennis match of the ATP World Tour Finals at the Pala Alpitour, in Turin, Italy, Sunday, Nov. 19, 2023. (AP Photo/Antonio Calanni) AP

Ο Κώστας Χολίδης γράφει για την απίστευτη χρονιά που έκανε ο Νόβακ Τζόκοβιτς και διαφωνεί μαζί του στο εάν είναι ανθρώπινα όσα κάνει στα 36 του.

Ακόμα μία χρονιά στο τένις ολοκληρώθηκε με τη διεξαγωγή του ATP Finals. Ακόμα μια χρονιά που κάποιος από τους Big 3 συνεχίζει να δείχνει το δρόμο στους νεότερους.

Για την ακρίβεια ο μοναδικός που αγωνίστηκε φέτος αφού οι τραυματισμοί άφησαν εκτός τον Ραφαέλ Ναδάλ, ενώ ο Ρότζερ Φέντερερ έχει πλέον αποσυρθεί και χειροκροτεί τους υπόλοιπους από το σπίτι του.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς λοιπόν έκλεισε το 2023 όντας στο Νο1 της Παγκόσμιας κατάταξης, έχοντας προσθέσει ακόμα επτά τίτλους στην συγκομιδή του εκ των οποίων τρία Grand Slam.

Λίγο μετά την απονομή του τροπαίου για την κατάκτηση του ATP Finals ο Νόβακ Τζόκοβιτς μίλησε στην κάμερα της Cosmote TV και την Μαρίζα Γεωργίτση.

Η δημοσιογράφος του συνδρομητικού καναλιού τον ρώτησε για το εάν είναι άνθρωπος μετά τις τρομερές εμφανίσεις του απέναντι σε Σίνερ και Αλκαράθ με τον Νόλε να χαμογελάει.

"Φυσικά είμαι άνθρωπος. Ξαφνιάστηκα ευχάριστα με το επίπεδο τένις που έπαιξα σήμερα και χτες σκεπτόμενος το γεγονός ότι δεν έπαιξα καλά στη φάση των ομίλων" ανέφερε μεταξύ άλλων και αυτό στάθηκε η αφορμή για αυτό το άρθρο.

Να με συμπαθείτε κύριε Τζόκοβιτς αλλά δεν είστε άνθρωπος. Αυτά που κάνει ο 36χρονος Σέρβος δεν είναι ανθρώπινα και δίνει μαθήματα στους νεότερους.

Η μεταμόρφωση κόντρα σε Αλκαράθ και Σίνερ

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στις δηλώσεις που είχε κάνει πριν από το τελευταίο μεγάλο τουρνουά της χρονιάς ο Νόβακ Τζόκοβιτς είχε ξεκαθαρίσει ότι ο πρώτος του στόχος ήταν να κλειδώσει το Νο1 στην Παγκόσμια κατάταξη.

Αυτό το έκανε κιόλας στο πρώτο του ματς όπου επικράτησε δύσκολα του Χόλγκερ Ρούνε. Ακολούθησαν η ήττα από τον Γιάνικ Σίνερ όπου ήταν αρκετά παθητικός στο παιχνίδι του καθώς και η δύσκολη νίκη κόντρα στον Χούρκατς με 2-1.

Μάλιστα, για να περάσει στα ημιτελικά ο Τζόκοβιτς χρειάστηκε ένα δώρο από τον Σίνερ, ο οποίος επικράτησε του Ρούνε και έδωσε το εισιτήριο για τους "4".

Η εικόνα του Τζόκοβιτς σε αυτά τα τρία ματς δεν ήταν πειστική για το επίπεδό του. Η συνέχεια όμως ήταν εντυπωσιακή. Σαν να πάτησε ένα κουμπί ο Σέρβος και κατάπιε τόσο τον Αλκαράθ όσο και τον Σίνερ.

Ειδικά ο Ισπανός σε ανάρτησή του περιέγραψε αναλυτικά την εικόνα του αγώνα. "Ήταν αδύνατον" έγραψε ο Αλκαράθ και παραδέχτηκε την ανωτερότητα του Τζόκοβιτς.

Το διαστημικό πρώτο σετ με τον Σίνερ

Αν θέλουμε να σταθούμε σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι για να καταλάβουμε τι έκανε σε αυτά τα δύο ματς ο Νόβακ Τζόκοβιτς αρκεί να ρίξουμε μια καλύτερη ματιά στο πρώτο σετ απέναντι στον Σίνερ.

Μπήκε στο κορτ έχοντας απέναντι του το Νο4 της Παγκόσμιας κατάταξης, ένα από τα πιο δυνατά forehand στο Tour, μέσα σε ένα κατάμεστο γήπεδο από Ιταλούς που δημιούργησαν ποδοσφαιρική ατμόσφαιρα.

Όλα αυτά δεν έπαιξαν κανέναν απολύτως ρόλο στο ματς. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς μπήκε απόλυτα συγκεντρωμένος και έβλεπε μόνο ένα πράγμα, το τρόπαιο.

Από τους πρώτους κιόλας πόντους έστειλε μήνυμα στον Σίνερ ότι αυτό το ματς δεν θα είχε καμία σχέση με αυτό που έδωσαν στους ομίλους. Ήταν επιθετικός, κράτησε αρκετά μακριά από τη βασική γραμμή τον Ιταλό και δεν τον άφησε να πάρει ανάσα.

Τα στατιστικά του στο σερβίς ήταν εντυπωσιακά. Σε όλο το πρώτο σετ είχε 7 άσους, 16/22 περασμένα πρώτα σερβίς από τα οποία έχασε μόλις δύο πόντους, ενώ είχε 6/6 πόντους πίσω από το δεύτερο σερβίς του.

Με αυτά τα νούμερα ήταν αδύνατο να τον κερδίσει κάποιος και έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον Σίνερ ότι είχε στο μυαλό του μόνο την κατάκτηση του τροπαίου όπως και έγινε.

Κάνει πράξη τη μεγαλύτερη επιθυμία του

Το τέλος του αγώνα βρήκε τον Νόβακ Τζόκοβιτς να πανηγυρίζει τον 7ο τίτλο του μέσα στην χρονιά, ανάμεσα στα οποία και τρία Grand Slam, το Νο1 της Παγκόσμιας κατάταξης, αλλά και τον 7ο τίτλο του σε ATP Finals.

Εκείνος έσπευσε αμέσως προς την ομάδα του και έπειτα στην οικογένειά του. Εκεί αγκάλιασε τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του τη σύζυγό του και τα δύο τους παιδιά.

Αν ψάχνει κανείς να βρει κίνητρο σε αυτά που συνεχίζει να κάνει μέσα στα κορτ μπορεί να το βρει σε αυτό το στιγμιότυπο που ακολουθεί.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι ήθελε να τον δουν τα παιδιά του να κατακτά τίτλους και αν μη τι άλλο το έχει κάνει ήδη με μεγάλη επιτυχία.

Έχει και συνέχεια

Το εντυπωσιακό στην περίπτωση του Νόβακ Τζόκοβιτς είναι πως παρά τα χρόνια περνούν, βαδίζει στα 37, δείχνει ικανός να προσθέσει αρκετούς τίτλους ακόμα στο παλμαρέ του.

Ήδη, έχει βάλει το όνομά του δίπλα σε πολλά ρεκόρ του τένις, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να μεγαλώσει και άλλο τη συλλογή του.

Το ερώτημα σε αυτή την περίπτωση είναι μονάχα ένα. Πού θα σταματήσει; Κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει και είναι δεδομένο ότι οι επόμενοι που θα θέλουν να σπάσουν τα ρεκόρ του θα δυσκολευτούν αρκετά.

TAGS ATP FINALS ΝΟΒΑΚ ΤΖΟΚΟΒΙΤΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ