ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ

Η συγγνώμη - μνημείο του Βλάχου και η εγγύηση για τις επόμενες επιτυχίες

Greece head coach Theodoros Vlachos celebrates their victory in the Men's water polo bronze medal match between Greece and Croatia at the 19th FINA World Championships in Budapest, Hungary, Sunday, July 3, 2022. (AP Photo/Anna Szilagyi)
Greece head coach Theodoros Vlachos celebrates their victory in the Men's water polo bronze medal match between Greece and Croatia at the 19th FINA World Championships in Budapest, Hungary, Sunday, July 3, 2022. (AP Photo/Anna Szilagyi) AP

Ο Κώστας Χολίδης γράφει για την αχρείαστη συγγνώμη του Θοδωρή Βλάχου μετά τον τελικό με την Ουγγαρία και το απίστευτο υλικό της Εθνικής που αποτελεί εγγύηση για τις επόμενες επιτυχίες.

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου ολοκληρώθηκε για την Εθνική ομάδα πόλο των ανδρών. Οι μάγκες του Θοδωρή Βλάχου ηττήθηκε μετά από έναν συναρπαστικό τελικό από την Ουγγαρία στα πέναλτι.

Η πορεία που πραγματοποίησαν ήταν ονειρική, αλλά δεν είχε το φινάλε που οι ίδιοι θα ήθελαν και αυτός ήταν ο βασικός λόγος για τον οποίο άπαντες ξέσπασαν σε κλάματα μετά το τέλος του τελικού.

Όσα έχει όμως πετύχει αυτή η ομάδα, ειδικά την τελευταία τριετία, αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία πρέπει να πατήσει για τη συνέχεια.

Μια συγγνώμη από τα βάθη της καρδιάς του Βλάχου

Πρώτα απ' όλα θα ξεκινήσω με κάτι που έγινε μετά τον αγώνα. Σε μία χώρα στην οποία άνθρωποι δεν ζητούν συγγνώμη για πιο σοβαρά θέματα ο Θοδωρής Βλάχος αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη πρώτα απ' όλα από τους παίκτες για το τάιμ άουτ που πήρε 37 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε.

Να ξεκαθαρίσουμε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι τέτοιες αποφάσεις σε αυτό το χρονικό σημείο έρχονται σχεδόν αυτόματα από έναν προπονητή. Κλέψαμε μπάλα, έχουμε παίκτη παραπάνω οπότε παίρνουμε τάιμ άουτ για να μη χάσουμε χρόνο και να κάνουμε την καλύτερη δυνατή επίθεση.

Είναι κάτι που το έχουν κάνει σχεδόν όλοι οι προπονητές στο Παγκόσμιο πόλο. Ακόμα και εκείνη τη στιγμή, αφού είχε καλέσει το τάιμ άουτ και διαπίστωσε ότι η Εθνική έφευγε στην κόντρα ο Θοδωρής Βλάχος ζήτησε αμέσως συγγνώμη από τους παίκτες του.

Το δεύτερο που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι ο Θοδωρής Βλάχος δεν έχει καμία απολύτως ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη και μάλιστα δημόσια από τους παίκτες του. Είναι ο αρχιτέκτονας αυτής της ομάδας και μαζί με αυτούς τους εξαιρετικούς αθλητές έχουν καταφέρει να βάλουν το ελληνικό πόλο στο βάθρο των μεγάλων διοργανώσεων την τελευταία τριετία.

Έτσι ένιωσε και αυτό έπραξε με τους παλμούς στο κόκκινο και είναι δεδομένο ότι η δήλωσή του θα μνημονεύεται για χρόνια και πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση, όπως και η ασπίδα που άπλωσε αμέσως πάνω του ο Γιάννης Φουντούλης.

Απίστευτη ματσάρα

Επιστρέφουμε στο αγωνιστικό κομμάτι εκεί που η Εθνική μας ομάδα και η Ουγγαρία μας χάρισαν έναν από τους κορυφαίους τελικούς γεμάτο με εναλλαγές συναισθημάτων, τρομερά γκολ και μεγάλη ένταση.

Όπως αρμόζει δηλαδή σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Η Εθνική αρχικά βρήκε λύσεις μέσα από τον παίκτη παραπάνω όμως είχε επιτρέψει στους Ούγγρους να επιβάλλουν εκείνοι τον ρυθμό που ήθελαν στην αναμέτρηση.

Όταν η αρμάδα του Βλάχου κατέβασε το ρυθμό του αγώνα μπόρεσε και περιόρισε τους Ούγγρους για να προσπεράσει στο σκορ και να δείξει τις πραγματικές αρετές της.

Στο φινάλε το ματς έγινε ροντέο και θα μπορούσε να είχε τελειώσει στην κανονική του διάρκεια με την Εθνική να έχει ευκαιρίες να το πράξει ειδικά στη φάση του Κάκαρη όπου ο Βόνγκελ που ήταν σε μέτρια ημέρα μέχρι εκείνο το σημείο, έκανε την απόκρουση του τελικού.

Ακόμα και στη ρουλέτα των πέναλτι είδαμε παίκτες με τεράστια εμπειρία να αστοχούν με τους δύο τερματοφύλακες να κάνουν τρομερή δουλειά. Τελικά, η μπίλια έκατσε στη μεριά της Ουγγαρίας η οποία στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια.

Οι γεννημένοι νικητές που θα μας χαρίσουν πολλά μετάλλια

Τα δάκρια και η απογοήτευση των διεθνών μετά το τέλος του τελικού είναι κάτι ανθρώπινο και απόλυτα φυσιολογικό αφού το ήθελαν όσο τίποτα άλλο αυτό το χρυσό μετάλλιο.

Ήθελαν να φτάσουν στην κορυφή αφού εκεί έχουν μάθει να βρίσκονται από μικροί. Παπαναστασίου, Ζερδεβάς, Σκουμπάκης, Αλαφραγκής, Παπαναστασιου, Κάκαρης, Νικολαΐδης, Γκιουβέτσης, Καλογερόπουλος, Χαλυβόπουλος όλοι τους είναι κάτω από 25 ετών και έχουν κατακτήσει την κορυφή τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο με τις μικρότερες εθνικές.

Αυτοί μαζί με τους πιο έμπειρους (όλοι τους παίκτες παγκόσμιας κλάσης) θέλουν να οδηγήσουν την Εθνική ομάδα των ανδρών στην κορυφή και είμαστε σίγουροι ότι θα το πράξουν. Δεδομένα θα μπορούσαν να το έχουν πράξει στη Φουκουόκα, αλλά στις λεπτομέρειες δεν το κατάφεραν.

Μέσα στο 2024 έχουν μια τριπλή πρόκληση με Ευρωπαϊκό, Παγκόσμιο και Ολυμπιακούς Αγώνες και είναι δεδομένο ότι έχουν πεισμώσει τόσο που θα κυνηγήσουν όσο δεν πάει το χρυσό.

Μόλις καθαρίσει το μυαλό είναι δεδομένο ότι άπαντες θα επικεντρωθούν εκεί και εμείς δεδομένα θα είμαστε εκεί για να τους υποστηρίξουμε ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Αυτό άλλωστε είναι ο αθλητισμός...

TAGS ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΟ ΑΝΔΡΩΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ