ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Το μυστικό της Εθνικής και οι λόγοι που ο Μπακασέτας είναι untouchable

Ο Τάσος Μπακασέτας
Ο Τάσος Μπακασέτας EUROKINISSI SPORTS

Ο Ηλίας Καλλονάς γράφει για το μυστικό της Εθνικής που την έχει επαναφέρει σε τροχιά μεγάλης διοργάνωσης και τους λόγους που ο Τάσος Μπακασέτας είναι untouchable από τον Γκουστάβο Πογέτ.

Η εικόνα της Εθνικής ομάδας απέναντι στην Ιρλανδία χαροποίησε τον φίλαθλο κόσμο που βρέθηκε στην OPAP Arena, αλλά κι εκείνους που παρακολούθησαν τον αγώνα από την τηλεόραση. Δεν είναι μόνο η νίκη, αλλά και η γενικότερη παρουσία της "γαλανόλευκης" που γεμίζει με αισιοδοξία όλους όσοι την ακολουθούν. Μία ομάδα που εκπέμπει υγεία, έχοντας ξεκάθαρο πλάνο, συγκεκριμένους ρόλους και παράλληλα την ικανότητα να "βγάζει" μέσα στο γήπεδο το πολύ καλό κλίμα που υπάρχει κι εκτός.

Με ποδοσφαιριστές που έχουν αφήσει στην άκρη το "εγώ" και προτάσσουν το "εμείς", γνωρίζοντας πως αυτό είναι το μεγάλο μυστικό προκειμένου να φτάσουν στον μεγάλο στόχο τους. Οι αποτυχίες και οι δύσκολες στιγμές των προηγούμενων ετών έγιναν ένα πολύ καλό μάθημα για μία γενιά παικτών με πλούσιο ταλέντο, αλλά δίχως παρουσία σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. Κι είναι βέβαιο πως για πολλούς εξ αυτών αποτελεί μία πρόκληση, αλλά συνάμα και ένα όνειρο που δεν επιθυμούν να μείνει ανεκπλήρωτο.

Δύο φορές στην κορυφή ως underdog

Μπροστάρης σε αυτό το νέο ξεκίνημα, με τον Γκουστάβο Πογέτ στον πάγκο, είναι ο Τάσος Μπακασέτας. Ο αρχηγός της Εθνικής είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει πολύ καλά πώς να αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις, είτε αφορούν αγωνιστικά είτε εξωαγωνιστικά ζητήματα. Άλλωστε δεν έχουν περάσει παρά λίγοι μήνες από τη συγκλονιστική ομιλία του στα βραβεία του ΠΣΑΠΠ, όπου και αποκάλυψε τη μάχη που έδωσε με την κατάθλιψη.

Ο Μπακασέτας δούλεψε πολύ με τον εαυτό του, δεν επέτρεψε στις δύσκολες στιγμές να τον καταβάλλουν και δημιούργησε ένα winner mentality που τον βοήθησε τόσο ποδοσφαιρικά όσο και στην καθημερινότητά του. Δεν είναι απλό, δεν είναι εύκολο. Είναι, όμως, ο μόνος τρόπος για να καταφέρει κάποιος να φτάσει στην κορυφή. Κι ο 30χρονος διεθνής γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πώς να φτάνει στην κορυφή και στις επιτυχίες ως underdog.

Το 2018 ήταν πρωταγωνιστής στην επιστροφή της ΑΕΚ στην κορυφή της Ελλάδας ύστερα από 24 ολόκληρα χρόνια, συμβάλλοντας τα μέγιστα τόσο με την παρουσία του όσο και με πολλά κρίσιμα γκολ. Μάλιστα, μετά κι από τον τραυματισμό του Πέτρου Μάνταλου στην αρχή της σεζόν, πήρε πάνω του μεγάλο κομμάτι των ευθυνών, φέρνοντας εις πέρας την αποστολή του και με το παραπάνω.

Το ίδιο συνέβη και τέσσερα χρόνια αργότερα, αυτή τη φορά με τη φανέλα της Τράμπζονσπορ, την οποία βοήθησε να κατακτήσει το τουρκικό πρωτάθλημα μετά από 35(!) χρόνια. Ηγέτης εντός και εκτός γηπέδου και σύνθημα στα χείλη των οπαδών της "Τράμπζον", οι οποίοι όχι μόνο τον έχουν αποδεχθεί, αλλά αποτελεί κι έναν από τους αγαπημένους παίκτες της εξέδρας.

Ενωτικό στοιχείο για τα αποδυτήρια

Είναι εμφανές, λοιπόν, πως ο Μπακασέτας έχει το "know how" στις δύσκολες αποστολές. Κάτι που προφανώς γνωρίζει και ο Γκουστάβο Πογέτ. Δεν ήταν άλλωστε τυχαία η λέξη "untouchable" που χρησιμοποίησε ο Ομοσπονδιακός τεχνικός στη συνέντευξη που παραχώρησε στους ρεπόρτερ της Εθνικής πριν από τα παιχνίδια με την Ιρλανδία και τη Γαλλία.

Και σίγουρα δεν αφορούσε μόνο το αγωνιστικό κομμάτι, έστω κι αν ο Ουρουγουανός προέταξε το γεγονός ότι ο Μπακασέτας του προσφέρει γκολ, άρα είναι ιδιαίτερα σημαντικός επί της ουσίας για την Εθνική. Εννοείται πως οι αριθμοί παίζουν ρόλο, αφού ο "Μπάκα" έχει σκοράρει τέσσερα γκολ στα τελευταία πέντε παιχνίδια με τη γαλανόλευκη, ενώ έχει συνολικά επτά τέρματα στα τελευταία 11 ματς.

Είναι δεδομένο, ωστόσο, πως ο αρχηγός του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος πρωταγωνιστεί και στο εξαιρετικό κλίμα που υπάρχει γενικότερα στην Εθνική. Πρόκειται, δίχως αμφιβολία, για ένα ενωτικό στοιχείο των αποδυτηρίων, με καταλυτική παρουσία στην καθημερινότητα της "γαλανόλευκης". Μπορεί ο ίδιος ως χαρακτήρας να είναι ιδιαίτερα χαμηλών τόνων, αλλά η ισχυρή προσωπικότητα που βγάζει μέσα στο γήπεδο κάνει τη διαφορά και τον μετατρέπει σίγουρα σε... untouchable.

Πλέον, με πάθος, πίστη και νοοτροπία νικητή, όπως σχολίασε και ο ίδιος στα social media, η Εθνική καλείται να επιστρέψει σε μεγάλη διοργάνωση ύστερα από 10 χρόνια. Με έναν untouchable Μπακασέτα και μία unbreakable Εθνική.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ EURO
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ