ΑΕΚ

Στην OPAP Arena η ΑΕΚ δεν πρέπει να βιαστεί, αλλά να προκριθεί

CHAMPIONS LEAGUE /  -
CHAMPIONS LEAGUE / - EUROKINISSI SPORTS

Η ΑΕΚ δεν κατάφερε να βρει λύσεις απέναντι στην εξαιρετικά στημένη Άντβερπ, έπαιξε βιαστικά και καλείται πλέον να ανατρέψει την κατάσταση στην OPAP Arena για να πάρει εκείνη την πρόκριση για τους ομίλους του Champions League. Γράφει ο Ηλίας Καλλονάς.

Όποιος θεωρούσε πως οι αναμετρήσεις με την Άντβερπ θα είναι πιο βατές για την ΑΕΚ σχέση με εκείνες απέναντι στην Ντίναμο Ζάγκρεμπ προφανώς και ονειροβατούσε. Μπορεί η ομάδα του Μαρκ φαν Μπόμελ να μην διαθέτει την ποιότητα των Κροατών, αλλά δεν παύει να αποτελεί ένα δυνατό σύνολο που στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην εξαιρετική αμυντική λειτουργία της. Κι αυτό αποδείχθηκε περίτρανα το βράδυ της Τρίτης στο στάδιο "Μποσουίλ", όπου άντεξε στην πίεση της ΑΕΚ και πήρε τη νίκη με 1-0, αγωνιζόμενη για σχεδόν ένα ημίχρονο με 10 παίκτες.

Η αλήθεια είναι πως δεν ήταν εύκολο για την Ένωση να παίξει ένα τόσο απαιτητικό παιχνίδι σε απόσταση τριών ημερών από το προηγούμενο, ειδικά αν σκεφτείς κανείς την εξέλιξη που είχε ο αγώνας με την κροατική ομάδα στην OPAP Arena. Ωστόσο, όταν θέλεις να συμμετέχεις στους ομίλους του Champions League οφείλεις να κάνεις διαρκώς υπερβάσεις. Η πρώτη έγινε απέναντι στους Κροάτες, αλλά δεν είναι αρκετή. Κι όπως φαίνεται, οι Βέλγοι θα πουλήσουν πολύ ακριβά το τομάρι τους και στην Αθήνα, στοχεύοντας σε μία ιστορική πρόκριση.

Η αμυντική αδράνεια στοίχισε και πάλι

Η ΑΕΚ καλείται να ανατρέψει την κατάσταση για να πάρει το πολυπόθητο εισιτήριο. Βέβαια, για να το πετύχει θα πρέπει να διορθώσει άμεσα κάποια αγωνιστικά προβλήματα, ειδικά μεσοαμυντικά, τα οποία τις κοστίζουν γκολ και (όπως αποδείχθηκε) ήττες. Οι κιτρινόμαυροι για τρίτο σερί παιχνίδι μπήκαν νωχελικά στον αγωνιστικό χώρο και προτίμησαν να περιμένουν την Άντβερπ, παρά να πρεσάρουν ψηλά και να επιβάλλουν το παιχνίδι τους.

Μπορεί το ματς να ήταν αρκετά ισορροπημένο στα πρώτα λεπτά, αλλά η ΑΕΚ είδε την αντίπαλό της να σκοράρει στην πρώτη καλή στιγμή της στο παιχνίδι, εκμεταλλευόμενη το λάθος διάβασμα της φάσης από τον Εχσάν Χατζισαφί, αλλά και το γεγονός πως επετράπη στον εξαιρετικό Βερμίρεν να πασάρει ανενόχλητος από το ύψος του ημικυκλίου.

Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και στον αγώνα με την Ντίναμο, με τον Πέτκοβιτς να βγάζει την κάθετη στον Λιούμπισιτς για το 0-2 των Κροατών, σε έναν χώρο που όφειλε να υπάρχει παίκτης. Γενικότερα, και στα τρία παιχνίδια που έχει παίξει φέτος η ΑΕΚ στην Ευρώπη έχει παρατηρηθεί ένα κενό στη μεσαία γραμμή, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους αντιπάλους της να κάνουν μέτρα με την μπάλα δίχως πίεση και επομένως να έχουν το χρόνο για να πάρουν την καλύτερη απόφαση.

Το διπλό κόστος του τραυματισμού του Γκαρσία

Αυτή τη φορά, ο Ορμπελίν Πινέδα ήταν ο παρτενέρ του Ντάμιαν Σιμάνσκι στη μεσαία γραμμή, αλλά η εικόνα τους δεν ήταν καλή, με αποτέλεσμα ο Πολωνός (που είχε και κάρτα) να γίνει αλλαγή στο ημίχρονο. Όπως είναι λογικό, όταν οι δύο βασικοί χαφ δεν είναι σε καλή βραδιά, τότε αυτό συμπαρασύρει και την υπόλοιπη ομάδα. Ανησυχητικό, βέβαια, για την ΑΕΚ είναι το γεγονός ότι ο Σιντιμπέ δείχνει επιρρεπής στο λάθος και πιο πίσω αγωνιστικά σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Ο μόνος που έδειξε δραστήριος και ξεχώρισε το πρώτο μέρος για την ΑΕΚ ήταν ο Νόρντιν Άμραμπατ, που πήρε τον αέρα του Μπατάιγ, προσφέροντας δύο καλές τελικές στον Λιβάι Γκαρσία. Ο επιθετικός από το Τρίνινταντ και Τομπάγκο ήταν πολύ πιο ενεργός σε σχέση με τους αγώνες απέναντι στην Ντίναμο, αλλά στάθηκε άτυχος, καθώς τραυματίστηκε λίγο μετά το μισάωρο.

Η απώλεια του Γκαρσία κόστισε διπλά στην ΑΕΚ, καθώς έχασε τον πιο απειλητικό παίκτη της (είχε 4 τελικές έως εκείνο το σημείο), αλλά την ίδια στιγμή έχασε και από την επιθετική ορμή της, με συνέπεια η Άντβερπ να... φορτίσει μπαταρίες και να διαχειριστεί καλύτερα την κατάσταση έως τη λήξη του πρώτου μέρους.

Η αποβολή αποδιοργάνωσε την ΑΕΚ

Με την έναρξη του δευτέρου, η είσοδος του Γιόνσον έδωσε πνοή και περισσότερα τρεξίματα στην ΑΕΚ, ενώ η μεγαλύτερη ενεργοποίηση του Γκατσίνοβιτς από τα αριστερά είχε άμεσα αποτελέσματα, καθώς ο Σέρβος κέρδισε την αποβολή του Μπατάιγ στο 51' και έδωσε στην ομάδα του τη δυνατότητα να αγωνιστεί για σχεδόν ένα ημίχρονο με αριθμητικό πλεονέκτημα. Κι ευτυχώς το σκληρό μαρκάρισμα του Βέλγου δεν προκάλεσε έναν σοβαρό τραυματισμό στον "Γκάτσι".

Ωστόσο, αντί η αποβολή να βοηθήσει την ΑΕΚ, στην πραγματικότητα την αποδιοργάνωσε. Οι παίκτες του Αλμέιδα προέβησαν σε βεβιασμένες ενέργειες, δεν είχαν καθαρό μυαλό στην τελική προσπάθεια και επιδόθηκαν σε σέντρες που ήταν βούτυρο στο ψωμί του γκολκίπερ της Άντβερπ, αλλά και των αμυντικών της βελγικής ομάδας. Παράλληλα, ο Φαν Μπόμελ, γνωρίζοντας πως η ΑΕΚ θα ανέβει μέτρα στο γήπεδο και θα πιέσει για την ισοφάριση, έριξε στον αγωνιστικό χώρο και τρίτο στόπερ και άλλαξε τη διάταξη σε 3-5-1.

Μία κίνηση που του βγήκε σε απόλυτο βαθμό, εκμεταλλευόμενος και την εμφανή κούραση των παικτών της ΑΕΚ. Μία κούραση που είχε ως συνέπεια και τις βιαστικές αποφάσεις. Ο Αλμέιδα προσπάθησε να αλλάξει την κατάσταση μεσοεπιθετικά, έβαλε μέσα τους Μάνταλο, Αραούχο και Ελίασον, αλλά οι χώροι δεν ήταν εύκολο να βρεθούν λόγω του... παρκαρισμένου λεωφορείου της Άντβερπ. Ουσιαστικά, μετά από την αποβολή, η Αντβέρπ έπαιζε στο δικό της τρίτο, με δύο ζώνες άμυνας.

Το ματς στην OPAP Arena θα είναι άλλη ιστορία

Ο Έκι Πόνσε, που είχε περάσει αλλαγή στη θέση του τραυματία Γκαρσία, έδειχνε αποκομμένος και απείλησε μόνο μία φορά ουσιαστικά με μία γυριστή κεφαλιά λίγο πριν από το τέλος του αγώνα. Είναι εμφανές πως ο Αργεντινός ψάχνει ακόμα τη χημεία με τους συμπαίκτες του, την οποία ίσως κληθεί να βρει άμεσα εξαιτίας και του τραυματισμού του Λιβάι. Άλλωστε, η ποιότητα δεν λείπει από τον Πόνσε, ούτε και η εκτελεστική δεινότητα.

Στοιχεία που είναι δεδομένο πως θα χρειαστεί η ΑΕΚ στη ρεβάνς για να είναι εκείνη η ομάδα που θα πανηγυρίσει την πρόκριση. Το έργο των κιτρινόμαυρων δεν θα είναι εύκολο και το γνωρίζει και ο Ματίας Αλμέιδα. Όμως, το ματς στην OPAP Arena θα είναι μία άλλη ιστορία. Εκεί η ΑΕΚ δεν πρέπει να βιαστεί, αλλά να προκριθεί. Με οποιονδήποτε τρόπο.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ