OPINIONS

Οι Έλληνες αθλητές είναι αντάξιοι της περίστασης

Οι Έλληνες αθλητές είναι αντάξιοι της περίστασης
EUROKINISSI SPORTS

Οι Έλληνες αθλητές αποδεικνύονται αντάξιοι της δύσκολης περίστασης και δείχνουν πωςβρίσκονται κοντά στην κοινωνία ακόμα κι αν δεν το "φωνάζουν" ή ακόμα κι αν το δείχνουν με εναλλακτικούς τρόπους. Γράφει ο Ηλίας Καλλονάς.

Η αλήθεια είναι πως ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Καταστάσεις που δεν έζησαν ούτε οι γονείς, αλλά ούτε κι οι παππούδες μας. Η φρίκη ενός πολέμου δεν μπορεί να συγκριθεί με οτιδήποτε άλλο στον κόσμο, αλλά είναι δεδομένο πως ο "αόρατος εχθρός" μίας πανδημίας είναι δύσκολα διαχειρίσιμος.

Αποδεικνύεται, άλλωστε, από τον αριθμό των νεκρών από τον κορονοϊό παγκοσμίως, αλλά κι από την τεράστια καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων. H λέξη "τραγωδία" είναι μικρή για να περιγράψει όσα ζούμε το τελευταίο διάστημα. Κι αποδεικνύεται γι' ακόμα μία φορά πόσο λάθος είναι να χρησιμοποιούμε στον αθλητισμό εκφράσεις όπως "αγώνας ζωής ή θανάτου" και "πόλεμος". Διότι έρχεται η ζωή να μας δείξει κατάμουτρα ποια είναι η πραγματικότητα, που προφανώς είναι πιο σκληρή από έναν απλό αγώνα.

Δεν είμαστε ειδικοί για να αναλύσουμε την κατάσταση. Ούτε πρόκειται να το παίξουμε ειδήμονες σε κάτι που δεν γνωρίζαμε μέχρι χθες, απλά επειδή έγινε η καθημερινότητά μας. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι πραγματικοί γνώστες, με σπουδές και πτυχία. Εκείνους και μόνο ακούμε. Κανέναν άλλο. Γι' αυτό το λόγο θα αρκεστούμε σε μία απλή αποτύπωση της κατάστασης, η οποία είναι ιδιαίτερη και ξεχωριστή για όλους. Ανεξαρτήτως αν είναι πλούσιος ή φτωχός, όμορφος ή άσχημος, καλός ή κακός.

ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ "ΦΩΝΑΖΟΥΝ"

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι αθλητές, ανεξάρτητα αν πρόκειται (κυρίως) για ποδοσφαιριστές ή μπασκετμπολίστες, έχουν βρεθεί στο στόχαστρο. Κατηγορούνται πως ζουν σε μία γυάλα, δεν έχουν επαφή με την κοινωνία και δεν μπορούν να καταλάβουν τα προβλήματα του κόσμου επειδή παίρνουν παχυλούς μισθούς. Είναι επαγγελματίες, εντός κι εκτός γηπέδου, με την κακή έννοια του όρου.

Προφανώς μία τέτοια γενίκευση αποτυπώνει με λανθασμένο τρόπο την πραγματικότητα. Ναι, υπάρχει μία σημαντική μερίδα αθλητών που πληρώνεται καλά, αλλά δεν είναι το μεγαλύτερο ποσοστό. Όπως το ίδιο ισχύει για όλα τα επαγγέλματα. Γι' αυτό το λόγο δεν πρέπει να "τρεφόμαστε" από στερεότυπα. Διότι θα έρθει μία κίνηση που θα διαψεύσει την "αλήθεια" μας και θα αποδείξει πως οι αθλητές βρίσκονται κοντά στην κοινωνία, χωρίς να το "φωνάζουν".

Όπως είναι για παράδειγμα η απόφαση Ελλήνων ποδοσφαιριστών, διεθνών και μη, να συγκεντρώσουν χρήματα για τη δημιουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Σε μία εποχή ο τομέας της υγείας βρίσκεται υπό πίεση λόγω ελλείψεων, οι ποδοσφαιριστές δείχνουν το ανθρώπινο πρόσωπό τους και προχωρούν σε μία υπέροχη κίνηση με τεράστιο αντίκτυπο. Οι ίδιοι μπορεί να μην θέλουν να γίνουν γνωστά τα ονόματά τους, αλλά μία τέτοια αξιέπαινη προσπάθεια αξίζει ειδικής μνείας. Μάλιστα, η συμμετοχή είναι μεγάλη και δεν αποκλείεται να μπορέσουν να δημιουργηθούν δύο ΜΕΘ, με βάση τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τις δωρεές.

Αντίστοιχη κίνηση έκανε κι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών (ΠΣΑΚ), ο οποίος ανακοίνωσε πως θα προσφέρει στο Υπουργείο Υγείας ένα σημαντικό ποσό από το ταμείο αλληλοβοήθειας, για τις ανάγκες των νοσοκομείων, λόγω των ελλείψεων που υπάρχουν αυτές τις δύσκολες ημέρες, με τα συνεχή κρούσματα του κορονοϊού. Μάλιστα, η κατάθεση αναμένεται να γίνει εντός της ημέρας, σε μία περίοδο που κάθε δωρεά είναι σημαντική και καταλυτική για την πορεία της νόσου στην Ελλάδα.

Ο ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΤΟΥ ΜΠΟΓΡΗ

Κι αν πάλι, το να συγκεντρώσεις χρήματα δεν είναι εύκολο ή εφικτό αυτήν την περίοδο, υπάρχουν κι εναλλακτικοί τρόποι να δείξεις πως είσαι κοντά στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Γιατί, πέρα από το οικονομικό κομμάτι, τεράστιο ρόλο παίζει κι η ψυχολογία μας αυτή την περίοδο, απ' την στιγμή που είμαστε κλεισμένοι μέσα στο σπίτι. Ο Γιώργος Μπόγρης, λοιπόν, από τη μακρινή Τενερίφη, δείχνει το δρόμο.

Ο έμπειρος σέντερ ανεβάζει καθημερινά ψυχαγωγικά βίντεο στο κανάλι του στο Youtube και υπενθυμίζει σε όλους πως πρέπει να μείνουμε σπίτι. Συνταγές για πίτσα, αγαπημένα καρτούν, αγαπημένα τραγούδια. Απ' όλα έχει ο μπαξές. Μάλιστα, στο τελευταίο βίντεο που ανέβασε έχει για... συνοδοιπόρο μέσω κάμερας τη Μαρία Σάκκαρη, σε μία εναλλακτική συνέντευξη που σπάει τη ρουτίνα μίας κλασικής συζήτησης και προσφέρει άφθονο γέλιο.

Και τη δεδομένη στιγμή, το γέλιο είναι πιο αναγκαίο από ποτέ. Διότι τα δύσκολα είναι μπροστά και καλούμαστε να τα αντιμετωπίσουμε με υπομονή, ψυχραιμία και σοβαρότητα.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ "ΖΟΥΜΕ ΑΘΛΗΤΙΚΑ"

Την ίδια στιγμή, σπουδαίες προσωπικότητες του ελληνικού αθλητισμού συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα " Ζήσε Αθλητικά" του υπουργείου Αθλητισμού. Ολυμπιονίκες, παγκόσμιοι πρωταθλητές και μεγάλοι παίκτες του βόλεϊ, του πόλο και πολλών άλλων λιγότερων γνωστών, αλλά εξίσου σημαντικών αθλημάτων, μας εξηγούν τη σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας ειδικά τη συγκεκριμένη δύσκολη περίοδο.

Ένα μήνυμα λίγων δευτερολέπτων μπορεί να αλλάξει τη ρουτίνα και την κοσμοθεωρία ενός ανθρώπου, αφού η δύναμη που έχουν οι αθλητές είναι μοναδική. Αν θέλουν, μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Κι αυτό προσπαθούν να κάνουν μέσα από τέτοιες δράσεις. Άλλωστε, ποτέ ξανά, όπως αναφέρει κι ο Ολυμπιονίκης της υδατοσφαίρισης, Χρήστος Αφρουδάκης, βασικές αρχές του πρωταθλητισμού δεν είναι τόσο επίκαιρες και εφαρμόσιμες απ' όλους τους ανθρώπους παγκοσμίως.

Πειθαρχία, θυσία, προσπάθεια. Τρεις λέξεις τόσο σπουδαίες και συνάμα τόσο αναγκαίες. Πειθαρχούμε και ακολουθούμε κατά γράμμα όσα μας λένε οι ειδικοί, θυσιάζουμε τις παλιές μας συνήθειες και προσπαθούμε να περάσουμε την κατάσταση όσο πιο ανώδυνα γίνεται. Σεβασμός στις ευπαθείς ομάδες κι αλληλεγγύη, με έναν και μοναδικό στόχο. Να επανέλθουμε στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατό, με τις λιγότερες απώλειες.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 800 ΕΥΡΩ

Κι επειδή πολύς λόγος έγινε για το επίδομα των 800 ευρώ που ζήτησαν οι ποδοσφαιριστές, η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική. Το αίτημα έγινε μέσω των προέδρων της Super League 1 και 2, Μηνά Λυσάνδρου και Λεωνίδα Λεουτσάκου προκειμένου να βοηθηθούν οι ομάδες, ως εταιρείες, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Δεν ήταν απαίτηση των ποδοσφαιριστών.

Η κίνηση έγινε με σκοπό να διευκολυνθούν οι ομάδες, κυρίως χαμηλότερων κατηγοριών, που αντιμετωπίζουν ούτως ή άλλως σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Κι ας μην ξεχνάμε πως δεν έχουν όλοι οι ποδοσφαιριστές συμβόλαια που τους αποφέρουν χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο. Οι περισσότεροι, ειδικά στις μικρότερες κατηγορίες, παίρνουν τον βασικό μισθό, δίχως έξτρα δόσεις συμβολαίων. Επομένως για πολλούς, ακόμη και τα 800 ευρώ που αφορούν διάστημα 45 ημερών, είναι σημαντικά, από την στιγμή που έχει σταματήσει η αγωνιστική δράση.

Όπως και να 'χει παραμένουμε αισιόδοξοι, αλλά και προσεκτικοί. Πολλές φορές, όταν μιλάμε για έναν αγώνα, αναφερόμαστε στους πρωταγωνιστές και λέμε πως αποδείχθηκαν "κατώτεροι των περιστάσεων". Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι Έλληνες αθλητές αποδεικνύονται αντάξιοι μίας πρωτόγνωρης κατάστασης. Ας τους ακολουθήσουμε...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Αξιέπαινη προσπάθεια Ελλήνων διεθνών και μη για τη δημιουργία ΜΕΘ
Ο Μπόγρης το τερμάτισε: Αποκάλεσε Λένα Δανιηλίδου τη Μαρία Σάκκαρη!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ