ΑΡΗΣ

Ο Άρης έβαλε δύσκολα στον εαυτό του και πλέον η πρόκριση είναι mission impossible

Ο Καμάτσο μετά τη χαμένη ευκαιρία στο Μακάμπι Τελ Αβίβ - Άρης
Ο Καμάτσο μετά τη χαμένη ευκαιρία στο Μακάμπι Τελ Αβίβ - Άρης EUROKINISSI SPORTS

Ο Άρης "πληγώθηκε" από την κάκιστη αμυντική λειτουργία του, είδε το αρχικό πλάνο του Χερμάν Μπούργος να μην δικαιώνεται, αλλά και τον Καμάτσο να χάνει μία ασύλληπτη ευκαιρία να αλλάξει τα δεδομένα ενόψει της ρεβάνς. Γράφει ο Ηλίας Καλλονάς.

Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ιδανικά για τον Άρη στο Ισραήλ, καθώς γνώρισε την ήττα με 2-0 από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στο πλαίσιο του 3ου προκριματικού γύρου του Conference League και πλέον η πρόκριση θα αποτελεί μία μεγάλη υπέρβαση από την πλευρά των "κιτρίνων".

Το σωστό διάβασμα του Ίβιτς

Ο Βλάνταν Ίβιτς διάβασε σωστά το παιχνίδι, προτίμησε να αφήσει στην άκρη το αγαπημένο του 4-1-4-1, επιλέγοντας τριάδα στην άμυνα και ενισχυμένο κέντρο με σκοπό να περιορίσει τα επιθετικά ατού του Άρη. Μάλιστα, ο Σέρβος τεχνικός στόχευσε στο σκληρό παιχνίδι από την πλευρά των παικτών του με σκοπό να κόψει τον... αέρα των μεσοεπιθετικών των "κιτρίνων" και παράλληλα να τους προκαλέσει μία νευρικότητα. Κι η αλήθεια είναι πως, με την ανοχή και του Ολλανδού διαιτητή, η επιλογή λειτούργησε και με το παραπάνω, με τη Μακάμπι να κερδίζει κατά κράτος το χώρο του κέντρου.

Οι Νταμπό και Ντουκουρέ δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν τον ρυθμό των μέσων της Μακάμπι, με συνέπεια να δημιουργούνται μεγάλα κενά μεσοαμυντικά, τα οποία εκμεταλλεύονταν σε κάθε ευκαιρία οι γηπεδούχοι. Ο Γιοβάνοβιτς έβαλε σε... μπελάδες τα δύο στόπερ του Άρη, καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους που κατάφερε να βγει στην πλάτη της άμυνας και να απειλήσει την εστία του Κουέστα.

Στην πραγματικότητα, ο Σέρβος φορ έριξε δύο "προειδοποιητικές βολές" προτού σκοράρει στο 29ο λεπτό, εκμεταλλευόμενος ξανά τα κενά στην άμυνα του Άρη. Ειδικά η φάση του γκολ είναι η αποτύπωση της γενικότερης κακής αμυντικής συνοχής και λειτουργίας των Θεσσαλονικέων, αφού προέρχεται από λάθος στο κέντρο και αδυναμία των μέσων να ακολουθήσουν τη γρήγορη αντεπίθεση των γηπεδούχων, με τον Κανισόβσκι να κάνει πολλά μέτρα ανενόχλητος με την μπάλα προτού στρώσει στον Γιοβάνοβιτς.

Δεν λειτούργησε η επιλογή του Ματέο Γκαρσία

Την ίδια στιγμή, είναι δεδομένο πως δεν βγήκε στον Χερμάν Μπούργος η απόφαση να αφήσει στον πάγκο τον φορμαρισμένο Λουίς Πάλμα, επιλέγοντας τον Ματέο Γκαρσία ως επιτελικό μέσο σε διάταξη 4-2-3-1. Ο Αργεντινός τεχνικός θεώρησε πως ο συμπατριώτης του θα μπορέσει να "δέσει" καλύτερα τις γραμμές, κατεβαίνοντας χαμηλά και δημιουργώντας από πίσω. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη, διότι η... πολυκοσμία στη μεσαία γραμμή των Ισραηλινών δεν επέτρεψε στον Γκαρσία να βρει κενά για να παίξει κάθετα και να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις.

Ο μοναδικός από την αρχική τετράδα της επίθεσης που κατάφερε να ξεχωρίσει ήταν ο Χουάν Ιτούρμπε που διένισε μέτρα με την μπάλα, ενώ απ' τα πόδια του προήλθαν και οι δύο καλές στιγμές των "κιτρίνων" στο πρώτο μέρος, με τον Ντάνιελ Μαντσίνι να μην μπορεί να νικήσει ισάριθμες φορές τον Πέρετς με τα διαγώνια σουτ του. Η απουσία του Πάλμα στοίχισε δεδομένα και στον Αντρέ Γκρέι, καθώς ο Τζαμαϊκανός φορ είχε βρει αποκούμπι στον μεσοεπιθετικό από την Ονδούρα, όπως ήταν εμφανές απ' τις αναμετρήσεις με την Γκόμελ, όπου σημείωσε τέσσερα τέρματα, με δύο εξ αυτών να έρχονται από ασίσ ττου Πάλμα. Γενικότερα, ο 31χρονος επιθετικός κλείστηκε σωστά και καλά από τους αμυντικούς της Μακάμπι, οι οποίοι δεν του επέτρεψαν να βγει στην πλάτη και να απειλήσει κατά μέτωπο.

Ο ανέτοιμος Μάνου Γκαρθία και η ποιότητα του Ζάχαβι

Το θετικό για τον Άρη ήταν πως ο Μπούργος διέκρινε το πρόβλημα στον παίκτη πίσω από τον Γκρέι και πέρασε νωρίς στο δεύτερο μέρος τον Μάνου Γκαρθία. Ο Ισπανός, όταν βρεθεί στο 100% των δυνατοτήτων του, είναι ικανός να κάνει τη διαφορά για τον Άρη τη φετινή σεζόν, καθώς διαθέτει μεγάλη ποιότητα. Φάνηκε, άλλωστε, στα πρώτα λεπτά του στον αγωνιστικό χώρο όταν προσπάθησε να παίξει κάθετα και να βρει στην κίνηση τον Γκρέι. Μπορεί να μην του βγήκαν οι φάσεις, αλλά με εκείνον στον αγωνιστικό χώρο ήταν η πρώτη φορά που είδαμε τον Άρη να παίζει κάθετα.

Μάλιστα, μετά την είσοδο και των Πάλμα, Καμάτσο, η ομάδα του Μπούργος ανέβηκε μέτρα στο γήπεδο και παρουσίασε μία βελτιωμένη εικόνα, αλλά είδε και πάλι την αμυντική λειτουργία να την προδίδει σε καταλυτικές στιγμές του παιχνιδιού. Αν, μάλιστα, ο Κουέστα δεν βρισκόταν σε εξαιρετική βραδιά, τότε ο δείκτης του σκορ θα μπορούσε να ήταν και υψηλότερος. Παρ' όλα αυτά, ακόμα και έτσι, ο Άρης έδειχνε ότι μπορεί να φύγει από το Ισραήλ με μία διαχειρίση ήττα, του ενός γκολ.

Όμως, η κλάση του Ζάχαβι ήταν εκείνη που τελικά έκανε τη διαφορά και έδωσε σημαντικό προβάδισμα πρόκρισης στη Μακάμπι. Ο 34χρονος επιθετικός πέρασε ως αλλαγή, αλλά κατάφερε σε λιγότερο από 30 λεπτά να χάσει μία μεγάλη ευκαιρία και να σκοράρει το δεύτερο γκολ της ομάδας του. Άλλωστε, παίκτες αυτής της αξίας είναι ικανοί να κάνουν τη διαφορά με μία ενέργεια ή ένα απλό τελείωμα.

Η χαμένη ευκαιρία του Καμάτσο δεν άλλαξε την ιστορία

Το γκολ του Ζάχαβι ήρθε και σε ένα σημείο που ο Άρης έκανε την τελευταία προσπάθεια να φτάσει στην ισοφάριση και να πάει με άλλον αέρα στη ρεβάνς, προεξάρχοντος του Καμάτσο, ο οποίος έδωσε φρεσκάδα και περισσότερη ενέργεια στην επίθεση. Ωστόσο, παρά το 2-0 οι "κίτρινοι" δεν επηρεάστηκαν και έψαξαν ένα γκολ που θα άλλαζε την ιστορία ενόψει της ρεβάνς. Αλλά τελικά η προσπάθεια δεν στέφθηκε με επιτυχία.

Αν και είναι βέβαιο πως τα δεδομένα θα ήταν διαφορετικά στην περίπτωση που η μπάλα κατέληγε στα δίχτυα στην τεράστια ευκαιρία του Καμάτσο στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων. Όμως, έτσι είναι το ποδόσφαιρο δυστυχώς ή ευτυχώς. Όλα μπαίνουν και όλα χάνονται. Και δεν είναι κοινοτυπία, αλλά η πραγματικότητα. Κι η πραγματικότητα, πλέον, λέει πως ο Άρης έχει μία mission impossible μπροστά του την προσεχή Πέμπτη (11/08) στο "Κλ. Βικελίδης". Τελειωμένος, πάντως, δεν είναι σε καμία περίπτωση.

TAGS ΑΡΗΣ ΑΡΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ CONFERENCE LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ