ΑΕΚ

Η ΑΕΚ δεν είχε πέρυσι Τσούμπερ και Μάνταλο για να την κάνουν διεκδικήτρια τίτλου

Οι Πέτρος Μάνταλος και Στίβεν Τσούμπερ
Οι Πέτρος Μάνταλος και Στίβεν Τσούμπερ INTIME SPORTS

Η ΑΕΚ απέδρασε με το διπλό από την έδρα του Ιωνικού και ο Ηλίας Καλλονάς γράφει για τους Στίβεν Τσούμπερ και Πέτρο Μάνταλο που μπήκαν ως αλλαγή και ανέτρεψαν τα δεδομένα, δίνοντας στην Ένωση μία τεράστια νίκη στη μάχη του τίτλου.

Νίκη που μπορεί να αποδειχθεί καταλυτική στη μάχη του τίτλου πήρε η ΑΕΚ στη Νεάπολη κόντρα στον Ιωνικό για την 19η αγωνιστική της Super League. Οι "κιτρινόμαυροι" δεν βρέθηκαν σε καλή βραδιά, αλλά κατάφεραν να πάρουν ένα υπερπολύτιμο τρίποντο χάρη στο γκολ του Στίβεν Τσούμπερ στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων.

Τεράστια υπόθεση να νικάς τις κακές βραδιές σου

Η αλήθεια είναι πως η Ένωση μέχρι το 60ό λεπτό δεν πατούσε καλά στο γήπεδο, με τους παίκτες του Δημήτρη Σπανού να έχουν διαβάσει σωστά τον αγώνα, να πέφτουν δύο και τρεις σε κάθε μπάλα, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπουν στους αντιπάλους τους να αναπτυχθούν ορθολογικά. Παράλληλα, ο Ορμπελίν Πινέδα περιορίστηκε σημαντικά, αφού δεν είχε την ικανότητα να κινείται ανάμεσα στις γραμμές με ευκολία, ούτε να κυλάει την μπάλα μέσα στο γήπεδο.

Ωστόσο, μετά την είσοδο των Πέτρου Μάνταλου, Στίβεν Τσούμπερ και Πάολο Φερνάντες τα δεδομένα άλλαξαν άρδην. Οι παίκτες του Αλμέιδα ανέβηκαν μέτρα στον αγωνιστικό χώρο, άσκησαν υψηλή πίεση και βρήκαν δύο γκολ στο τελευταίο 15λεπτο του παιχνιδιού. Κι είναι τεράστια υπόθεση για τους "κιτρινόμαυρους" να νικούν και στις κακές βραδιές τους. Κι είναι επίσης σημαντικό ο Αλμέιδα να βρίσκει λύσεις κι από παίκτες με ποιότητα που έρχονται από τον πάγκο.

Είναι χαρακτηριστικό πως η ΑΕΚ είχε μόλις 8 ενέργειες με την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή στο πρώτο μέρος, αφού αδυνατούσε να βρει χώρους προς την εστία του Λευτέρη Χουτεσιώτη. Αντίθετα, μετά και τις αλλαγές, η εικόνα άλλαξε ολοκληρωτικά, με τους "κιτρινόμαυρους" να έχουν 26(!) στο δεύτερο μέρος και συνολικά 34 στο ματς. Πρόκειται, άλλωστε, για την κορυφαία ομάδα του πρωταθλήματος σε ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή.

Ο Τσούμπερ βρήκε αυτό που έψαχνε καιρό

Τα φώτα, όπως είναι λογικό, θα πέσουν πάνω στον Ελβετό, ο οποίος σημείωσε το "χρυσό" γκολ για την ομάδα του. Ένα γκολ που έψαχνε αρκετό καιρό προκειμένου να τονώσει την ψυχολογία του, ύστερα από ένα δύσκολο πρώτο εξάμηνο στη σεζόν εξαιτίας και του προβλήματος τραυματισμού. Στις προηγούμενες αναμετρήσεις ο 31χρονος εξτρέμ έδειχνε να... εκβιάζει τις φάσεις, με συνέπεια να μην βοηθάει και την ομάδα του.

Οι ενέργειες και οι επιδόσεις του Τσούμπερ απέναντι στον Ιωνικό
Οι ενέργειες και οι επιδόσεις του Τσούμπερ απέναντι στον Ιωνικό

Αντίθετα, στην αναμέτρηση με τον Ιωνικό ο Τσούμπερ λειτούργησε με έναν διαφορετικό τρόπο, αγωνιζόμενος λίγο πίσω από τον Σέρχιο Αραούχο. Μία θέση που φαίνεται πως του ταιριάζει περισσότερο στο σύστημα του Αλμέιδα, αφού δεν έχει τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά για να υπηρετήσει ένα πιο physical game. Ο Ελβετός εξτρέμ πρόλαβε να έχει 23 ενέργειες με την μπάλα σε 16 λεπτά, εκ των οποίων οι έξι μέσα στη μεγάλη περιοχή. Παράλληλα, συνέλαβε και στην ανάπτυξη, έχοντας 11/16 πάσες στην επίθεση.

Ο Μάνταλος γίνεται πολύτιμος στο νέο ρόλο του

Την ίδια στιγμή, ο Μάνταλος συνέχισε τις καλές εμφανίσεις, έχοντας αποδεχθεί απόλυτα τον ρόλο του game changer. Ο 31χρονος μεσοεπιθετικός έχει βοηθήσει σε πολλά παιχνίδια περνώντας ως αλλαγή, με την ποιότητα που διαθέτει ειδικά στο δημιουργικό κομμάτι. Από τα δικά του πόδια, άλλωστε, προήλθε η ασίστ για το 2-1 της ΑΕΚ.

Γενικότερα, ολοκλήρωσε με 13/17 πάσες, εκ των οποίων 7/9 ήταν στην επίθεση. Όπως φαίνεται και στο γράφημα της Opta/Stats Perform, ο Μάνταλος κατέβαινε και χαμηλά στο γήπεδο προκειμένου να πάρει την μπάλα και να δημιουργήσει για την ομάδα του, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην ανατροπή.

Οι μεταβιβάσεις και οι επιδόσεις του Μάνταλου απέναντι στον Ιωνικό
Οι μεταβιβάσεις και οι επιδόσεις του Μάνταλου απέναντι στον Ιωνικό

Σε αυτό το σημείο, βέβαια, οφείλουμε να σταθούμε και στην παρουσία του Πάολο Φερνάντες, ο οποίος πέρασε λίγο νωρίτερα στον αγωνιστικό χώρο και φρέσκαρε μεσοεπιθετικά την Ένωση, μοιράζοντας και την ασίστ στον Ντομαγκόι Βίντα για το 1-1 της ΑΕΚ. Ο Ισπανός εξτρέμ δείχνει ότι μπορεί να σταθεί σε αυτό το επίπεδο, προσφέροντας μία έξτρα λύση στον Αλμέιδα στη μάχη του τίτλου.


TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE FOOTBALL ANALYSIS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ