ΑΕΚ

Έγινε η απώλεια, συνήθειά της

Ο απογοητευμένος Καρίμ Ανσαριφάρντ
Ο απογοητευμένος Καρίμ Ανσαριφάρντ EUROKINISSI

Η ΑΕΚ κινδυνεύει να μείνει εκτός Ευρώπης, απόρροια της κάκιστης αγωνιστικής εικόνας, αλλά και της ηττοπάθειας που έχει μπολιάσει την ομάδα. Γράφει ο Ηλίας Καλλονάς.

Η ΑΕΚ παρουσίασε προβληματική εικόνα σε άλλη μία αναμέτρηση με ομάδα του Big-5, έχασε 2-1 από τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ και κινδυνεύει να μείνει εκτός τετράδας. Η Ένωση είναι ξεκάθαρο πως αδυνατεί να πάρει έστω έναν "do or die" αγώνα απέναντι σε αντίπαλο αντίστοιχου επιπέδου. Έχει αποδεχθεί τις ήττες, με τους παίκτες να δείχνουν πως απλά περιμένουν να ολοκληρωθεί η σεζόν, ανεξαρτήτως τελικής έκβασης του πρωταθλήματος.

ΤΗ "ΣΩΖΕΙ" Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Στην πραγματικότητα, την ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ τη "σώζει" η κάκιστη παρουσία του Παναθηναϊκού. Αν και πλέον είναι εμφανές πως τόσο η ΑΕΚ όσο και ο Παναθηναϊκός καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να απωλέσουν το τέταρτο και τελευταίο ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Και μπορεί για το Τριφύλλι να υπάρχουν κάποιες δικαιολογίες, αλλά για την ΑΕΚ θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα η μη έξοδος στην Ευρώπη τόσο οικονομικά όσο και σε επίπεδο βαθμολογίας στην UEFA. Διότι του χρόνου θα αφαιρεθεί μία καλή χρονιά στην Ευρώπη και η μη έξοδος θα σημαίνει πτώση κάτω από την 100ή θέση, αλλά και μία πιθανή δύσκολη κλήρωση ακόμα και σε επίπεδο Conference League μελλοντικά.

Και το μεγαλύτερο ζήτημα για την Ένωση είναι πως, βάσει απόδοσης, μπορεί και να μην αξίζει κιόλας να βγει. Ειδικά από την στιγμή που στα τελευταία παιχνίδια αντί να βγάλει αντίδραση, βυθίζεται ακόμη περισσότερο στη μετριότητα.

ΣΕ ΔΥΟ ΜΑΤΣ ΕΚΑΝΕ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΓΚΟΛ

Μιλώντας με αριθμούς, η ΑΕΚ στα δύο τελευταία ματς με αντίπαλο τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, δημιούργησε ευκαιρίες που είχαν ως "αξία" 1.08 xGoals (0.66 και 0.42 αντίστοιχα), αφαιρώντας προφανώς τα πέναλτι. Δηλαδή, σε δύο αγώνες που η ΑΕΚ ήθελε όσο τίποτε τη νίκη για να κάνει αποφασιστικό βήμα για την Ευρώπη, απείλησε με νούμερα που θυμίζουν ομάδα των playouts.

Την επιθετική εικόνα της ΑΕΚ στα ντέρμπι, την ανέλυσε πρόσφατα και διεξοδικά ο Θέμης Καίσαρης με τη συμβολή της Opta. Το πρόβλημα είναι η ποιότητα των τελικών, όπως φαίνεται και στο γράφημα με τα expected goals του αγώνα με τον ΠΑΟΚ.

Οι παίκτες του Μανόλο Χιμένεθ δεν μπορούν να απειλήσουν και ελπίζουν σε μία ατομική ενέργεια ή ένα λάθος των αντιπάλων. Μηδενική δημιουργία, με ή χωρίς Πέτρο Μάνταλο, ελάχιστες συνεργασίες και φανερό πρόβλημα στην ανάπτυξη. Ο αρχηγός της ΑΕΚ ακούει όλο το ανάθεμα, αλλά είναι ευθύνη και των ανθρώπων της ομάδας που όλο αυτά τα χρόνια δεν έχει βρεθεί ένας άξιος συμπαραστάτης στον τομέα της δημιουργίας και όλοι περιμένουν το κάτι παραπάνω από εκείνον.

ΑΔΙΚΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ

Το χειρότερο, όμως, για τους "κιτρινόμαυρους" είναι πως αδικούν κατάφορα την ποιότητα που έχουν μπροστά. Η πραγματικότητα είναι θλιβερή για την αμυντική λειτουργία της Ένωσης, όπως έχουμε αναλύσει καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν, αλλά στην επίθεση τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν πάει σίγουρα καλύτερα διότι υπάρχουν καλοί ποδοσφαιριστές.

Οι επιλογές τόσο στα άκρα όσο και στην κορυφή είναι αξιόλογες και ίσως οι κορυφαίες που είχε η ΑΕΚ την τελευταία δεκαετία. Κι είναι κατόρθωμα πως, πέρα από τον Λιβάι Γκαρσία και κάποια καλά φεγγάρια του Καρίμ Ανσαριφάρντ, δεν έχουν καταφέρει ούτε ο Μάσιμο Καρέρα ούτε ο Μανόλο Χιμένεθ να πάρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από τους υπόλοιπους. Προφανώς, με ξεκάθαρη ευθύνη τους.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Ό,τι κι αν συμβεί, λοιπόν, μέχρι το τέλος των playoffs, το προσεχές καλοκαίρι είναι το πιο κρίσιμο των τελευταίων ετών για την ΑΕΚ. Πλέον, τίποτα δεν μπορεί να κρύψει κάτω από το χαλί τις ξεκάθαρες αγωνιστικές αδυναμίες της. Κι είναι θέμα των διοικούντων την ομάδα να βρουν τη λύση για να ορθοποδήσει και να μην παρουσιάζει αυτή την επιεικώς κακή εικόνα της τελευταίας σεζόν.

Διότι, όπως λέει κι ο υπέροχος στίχος των Διάφανων Κρίνων "έγινε η απώλεια, συνήθειά μας". Και για την ΑΕΚ, θα είναι τεράστιο πρόβλημα η απώλεια βαθμών, νικών, τίτλων, επιτυχιών να της γίνει συνήθεια.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΑΕΚ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ