Η ξαφνική χαλάρωση του Παναθηναϊκού AKTOR και το ηλεκτροσόκ

Ο Παναθηναϊκός AKTOR χαλάρωσε και το πλήρωσε. Το ηλεκτροσόκ δεν ήταν αρκετό για να αποφευχθεί η νίκη της Βαλένθια στο Telekom Center Athens, αφού η μοίρα έπαιξε άσχημο παιχνίδι στον Νίκο Ρογκαβόπουλο στο φινάλε.
Το Game 3 της σειράς Βαλένθια – Παναθηναϊκός δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από τα δύο προηγούμενα. Ήταν κι αυτό τρελό στην εξέλιξή του, γεμάτο συγκινήσεις και εναλλαγές συναισθημάτων. Μόνο που αυτή τη φορά δεν είχε ευτυχή κατάληξη για τους πράσινους, οι οποίοι για 35’ λεπτά έπαιζαν στον ρυθμό και στο στυλ που εξυπηρετούσε τους Ισπανούς.
Μάλλον η ομάδα του Εργκίν Αταμάν χαλάρωσε -συνειδητά ή υποσυνείδητα- παραπάνω από όσο θα έπρεπε μετά από τις δύο σπουδαίες νίκες που πέτυχε την προηγούμενη εβδομάδα στην Ισπανία και πίστεψε ότι θα πάρει το τρίτο ματς με τη δύναμη της έδρας της. Όμως, οι πορτοκαλί είχαν αποβάλει πλέον το άγχος από πάνω τους και μπήκαν σε survival mode, γνωρίζοντας ότι η ευρωπαϊκή σεζόν τους μπορεί να τελείωνε άδοξα το βράδυ της Τετάρτης (6/5) στο Telekom Center Athens.
Αυτός ο συνδυασμός είχε ως αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να κάνει 11 λάθη στο πρώτο εικοσάλεπτο του αγώνα, με κάποια εξ αυτών να είναι και αβίαστα, και η Βαλένθια να βρει 19 πόντους στον αιφνιδιασμό, εκμεταλλευόμενη κάθε ευκαιρία για να τρέξει όπως τόσο της αρέσει.
Η δεκαπεντάλεπτη διακοπή στο φινάλε του πρώτου μέρους ήταν θεωρητικά μια καλή ευκαιρία για να γυρίσουν οι γηπεδούχοι τον διακόπτη και να ανασυνταχθούν. Κάτι που σε πρώτη φάση δεν φάνηκε να συμβαίνει, αφού η διαφορά έφτασε στις παρυφές των 20 πόντων (43-62, 22’30”). Ωστόσο, ο Παναθηναϊκός άρχισε να καλύπτει το χαμένο έδαφος, βάζοντας 27 πόντους στην τρίτη περίοδο, χωρίς να κάνει κανένα λάθος.
Επί της ουσίας, το μεγάλο ηλεκτροσόκ το οποίο άρχισε να αλλάζει το βάρος στην ζυγαριά του ματς ήταν η διπλή αποβολή των Πέδρο Μαρτίνεθ και Εργκίν Αταμάν στο 27′. Η Βαλένθια υστερεί σημαντικά στο κομμάτι της εμπειρίας σε σχέση με τον Παναθηναϊκό -κάτι το οποίο έχουμε τονίσει πολλάκις από την αρχή αυτής της σειράς- και χωρίς τον head coach της στον πάγκο έμοιαζε ανύμπορη να διαχειριστεί κάποιες καταστάσεις.
Για αυτό ακριβώς κι έμεινε χωρίς σκορ στα τελευταία 5’25” του αγώνα (σσ. μέχρι τη στιγμή που έβαλε ο Μπράνκου Μπαντιό τη βολή που έγραψε το τελικό 87-91), όταν οι επτά φορές πρωταθλητές Ευρώπης έφεραν το ματς στα δικά τους μέτρα και την έκαναν να αισθανθεί ξαφνικά άβολα στον αγωνιστικό χώρο.
Το παιχνίδι της μοίρας στον Ρογκαβόπουλο
Πέρα από την αποβολή του Αταμάν, στον Παναθηναϊκό λειτούργησε “ευεργετικά”, όσο περίεργο κι αν ακούγεται αυτό, η αλλαγή του Κέντρικ Ναν με τον Νίκο Ρογκαβόπουλο στο 25’05”, όταν ο Αμερικανός σούπερ σταρ φορτώθηκε με το 4ο προσωπικό του φάουλ. Ο Έλληνας φόργουοντ ήταν άποντος μέχρι εκείνο το σημείο, αφού είχε 0/2 δίποντα στα 5’31” που είχε αγωνιστεί στο πρώτο μέρος. Από κι έπειτα προσέφερε όμως 16 πόντους, 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ (σσ. είχε άλλες 2 νωρίτερα) κι ένα μπλοκ.
Στο φινάλε, βέβαια, η μοίρα του έπαιξε άσχημο παιχνίδι, αφού εκείνος επιχείρησε δύο διαδοχικά σουτ για την ισοφάριση που πιθανότατα θα έστελναν το ματς στο έξτρα πεντάλεπτο, χωρίς όμως να καταφέρει να βρει τον στόχο, για να μείνει με την πικρία και το γαμ@το.
“Δυστυχώς το σουτ δεν μπήκε. Short memory (σσ. κοντή μνήμη). Αυτή είναι η κατάσταση. Πάμε για την Παρασκευή. Ήθελα πολύ να το βάλω.
Μόνο και μόνο που φτάσαμε εκεί ήταν ηρωικό. Δεν αξίζαμε να κερδίσουμε, έτσι όπως παίξαμε. Κάναμε τεράστια προσπάθεια, δεν ήταν αρκετή. Αν δεν ματσάρεις την ταχύτητα από το πρώτο λεπτό δεν κερδίζεις.
Μας έλειψε ο Ναν στο τέλος, να πάρει τα μεγάλα σουτ. Στη Βαλένθια μπήκανε τα κρίσιμα σουτ, απόψε δεν μπήκανε. Χάσαμε ένα παιχνίδι που μπορούσαμε να το τελειώσουμε σήμερα. Όταν φτάνει εκεί το παιχνίδι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.
Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και συνεπείς. Όχι να χάνουμε με 20 και να ξυπνήσουμε μετά”, ανέφερε ο ίδιος στην κάμερα της Nova μετά το ματς, δείχνοντας τη σωστή μενταλιτέ με γνώμονα το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα.
Οι πράσινοι έχουν ένα ακόμα match ball στην έδρα τους. Στην Ισπανία έδειξαν ότι ξέρουν τον τρόπο να λυγίσουν τη Βαλένθια. Μένει να το κάνουν άλλη μια φορά, για να τσεκάρουν το εισιτήριό τους για το Final Four, χωρίς να μπουν σε νέες περιπέτειες.