Η κακή ημέρα στη δουλειά του Νίκολιτς, το -4 της ΑΕΚ και το μήνυμα σε Κάιρινεν – Ζούμπκοφ

H AEK έχασε ξανά βαθμούς εκτός έδρας και ο Ηλίας Καλλονάς γράφει για την κακή ημέρα στη δουλειά που είχε ο Μάρκο Νίκολιτς, τους -4 βαθμούς σε σχέση με πέρυσι και το μήνυμα που έχει στείλει ο Σέρβος σε Κάαν Κάιρινεν και Ολεξάντρ Ζούμπκοφ.
Η ΑΕΚ δεν εκμεταλλεύτηκε την απώλεια βαθμών του Ολυμπιακού, καθώς αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με τον Αστέρα AKTOR στην Τρίπολη, με αποτέλεσμα να μείνει στο -4 απ’ τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό, στο -1 απ’ τον ΠΑΟΚ και μόλις στο +1 απ’ τους ερυθρολεύκους.
Για δεύτερο σερί εκτός έδρας παιχνίδι πρωταθλήματος η Ένωση πετά δύο βαθμούς, δεχόμενη γκολ, παρά το γεγονός ότι έχει προηγηθεί, όπως είχε συμβεί και στην αναμέτρηση με την Κηφισιά. Μπορεί η εικόνα του αγώνα να μην είχε καμία σχέση με εκείνη κόντρα στην ομάδα των Βορείων Προστείων, όπου είχε παρουσιαστεί ράθυμη και άνευρη, αλλά και πάλι το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο.
Οι επιλογές που δεν βγήκαν και οι τρεις αλλαγές
Προφανώς κόστισε το σοβαρότατο λάθος του Αρόλντ Μουκουντί, όπως και οι δύο μεγάλες χαμένες ευκαιρίες του Λούκα Γιόβιτς, αλλά το μεγαλύτερο ζήτημα για τους κιτρινόμαυρους απέναντι στον Αστέρα AKTOR ήταν το κακό διάβασμα του παιχνιδιού απ’ τον Νίκολιτς. Ο Σέρβος προτίμησε τους Κέρβιν Αριάγκα και Μίγιατ Γκατσίνοβιτς σε έναν αγώνα που γνώριζε εξ αρχής ότι θα έχει την κατοχή και θα χρειαστεί καλή κυκλοφορία, αλλά και ικανότητα στο 1 vs 1.
Κι αν ο Γκατσίνοβιτς θα μπορούσε να υπηρετήσει έως ένα βαθμό το κομμάτι της δημιουργίας, αυτό δεν ίσχυε για τον Ονδουριανό μέσο, ο οποίος έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά στο παιχνίδι του, περισσότερο aggressive και σίγουρα λιγότερο ταιριαστά με τη λογική του εν λόγω ματς. Γι’ αυτό και ο Νίκολιτς τους απέσυρε στα πρώτα λεπτά του δευτέρου μέρους και συγκεκριμένα στο 52′, περνώντας στο γήπεδο τους Αμπουμπακαρί Κοϊτά και Μπαρνάμπας Βάργκα.
Την ίδια στιγμή, μετατόπισε τον Λόβρο Μάγερ –που ήταν ξανά ο καλύτερος για την ΑΕΚ με 6(!) key passes- στον άξονα, στο πλευρό του Ραζβάν Μαρίν και έβαλε στα δεξιά τον Ζίνι. Η αλήθεια είναι πως ο Κοϊτά βοήθησε με το απρόσμενο που έχει στο παιχνίδι του και την ικανότητα να πηγαίνει σε κατά μέτωπο επιθέσεις, αλλά η απειλή δεν ήταν συνολικά στα επίπεδα προηγούμενων αγώνων. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Νίκολιτς καθυστέρησε πολύ να κάνει τρίτη αλλαγή, η οποία και ήταν ο Πέτρος Μάνταλος στο 88ο λεπτό.
Το μήνυμα σε Κάιρινεν και Ζούμπκοφ
Σε μία αναμέτρηση που κυνηγάς το γκολ, το γεγονός πως την ολοκληρώνεις με τρεις αντί για πέντε αλλαγές, κάτι δείχνει και για την εμπιστοσύνη που (δεν) έχεις στον πάγκο σου. Είναι φανερό πως ο Κάαν Κάιρινεν έχει μείνει πιο πίσω στο ροτέισον, μετρώντας τρία σερί DNP στα ματς του πρωταθλήματος (με Άρη και Αστέρα AKTOR) και του Champions League (με τη ΛΑΣΚ), ενώ γενικά απ’ τη ρεβάνς με τη Λέφσκι και ύστερα, έχει 22 λεπτά με την Κηφισιά και 62′ με τον Νέστο Χρυσόπουλης για το Superbet Κύπελλο Ελλάδας.
Aντίστοιχα, ο Ολεξάντρ Ζούμπκοφ μετράει 7 λεπτά κόντρα στον Άρη, 6 απέναντι στον Νέστο, ενώ στην αναμέτρηση με ΛΑΣΚ και Αστέρα AKTOR έμεινε στον πάγκο. Μιλάμε, βέβαια, για την 3η και 2η ακριβότερη μεταγραφή της Ένωσης στη θερινή μεταγραφική περίοδο, πίσω από εκείνη του Μάγερ, οι οποίες κόστισαν συνολικά πάνω από 8 εκατ. ευρώ. Προφανώς και ο Νίκολιτς δεν καλύπτεται απ’ όσα βλέπει στα ματς και στις προπονήσεις, αλλά αυτό του δημιουργεί θέμα στο άνοιγμα του ροτέισον.
Και με τρεις διοργανώσεις να “τρέχουν”, είναι δεδομένο πως θα χρειαστεί να ανοίξει το ροτέισον προκειμένου να γίνει μία καλύτερη διαχείριση του ρόστερ και των αναγκών. Ο Νίκολιτς είναι ένας προπονητής που δίνει χώρο και χρόνο στους παίκτες του, αλλά είναι βέβαιο πως οι απαιτήσεις είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι και οι ανάγκες μεγαλύτερες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.
Το -4 από πέρυσι και ο Νίκολιτς που έχει τον τρόπο
Κι επειδή αναφερθήκαμε στην περσινή σεζόν, η ΑΕΚ είχε 2Χ2 νίκες εκτός έδρας απέναντι σε Κηφισιά και Αστέρα AKTOR. Φέτος, λοιπόν, ξεκινάει με -4 σε αποτελέσματα σε σχέση με πέρυσι. Ο αγώνας, λοιπόν, απέναντι στον Βόλο την προσεχή Κυριακή (20/09) της δίνει τη δυνατότητα όχι απλά να επιστρέψει στις νίκες, αλλά να “ματσάρει” τη μία απ’ τις δύο χασούρες, αφού πέρυσι είχα έρθει ισόπαλη 2-2 στο Πανθεσσαλικό με την τοπική ομάδα.
Ο Νίκολιτς είναι ένας προπονητής που σπάνια θα έχει μία δεύτερη σερί κακή ημέρα στη δουλειά. Ο 47χρονος τεχνικός είναι βέβαιο πως δουλεύει ήδη τρόπους και αναζητά λύσεις για να έχει η ομάδα του στα εκτός έδρας παιχνίδια αντίστοιχα… τρομακτική εικόνα με αυτή στην Αllwyn Arena. Όπως και να έχει, όμως, η φετινή σεζόν αποτελεί γενικότερα μία πρόκληση για τον κιτρινόμαυρο οργανισμό, απ’ την στιγμή που υπάρχει και το Champions League.
Κι αυτή η πρόκληση είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν οι ανταγωνιστές σου έχουν κάνει επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων προκειμένου να αποτελέσουν όχι απλά σοβαρούς διεκδικητές του τίτλου, αλλά να είναι εκείνοι που θα σε αποκαθηλώσουν απ’ τον θρόνο του ελληνικού πρωταθλήματος.