Η εξήγηση που φαίνεται απλή, αλλά δεν είναι, για την ήττα του Παναθηναϊκού στην Ολλανδία

Τα αίτια της ανατροπής και η παραδοχή τους, η επανάληψη των λαθών για τον Παναθηναϊκό και η δύσκολη δουλειά του Ράφα Μπενίτεθ.
Πολλές φορές προσπαθείς να καταλάβεις τι έχει συμβεί σ’ έναν ποδοσφαιρικό αγώνα και είναι σχετικά εύκολο να το εξηγήσεις.
Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όμως, που η ανάγνωση δεν είναι προφανής και θα πρέπει να μελετήσεις αρκετά μια αναμέτρηση για να βγάλεις συμπεράσματα.
Μια τέτοια περίπτωση, η τελευταία, αφορά το εκτός έδρας παιχνίδι του Παναθηναϊκού με την Φέγενορντ.
Δεν ήταν ένα αυτό που οδήγησε στην ήττα, αλλά πολλά μικρά που προκάλεσαν την ανατροπή των Ολλανδών και στέρησαν από τους πράσινους μια μεγάλη νίκη.
Πολλοί θα πουν ότι φταίει η αναποτελεσματικότητα και το γεγονός πως σε μια ακόμη αναμέτρηση το τριφύλλι προηγείται αλλά παρότι είχε ευκαιρίες δεν “σκοτώνει” το ματς.
Ισχύει, αλλά αυτό ήταν ένα μέρος του προβλήματος. Τα αίτια της ήττας ήταν πολύ περισσότερα και αποτυπώνονται σ’ ένα μεγάλο βαθμό στα λόγια του Χρήστου Κόντη, του Μανώλη Σιώπη και του Φίλιπ Τζούριτσιτς μετά το τέλος του ματς.
Ο πρώτος στάθηκε στο αμυντικό transition το οποίο λειτούργησε πολύ καλά για τον Παναθηναϊκό στο πρώτο μέρος, εκτός από το τέλος του.
Εκεί επέτρεψε στη Φέγενορντ να κάνει το αγαπημένο της παιχνίδι, να βρει τους χώρους και τελικά να σκοράρει σε κομβικό σημείο, στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, παίρνοντας μεγάλη ψυχολογική ώθηση για το δεύτερο σαρανταπεντάλεπτο.
Ο δεύτερος μίλησε ουσιαστικά για τον ποδοσφαιρικό εγωισμό που θα πρέπει να έχουν οι πράσινοι σε τέτοιου είδους παιχνίδια, τη συγκέντρωσή και τη σωστή νοοτροπία, γνωρίζοντας ποια φανέλα φορούν και πως πρέπει να λειτουργούν στα ευρωπαϊκά παιχνίδια.
Ο τρίτος αναφέρθηκε στη ανάγκη της ομάδας να δουλέψει το επόμενο διάστημα εκτός των άλλων, στον τομέα της φυσικής κατάστασης, τονίζοντας πως υπάρχουν αρκετά ματς που ο Παναθηναϊκός χάνει πολλές από τις δυνάμεις του στο δεύτερο ημίχρονο.
Κάτι που φαίνεται ιδιαίτερα στην Ευρώπη, εκεί όπου οι εντάσεις και η ενέργεια είναι σε υψηλότερο επίπεδο συγκριτικά με αυτές του εγχώριου πρωταθλήματος.
Όλα τα παραπάνω συνθέτουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την συνολική εξήγηση, για ποιο λόγο ηττήθηκε ο Παναθηναϊκός στο “De Kuip” και δεν κατάφερε να κρατήσει τη νίκη που θα τον έφερνε ακόμη πιο κοντά στην πρόκριση στην επόμενη φάση του Europa League.
Mετά την Γκόου Αχέντ Ίνγκλς και η Φέγενορντ τον υποχρέωσε σε ήττα, σ’ ένα ματς που ο Χρήστος Κόντης επεφύλασσε μια – επιτυχημένη – έκπληξη που περίμεναν ελάχιστοι.
Τον Τετέ στη θέση του επιθετικού μέσου και τον Καλάμπρια να ξεκινά από αυτή του δεξιού χαφ, αλλά να κινείται σε διάφορους χώρους μέσα στο γήπεδο.
Το… κόλπο έπιασε, ο Ιταλός στο πρώτο μέρος ήταν άριστος τακτικά, αλλά ο Τετέ που ήταν ο δεύτερος παίκτης “κλειδί” και βρήκε τους χώρους, δεν κατάφερε να σκοράρει.
Το πλάνο λειτούργησε σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά όπως έχει συμβεί στον Παναθηναϊκό αρκετές φορές φέτος, όταν δέχεται ένα γκολ η στρατηγική γίνεται “θολή”, όπως μοιάζει να είναι το μυαλό των ποδοσφαιριστών όταν νιώθουν ανασφάλεια.
Όλα τα παραπάνω φανταζόμαστε πως τα είδε και θα τα αναλύσει σύντομα ο νέος τεχνικός των πρασίνων Ράφα Μπενίτεθ, ο οποίος από σήμερα ουσιαστικά πιάνει δουλειά.
Η επόμενη μέρα είναι δύσκολη, ωστόσο, υπάρχει συνάμα και μεγάλη προσμονή για το πως ο Ισπανός πολύπειρος προπονητής θα καταφέρει να κρατήσει τα καλά στοιχεία της ομάδας και να βελτιώσει τους τομείς στους οποίους παρουσιάζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα.