Η μπασκετομάνα επέστρεψε: Η Θεσσαλονίκη ξαναζεί στους ρυθμούς του πάθους και των sold out σε τρία γήπεδα μέσα σε μία εβδομάδα

Το μπάσκετ επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη με εκκωφαντικό τρόπο. Μέσα σε μία μόλις εβδομάδα, τρία διαφορετικά γήπεδα ήταν sold out και οι εικόνες τους ταξίδεψαν σε όλη τη χώρα, στέλνοντας μήνυμα πως η πόλη ξαναζεί έντονα σε μπασκετικούς ρυθμούς. Γράφει ο Θωμάς Μίχος.
Το Ιβανώφειο, το “Nick Galis Hall” και το “PAOK Sports Arena” πλημμύρισαν από κόσμο και φωνές, θυμίζοντας σε όλους πως η Θεσσαλονίκη παραμένει η μπασκετομάνα της Ελλάδας.
Για πολλά χρόνια, η πόλη είχε χάσει τη λάμψη που τη χαρακτήριζε στο παρελθόν. Ο Ηρακλής βολόδερνε μεταξύ Α2 και Α1, παλεύοντας με διοικητικά και οικονομικά προβλήματα. Ο Άρης Betsson, που μεσουρανούσε στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, προσπαθούσε να κρατήσει ζωντανό το όνομά και τη φλόγα του.
Ο ΠΑΟΚ, με το δικό του ένδοξο παρελθόν, βρέθηκε και αυτός να ταλαιπωρείται από διοικήσεις πρωτοδικείου, περιορισμένους πόρους και χρόνια αβεβαιότητας.
Η Θεσσαλονίκη είχε πάψει να αποτελεί πόλο έλξης για μεγάλους παίκτες και οι εξέδρες είχαν χάσει τη φλόγα τους.
Το καλοκαίρι που πέρασε όμως άλλαξε τα πάντα. Ο Ηρακλής, με νέα διοίκηση και καθαρό πλάνο, εξασφάλισε την άνοδο από την Elite League και επέστρεψε στη Stoiximan Basket League. Το Ιβανώφειο άλλαξε όψη, οι εγκαταστάσεις ανανεώθηκαν, η ομάδα “χτίστηκε” με λογική και προοπτική και ο κόσμος αγκάλιασε μαζικά την προσπάθεια.
Η εικόνα του γεμάτου και ανανεωμένου γηπέδου στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος κόντρα στον Προμηθέα ήταν το πρώτο μεγάλο μήνυμα πως ο Ηρακλής είναι ξανά εδώ και το ελληνικό μπάσκετ τον είχε ανάγκη.
Λίγες ημέρες αργότερα, το ενδιαφέρον στράφηκε στο “Nick Galis Hall”. Ο Άρης Betsson, που έχει περάσει πλέον σε νέα εποχή με ιδιοκτήτη τον Ρίτσαρντ Σιάο, έδειξε ότι επιστρέφει για τα καλά. Η παρουσία του ίδιου του Σιάο στην κερκίδα, μαζί με τον Νίκο Γκάλη, προκάλεσε κύματα ενθουσιασμού στους φιλάθλους των κιτρίνων.
Η ατμόσφαιρα ήταν εκρηκτική, θυμίζοντας τις μέρες που ο Γκάλης και ο Γιαννάκης έκαναν το Παλέ φρούριο και έδιναν μάχες με τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Ο Άρης Betsson ξαναβρήκε ταυτότητα, ενώ ο κόσμος του δείχνει έμπρακτα την πίστη και την στήριξη του μέσω της αγοράς χιλιάδων εισιτηρίων διαρκείας.
Το Σάββατο, το “PAOK Sports Arena” φιλοξένησε το ντέρμπι με τον Ηρακλή, σε ένα παιχνίδι που ήταν επίσης sold out. Το εντυπωσιακά ανακαινισμένο γήπεδο του Δικεφάλου γέμισε ξανά με παλμό, σε μία από τις ωραιότερες ατμόσφαιρες των τελευταίων ετών.
Ο ΠΑΟΚ, που ήδη από την περσινή του πορεία μέχρι τον τελικό του FIBA Europe Cup είχε στείλει το μήνυμα ότι επιστρέφει δυνατός, δείχνει φέτος αποφασισμένος να πρωταγωνιστήσει και στο ελληνικό πρωτάθλημα.
Η στήριξη του κόσμου είναι συγκλονιστική, αφού έχουν διατεθεί πάνω από 4.500 εισιτήρια διαρκείας, ενώ οι κινήσεις γύρω από την επικείμενη αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος με την εμπλοκή του Αριστοτέλη Μιστακίδη δημιουργούν νέα δεδομένα και μεγάλες προσδοκίες.
Η Θεσσαλονίκη δείχνει ξανά ενωμένη μέσα από το μπάσκετ. Οι τρεις ιστορικοί σύλλογοι, με διαφορετικές αφετηρίες αλλά κοινό στόχο, ξαναζωντανεύουν την παράδοση και την αίγλη που έκανε την πόλη ξεχωριστή.
Το ελληνικό μπάσκετ είχε ανάγκη να δει τη Θεσσαλονίκη δυνατή. Τα γεμάτα γήπεδα, ο ενθουσιασμός του κόσμου και η επιστροφή της πίστης πως οι ομάδες της πόλης μπορούν να ξαναφτάσουν ψηλά αποτελούν την πιο ελπιδοφόρα εξέλιξη των τελευταίων χρόνων.
Η νέα σεζόν προμηνύεται συναρπαστική, καθώς είναι σίγουρο πως όταν η Θεσσαλονίκη παθιάζεται με το μπάσκετ, τότε ολόκληρο το άθλημα ανεβαίνει επίπεδο.